Image 1
Image 2

Studiu: 30% din pateurile vegetale au în componenţă 14 E-uri

Sigla Informatia Zilei
Studiu: 30% din pateurile vegetale au în componenţă 14 E-uri
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Studiu: 30% din pateurile vegetale au în componenţă 14 E-uri
Studiu: 30% din pateurile vegetale au în componenţă 14 E-uri

Specialiştii atrag atenţia consumatorilor asupra alimentelor pe care ar fi bine să le evite sau să le consume cu prudenţă atunci  când aleg să postească. Şi pentru că ne aflăm în binecuvântatul post al Adormirii Maicii Domnului, cu o durată de două săptămâni iar mulţi dintre sătmăreni încearcă să se abţină de la mâncărurile de “dulce” atât cât pot, iată şi câteva recomandări.
Nutriţioniştii şi dieteticienii pledează în această perioadă pentru consumul de legume şi fructele care se găsesc din belşug, pe care le putem procura fie din grădina proprie, fie de pe tarabele din piaţă de la micii producători. Cel puţin aşa aveţi garanţia că mâncaţi un produs sănătos, netratat cu tot felul de pesticide.
“Mănânci de post? Alege produsul de post informat!” este şi tema unui studiu comparativ efectuat de  InfoCons la pateurile vegetale, margarină sau lapte de soia. Rezultatele studiului arată că 54% dintre produsele de tip margarină din grăsime vegetală analizate au în conţinut 5 E-uri, iar 30% din pateurile vegetale au în conţinut 14 E-uri. În privinţa băuturii de soia (lapte de soia) 75% din produse au o concentraţie scăzută în proteine!

“Pe eticheta oricărui produs alimentar trebuie să existe lista ingredientelor în ordine descrescătoare, după proporţia fiecărui ingredient (cu excepţia amestecurilor de fructe sau legume), incluziând acele ingrediente care se cunoaşte căpot provoca reacţii alergice ( de exemplu: arahide, lapte, ouă, peşte). Trebuie indicată proporţia în procente (%) a ingredientelor evidenţiate în prezentarea produsului, ca de exemplu în numele produsului sau în  imaginea de pe ambalaj. Un alt aspect important îl reprezintăpăstrarea lanţului frigorific. Dacă acesta nu este respectat, temperaturile ridicate pot altera produsele cu o uşurinţă mult mai mare în această perioadă. Şi nu uitaţi! Cereţi bonul fiscal pentru o reclamaţie eficientă!”  precizează, Sorin Mierlea, Preşedintel InfoCons.

Referitor la pateurile vegetale din comerţ, studiile arată că majoritatea conţin  doar proteină vegetală  din soia, adică nu boabe de soia fierte şi mixate. Astfel că extractul rezultat este sărăcit de fibre, vitamine şi acizi graşi, dar nu şi de calorii. Din acest motiv, cele mai multe pateuri vegetale au un conţinut ridicat de grăsimi sau glucide şi sunt sărace în proteine şi fibre. Mai mult, ele conţin ulei, gluten sau amidon pentru îngroşare, o altă sursă de calorii, de unde şi valoarea energetică de peste 200 de calorii pe 100 grame. În unele cazuri, diferenţa între pateuri este doar de aromă: aromă de ciuperci, măsline sau altele. Ele nu conţin alimentele ca atare, care să îmbunătăţească produsul din punct de vedere nutritiv. Nici conţinutul de sare nu este de neglijat, având în vedere că o conservă de pate vegetal are mai mult de 1/5 din doza zilnică recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Dacă preferaţi pateul vegetal, este recomandabil să alegeţi unul care să conţină boabe de soia şi cât mai puţini aditivi. Opţiunea cea mai sănătoasă ar fi pentru un pateu preparat în casă, din rădăcinoase (morcov, ţelină, sfeclă, păstârnac, pătrunjel) şi leguminoase (boabe de soia, fasole, mazăre, năut, linte etc.) fierte şi mixate la blender, asezonat cu condimente şi arome după gust.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with