Image 1
Image 2

Ziua Regalităţii, marcată la Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti” Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Liceul Teoretic GPB Satu Mare

Data de 10 Mai cunoscută în istorie ca Ziua Regalităţii a fost sărbătorită luni de elevii Liceului Teoretic „George Pop de Băseşti” Satu Mare.

Invitaţi la manifestare au fost prof. Mihaela Sălceanu din partea Muzeului Judeţean de Istorie, dr. Felician Pop din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, acompaniaţi de chitara tânărului Adrian Lupescu, elev al liceului.

Importanţa zilei de 10 Mai

În prima parte a activităţii, elevilor li s-a prezentat importanţa zilei de 10 Mai, o zi cu semnificaţie multiplă în istoriografia României. Ea marchează începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Data de 10 mai a fost Ziua Naţională a României în perioada 1866-1947. După acest an, instaurarea regimului comunist a încercat ştergerea din memoria colectivă a sărbătorii, aceasta revenind din anul 2015  printr-un proiect de lege a statutul zi de sărbătoare naţională.

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost domnitorul pe care elitele politice din Moldova şi Ţara Românească l-au ales pentru a pune capăt perioadei de restrişte de după înlăturarea lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta avea să ajungă la Bucureşti la data de 10 mai 1866, unde a fost învestit ca domnitor sub titulatura de „Carol I al României“. Din acel moment, românii au respectat însemnătatea zilei şi au onorat această sărbătoare cu gânduri de bine şi cu multă bucurie. Menţionăm că ziua mai este cunoscută şi sub numele de Ziua Dinastiei, întrucât încep 48 de ani de domnie a lui Carol (1866 – 1914) şi alţi mulţi ai celor ce îi urmează.

Pentru consolidarea prestigiului personal şi al ţării, pe 9 septembrie 1878, Carol a primit titlul de „Alteţă regală”. La 15 martie 1881, Constituţia a fost modificată pentru a specifica, printre altele, faptul că, din acel moment, şeful statului va fi numit rege; tânărul prinţ german avea să aducă pe plan internaţional numele de România. Ceremonia de încoronare a avut loc pe 10 mai 1881. Preşedintele Parlamentului înmânează regelui Carol I şi reginei Elisabeta coroanele făurite din oţelul unui tun cucerit de la turci în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878).

Prin originea sa, prin legăturile sale de rudenie, prin tot ceea ce a întreprins, Carol I a legitimat România pe plan internaţional.

 

Elevii activi, premiaţi

Felician Pop – Adrian Lupescu

Simbolurile regalităţii au fost asociate cu personalitatea Regelui Mihai, pe care Felician  Pop l-a cunoscut personal şi despre care le-a relatat elevilor, prezentându-le „Albumul istoric Regele Mihai”, care poartă semnătura regelui şi a reginei Maria. Un lucru foarte rar întâlnit, deoarece regii nu dau autografe. Povestea întâlnirii de la Castelul de la Săvârşin le-a stârnit interesul elevilor, i-au motivat să pună întrebări şi bineînţeles cele mai interesante au fost premiate cu o carte a autorului  „Grăuntele de cristal”, apărută în acest an şi un autograf. Elevii s-au bucurat de compoziţiile proprii ale tânărului folkist Adrian Lupescu care le-a dăruit elevilor activi în timpul orei o carte cu autograf, „Din zilele surpării”, sfătuidu-i să o citească, să se regăsească printre rândurile scrise în plină pandemie. Aceste cărţi au fost oferite şi bibliotecii liceului, sporind astfel număr de volume.

Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti” Satu Mare este o instituţie cu o tradiţie de peste 13 ani în educaţia sătmăreană.

Din septembrie 2020, sediul acestuia este pe strada Mihai Viteazul 26, în incinta Universităţii de Vest Vasile Goldiş, filiala Satu Mare. Liceul este patronat de Fundaţia Sfântul Anton de Padua care în acest an aniversează 25 de ani de la înfiinţare. Fundaţia mai patronează liceele „George Pop de Băseşti” din Ulmeni, Baia Mare, Vişeu de Sus, Sighetu Marmaţiei şi Târgu Lăpuş.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS REZULTATELE ELEVILOR

Locul I pentru elevii români la Olimpiada Balcanică de Informatică

Elevii români din lotul României la Olimpiada Balcanică de Informatică (BOI) 2023 au obținut două medalii de aur, una de argint și una de bronz, potrivit rezultatelor publicate de organizatori, „dominând categoric competiția”, susține Ministerul Educației (ME) într-o postare de joi seară, 2 noiembrie.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now