Image 1
Image 2

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu dor de Eminescu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, vicepreședinții Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus și Valer Cristian Beseni, l-au omagiat pe Mihai Eminescu la împlinirea a 171 de ani de la nașterea marelui poet național.

Au depus, în numele Consiliului Județean, jerbe de flori la bustul poetului din fața Colegiului Național „Mihai Eminescu” și la Monumentul Limbii Române.

Au participat, de asemenea, la vernisarea expoziției artiștilor plastici Vasile Mic și Vasile Cioră, expoziție deschisă la secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare.

Sursă: Consiliul Județean Satu Mare

5 comentarii

  1. @Profesore !, eram la clasa de matematica-fizica si nu de literatura !. In acele 3 zile aveam de invatat si la alte materii si aveam de rezolvat multe probleme de matematica si fizica date din Culegeri de profesorii nostri de profil !. Oricum, nici colegii romani nu stiau mai bine poezia decat noi deoarece nici ei n-au avut mai mult timp la dispozitie ca sa-l invete !!!. Pe de alta parte ( vezi la EDITORIAL Eminescu si Petofi ) Eminescu nu face parte din cultura noastra cea maghiara !!!. Dupa “executia “de la clasa ne-am simtit mai mari maghiari ca niciodata si chiar ne-am mandrit cu ea si cu notele proaste luate la lb. romana. Acasa pt. nota 3 luata la lb. romana de aceasta data chiar am fost felicitat de parintii mei care rare ori mi s-a antamplat !. Important a fost ca a castigat echipa Ungariei cu care s-a calificat la Turneul Final , echipa romaniei ( eliminata ) ramanand acasa !. Comportamentul profesorului Lobontiu de lb. romana a fost una jalnica, razbunatoare, infecta la adresa noastra !!!. Eu ca Om n-as fi putut face asa ceva avand in vedere si contextul de imprejurari !. Dar nu suntem la fel…

  2. Felicitari d-lui Dumitru Pacularu de la EDITORIAL pt. articolul publicat azi 16.01.2021, Eminescu si Petofi care mi-a placut foarte mult.

    Sunt cam demodat?

    Nu înţeleg această lume, recunosc,
    În care toţi golanii-şi au un rost
    O existenţă-n care din păcate
    Valorile umane sunt uitate

    Nu mai accept să fiu sfidat
    De parveniţi şi potentaţi
    Sau de analfabeţi cu doctorat
    Cu funcţii mari în stat

    Trăim o lume cu multe mofturi
    Nu mai există viaţă fără softuri
    Să mergi la teatru sau balet
    Este plictisitor şi desuet

    O lume fără trecut sau viitor
    Este o lume doar a lor
    A nulităţilor ajunşi eroi
    A celor ce se scaldă în noroi

    În casă toţi avem un Dex
    Cuvântul cel mai folosit e sex
    Sunt milioane fără carte
    Dar cu pretenţii peste poate

    Avem un tineret absent
    Cu gândul la plecări in occident
    Ce viitor mai are-această ţară
    Fără cultură, fără morală

    Nu mai avem justiţie
    Suntem o ţară fără coerciţie
    O ţară plină de egali
    Conduşi din umbră de penali


    O lume-n care femeia e muncită
    De multe ori batjocorită
    Mai poate ea să aibă un destin
    De la bărbaţii înecaţi în vin

    Bărbaţii care vor egalitate
    Doar între ei, femeile-s uitate,
    Ajungi să fi oripilat
    De vremurile care m-au trădat

    Vă rog să ne gândim
    Oare ce vremuri mai trăim
    Şi noi ce rol avem, m-am întrebat
    Oare nu sunt eu cam demodat?

  3. Amintirile ma chinuiesc, amintirile ma rascolesc, nu mai rezist…..

    „Luceafărul” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, începută încă din 1873, dar scrisă și finisată de-a lungul multor ani până la publicarea sa în aprilie 1883 în Almanahul societății studențești România Jună din Viena. ( 10 ani scrisa si finisata !!!).
    In anul 1981 cand eram elev la Lic. Mihai Eminescu la clasa de matematica-fizica (!!!) tov. profesor de lb. romana “marele ” Lobontiu INAINTEA meciului de fotbal dintre Ungaria si Romania din 13 Mai 1981 din cadrul preliminariilor pt. Campionatul Mondial din Spania 1982 ne-a dat la clasa ca sa invatam pe de rost poezia Luceafarul acordandu-ne 3 zile . DUPA acest meci pierdut de echipa romaniei cu 1-0 ne-a scos pe toti maghiarii ( peste 30% din clasa) la raspuns din aceasta poezie ( parca 98 versuri ) si ne-a umplut cu note intre 2 si 4 !!!. Efectiv ne-a executat !!!. Colegii romani evident, au fost trecuti cu vederea…Eu n-am uitat !!!.

Lasă un răspuns

Connect with