Image 1
Image 2

Vineri se dă startul ediției cu numărul 32 a Jocurilor Olimpice , Tokyo 2020

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Azi încep oficial Jocurile Olimpice 2020, cea mai mare competiție sportivă din lume găzduită de capitala Japoniei, orașul Tokyo. Este cea de-a 32-a ediție a competiției, prima având loc în anul 1896, la Atena. Din cauza pandemiei, Jocurile Olimpice de la Tokyo au trebuit amânate cu un an, motiv pentru care sunt primele care se desfășoară în an impar. Totuşi, competiția din Japonia şi-a păstrat numele “Tokyo 2020”.

Ediţia aceasta se va desfăşura în intervalul 23 iulie – 8 august în condiţii cu totul deosebite, cu reguli foarte stricte. La Tokyo sunt aşteptaţi în jur de 11.500 de sportivi la care se vor adăuga aproape 80.000 de delegaţi, tehnicieni, medici, maseuri, nuriționiști, arbitri, oficiali, jurnalişti și diverși alți mulți invitați. Din cauza pandemiei, autoritățile japoneze au impus mai multe reguli şi proceduri pe care toţi participanţii trebuie să le respecte. Sunt permise doar deplasările strict necesare, cu distanţare şi fără socializare. Sportivii şi jurnaliştii străini vor fi monitorizaţi prin sistem GPS. În premieră, Jocurile Olimpice se vor desfăşura fără spectatori din alte ţări. Iar în tribune vor avea acces maximum 10.000 de japonezi care au bilete.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 23 iulie, ora 14:00. La ceremonie, alături de reprezentanții C.I.O. va asista și Împăratul Japoniei, Naruhito. Din motive de securitate, la ceremonie vor avea acces doar 950 de jurnaliști, artiști sau oficiali acreditați. Țara noastră va avea doi sportivi portdrapel, canotoarea Mădălina Bereș și înotătorul Robert Glință.
La această ediție a Jocurilor Olimpice vor fi atribuite 324 de medalii de aur puse în joc în cadrul a 33 de sporturi, cu 5 mai multe față de ediția precedentă, care a avut loc la Rio de Janeiro. Baseball-ul, Surfing-ul, Escaladarea sportivă, Skateboarding-ul și Karatele vor fi în premieră probe olimpice.

Dintre toate țările așteptate la Olimpiadă, doar 5 dintre ele au participat la fiecare ediție, acestea fiind: Franța, Grecia, Marea Britanie, Statele Unite și Elveția, în timp ce România se află la cea de-a 21 participare.

Lider în clasamentul ”al time” este Statele Unite cu un număr impresionant de medalii cucerite – 2652 la număr. Rusia este pe locul doi, având 1204 medalii în palmares. Un număr de 72 de țări participante nu au câștigat până acum nicio medalie. Dar, un vechi dicton olimpic spune că “important este să participi”.

În urma unei sancţiuni din cauza dopajului, a scandalului generat de manipularea rezultatelor probelor de laborator, Rusiei i s-a interzis participarea la competiţii internaţionale până la finalul lui 2022. Totuși, C.I.O. a fost de acord ca sportivilor ruşi care nu au fost suspecţi de dopaj li se permite să concureze individual, pe un număr limitat de locuri, sub un drapel neutru, cu acronimul ROC. Totodată, pentru a doua ediţie consecutiv, la Tokyo va fi prezentă şi o echipă olimpică a refugiaţilor. Anunţul a fost însoţit de un mesaj puternic de solidaritate, într-un efort constant de conștientizare a situației celor peste 80 de milioane de persoane refugiate din întreaga lume

101 sportivi tricolori în delegația României

România participă cu 101 de sportivi (45 la feminin și 55 la masculin), care vor concura în cadrul a 17 discipline sportive, singura sătmăreancă prezentă fiind Claudia Cuic, la proba de baschet 3×3.

În 2016, România a trimis doar 96 de sportivi, care s-au întors acasă cu 5 medalii în total, una de aur, una de argint, respectiv trei de bronz. Iar Satu Mare a avut o medaliată cu aur, pe Simona Pop, campioană olimpică pe echipe la spadă feminin.

Cea mai bună ediție din punct de vedere sportiv pentru România a fost cea din 1984, desfășurată la Los Angeles, ediție la care Romania a ocupat locul 2 în clasamentul medaliilor, cu 53 la număr. În toată istoria, sportivii noștri s-au întors cu 305 medalii olimpice, dintre care 89 sunt de aur, ocupând locul 19 în clasamentul all-time. Începând cu ediția din 1924 de Paris, România a fost prezentă aproape constant la Jocurile Olimpice de vară. Excepția au fost edițiile din 1932 și 1948 la care tricolorii au absentat din motive politice. Și, cu excepția ediției din 1928 de la Amsterdam, România s-a întors mereu acasă cu medalii. Cele mai multe le-a adus gimnastica, 72 la număr din care 25 au fost de aur, 21 de bronz și 26 de bronz. Urmează în acest clasament canotajul cu 38 de medalii (19 aur, 10 de argint și 9 de bronz) și atletismul cu 35 de medalii (11 aur, 14 argint și 10 bronz).

Cea mai medaliată sportivă din România este Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece pentru un exercițiu. S-a întâmplat asta la Montreal, în 1976 când, de fapt monitorul arăta nota 1.00. Asta pentru că în memoria computerului nu a fost introdusă nota 10.00. Oricum, Nadia a intrat în istoria sportului cu această notă. Mai mult, datorită extraordinarelor performanțe realizate, gimnasta din România a fost desemnată ”Sportiva secolului XX”.

Jocurile Olimpice se văd la TVR și Eurosport

Eurosport va asigura transmisia integrală, pe ambele canale, a Jocurilor Olimpice. În România, Televiziunea Publică, adică TVR, va asigura un număr de 200 de ore de transmisiuni în direct sau înregistrate. Se vor asigura transmisiuni de la 30 de discipline sportive, pe cele trei posturi ale postului: TVR 1, TVR 2 şi TVR 3.

TVR 1: canotaj, atletism, înot, meciuri importante de fotbal, handbal şi baschet, tenis de masă, tir cu arcul, scrimă
TVR 2: gimnastică, atletism şi handbal
TVR 3: volei, baschet, dar şi “alte discipline”.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice va avea loc vineri, 23 iulie, ora 14:00, pe TVR 1.

Top 10 campioni olimpici români cu cele mai multe medalii câștigate

1. Nadia Comăneci – 9 medalii olimpice (5 aur, 3 argint, 1 bronz)
2. Elisabeta Lipă (canotaj)– 8 medalii (5 aur, 2 argint, 1 bronz)
3. Georgeta Damian (canontaj) – 6 medalii (5 aur, 1 bronz)
4. Ivan Patzaichin (canoe) – 7 medalii (4 aur, 3 argint)
5. Doina Ignat (canotaj) – 6 medalii (4 aur, 1 argint, 1 bronz)
6. Ecaterina Szabo (gimnastică) – 5 medalii (4 aur, 1 argint)
7. Viorica Susanu (canotaj) – 5 medalii (4 aur, 1 bronz)
8. Daniela Silivaș (gimnastică) – 6 medalii (3 aur, 2 argint, 1 bronz)
9. Simona Amânar (gimnastică) – 7 medalii (3 aur, 1 argint, 3 bronz)
10. Constanța Burcică (canotaj) – 5 medalii (3 aur, 1 argint, 1 bronz).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with