Image 1
Image 2

Vineri credincioșii prăznuiesc Izvorul Tămăduirii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri, în Săptămâna Luminată, după Paşti, se serbeazǎ “Izvorul Tămăduirii” sau “Izvorul cel de viaţă purtător”, zi în care se aduce o aleasă cinstire Preacuratei Fecioare Maria, ocrotitoarea mănăstirilor.

În ceea ce priveşte istoricul acestei sărbători, aflǎm că, pe când Leon cel Mare era tânăr, plimbându-se prin pădurile din preajma Constantinopolului, a întâlnit un orb rătăcit, oferindu-se să-l conducă la drum. La un moment dat, orbul a cerut apă. Leon a început să caute apă, însă n-a găsit. Pe când căuta un izvor, s-a auzit un glas tainic: “pătrunde, Leon împărate, mai adânc în pădure şi luând cu mâinile tale apă tulbure – de care vei da – potoleşte setea orbului şi apoi unge ochii lui cei întunecaţi şi vei cunoaşte îndată cine sunt eu”. Procedând precum i s-a cerut, tânărul Leon s-a afundat mai mult în pădure şi găsind un izvor cu apă tulbure i-a potolit orbului setea şi, spălându-l la ochi, acestuia i-a revenit vederea. După ce Leon a fost proclamat împărat (457-474), a zidit deasupra izvorului o biserică în cinstea Maicii Domnului, al cărei glas a fost învrednicit să-l audă în tinereţea sa. În acea biserică a Maicii Domnului au avut loc multe vindecări miraculoase prin mijlocirea ei, cu apa izvorului. (…)

Creştinii, indiferent de naţionalitate, au un respect profund şi o dragoste sinceră faţă de Maica Domnului. Respectul se datorează faptului că ea L-a născut pe Domnul Iisus Hristos, făcând posibilă mântuirea neamului omenesc. Dacă Hristos nu S-ar fi întrupat, răscumpărarea omului nu s-ar fi putut realiza. Fiul lui Dumnezeu Se naşte mai înainte de veci din Tată fără de mamă, iar la plinirea vremii ia trup omenesc din mamă, fără de tată.

Mănăstirea Măriuș, supranumită și catedrala Țării Codrului, își sărbătorește cu această ocazie hramul. An de an, credincioși din tot cuprinsul județului și din Maramureș și Sălaj vin în număr mare să participe la programul liturgic dedicat acestei sărbători, să ia apă sfințită pe care apoi o duc acasă spre a fi folosită la vreme de grea încercare.

În ultimii ani, prin grija unor binefăcători, sfântul lăcaș de rugăciune a trecut prin numeroase lucrări de înnoire.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

POSTUL CRĂCIUNULUI

Am intrat în Postul Crăciunului

În 15 noiembrie începe Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului cum mai este cunoscut în popor. Acest post ține 40 de zile, începând cu ziua de azi, 15 noiembrie și ține până în Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, cu lăsatul secului  în seara Sfântului Apostol Filip, luni, 14 noiembrie.