Image 1
Image 2

Vină și responsabilitate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Situație cum nu se poate mai încurcată! După ce toată lumea s-a certat cu toată lumea, aici incluzându-l și pe președintele Iohannis, se așteaptă o împăcare generală.

Poate că nu greșim prea mult afirmând că actualul legislativ este cel mai certăreț din anul 2000 încoace.

Divizat, din păcate cu aportul președintelui Klaus Iohannis, PNL a reușit performanța de a se certa și cu el însuși.

Recunoscut ca fiind cel mai important partid al momentului, PNL a continuat campania de demonizare a PSD, și-a atras ostilitatea USR PLUS, nu a eziat să disprețuiască AUR, pentru ca, după moțiunea de cenzură, să se vadă obligat să înceapă negocierile pentru formarea unei majorități.

Lipsa de abilitate a premierului Florin Cîțu s-a întâlnit cu lipsa de tact a lui Ludovic Orban în relația cu președintele Iohannis. Performanțele la guvernare sunt modeste, iar despre o minimă diplomație în relațiile cu restul partidelor nici nu poate fi vorba.

PNL a devenit o formațiune mai conflictuală decât îi permite ponderea parlamentară, destul de mică în raport cu ambițiile sale. Impresia generală este că partidul a fost confiscat de un grup de interese adunat în jurul lui Florin Cîțu.   

Agenda populației nu coincidea cu agenda politică fixată de guvernul demis, și în continuare premierul demis se cramponează de miliardele de euro de la PNRR.

Nici partidele care au făcut circ în parlament cu ocazia moțiunii de cenzură nu păreau a fi interesate de problemele stringente care frământă populația. Politicienii momentului, în întregul lor, au mari probleme de adaptare la realitate. Nu se poate lăuda nici președintele că a înțeles ce se întâmplă cu adevărat pe scena politică. Vede o situație încurcată, datorată unor politicieni cinici. ~n loc de a grăbi rezolvarea crizei a pasat consultările cu partidele pentru săptămâna viitoare.

Criza politică este reală și gravă, dar mult mai gravă este criza sanitară. Pandemia s-a reîntors și lovește cu și mai mare forță într-un sistem sanitar vulnerabilizat de indiferența guvernanților.

Guvernul demis nu poate fi exonerat de responsabilitate. ~n orice situație, indiferent de prestația miniștrilor, principalul responsabil este primul ministru. Florin Cîțu s-a dovedit a fi un șef de guvern incapabil să rezolve crizele apărute, iar președintele care l-a girat, nu poate fi socotit mai puțin vinovat de situația generală din țară.

Avem criză politică, avem criză sanitară. Se poate mai rău de atât? Rareș Bogdan, poate cel mai înfocat susținător al lui Florin Cîțu, are un argument forte: economia funcționează. Poate că economia funcționează, dar viața nu funcționează. Cifrele de pe bord arată că motorul este pornit, dar scumpirile în lanț sunt dovezi indubitabile că se merge în spate.

Ar fi greșit să se creadă că vina aparține numai PNL-ului. Vina se împarte aproape în mod egal între toate partidele, dar responsabilitatea este numai a PNL-ului.

Obligat să rezolve crizele apărute, de orice natură ar fi ele, președintele țării trebuie să facă o distincție clară între vină și responsabilitate. Imediat după moțiunea de cenzură Klaus Iohannis a înfierat vinovații, fără să facă trimitere la responsabili. De parcă ar fi Elena din Troia, din păcate toate drumurile duc spre Florin Cîțu. USR arată spre Florin Cîțu, Ludovic Orban arată spre Cîțu, PSD îl trimite acasă pe Florin Cîțu. Vinovat sau mai puțin vinovat, Florin Cîțu este singurul responsabil de amplificarea crizei politice, de indiferența cu care a fost așteptat cel de-al patrulea val de pandemie.  Din acest punct, vor demara consultările de la Cotroceni.

Dar nu acum, ci abia după ce politicienii cinici după cum îi cataloghează președintele Iohannis, vor reflecta la ce este de făcut.

La vânătoarea de funcții

Întâmplarea face ca 2024 să fie cel mai electoral an din istorie, miliarde de oameni s-au prezentat sau se vor prezenta la vot.