Image 1
Image 2

Valul 4 răstoarnă toate calculele optimiste

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Parlamentarii olandezi au fost chemați din vacanță pentru că s-au înmulțit cazurile de infectare în mod îngrijorător. De la 1.100 înregistrare sâmbăta trecută s-a ajuns la 7000 apoi la 10.345.

Așadar, valul patru și-a ales ca destinație de vacanță Olanda.  De unde o fi venit oprindu-se tocmai în țara lalelelor? De peste tot.

Parlamentarii și-au întrerupt vacanța doar pentru a fi părtași la măsurile pe care le va lua guvernul. Ca și România și alte țări, și Olanda s-a grăbit să relaxeze măsurile de prevenție. Așa a cerut populația, așa au cerut lucrătorii din industria turismului.  Perioada de relaxare grăbită a prins bine campionatului european de fotbal. OMS acuză UEFA că a declanșat în mod iresponsabil noul val al pandemiei.

Grecia, Bulgaria și-au deschis granițele pentru a da un suflu financiar stațiunilor. S-au ”liberalizat” și plajele litoralului românesc. Unii spun pentru că majoritatea hotelurilor și restaurantelor ar fi deținute de politicieni.

În noul context nu se mai poate ține cont de acest aspect particular, de interesul unui grup.  Sunt semne clare că pandemia nu a trecut. Ceea ce înseamnă o nouă încercare pentru guvernul Cîțu. După experiența căpătată în timpul valurilor unu, doi și trei,  populația are pretenția ca valul patru să prindă pregătite toate instituțiile responsabile. După cum am văzut în cazul Olandei, printre primele instituții responsabile se numără Parlamentul. Cum parlamentele sunt compuse din reprezentanți ai partidelor politice rezultă că o mare responsabilitate în ceea ce privește măsurile de protecție anti-Covid revin formațiunilor politice, liderilor politici.

Ofițerul doctor Valeriu Gheorghiță spunea în urmă cu câteva zile că discuția despre valul patru nu este dacă vine, ci când vine. Semnalul responsabilului cu vaccinarea nu a fost luat în seamă de guvern din moment ce premierul Florin Cîțu nu a dat prea mare atenție avertismentului. Dimpotrivă, s-au anunțat noi relaxări. După relaxarea de la 1 iulie, premierul Cîțu a scris pe pagina lui de Facebook că urmează relaxările de la 1 august.

Se pare că nu vor putea veni. Cel puțin ca măsură de prevenție, chiar dacă după jumătatea lunii iulie nu vor crește spectaculos cazurile de infectare și în România în ritmul în care au crescut în Olanda.

Bine ar fi să nu vină, dar dacă  va veni un nou val de pandemie, datorită campaniei interne din PNL este de așteptat să facă ravagii pe scena politică. Ludovic Orban nu va pierde ocazia de a profita de situație pentru a-l forța pe premier să se ocupe de problemele țării, de guvernare, nu de campania electorală.

După anunțurile grăbite ale premierului, ritmul vacinărilor a scăzut dramatic. Nu s-au mai respectat nici măsurile rămase în vigoare după ce s-a relaxat totul, până la ignorarea tuturor restricțiilor. Mai mult, guvernul a decis să vândă dozele de vaccin pe motiv că avem prea multe și vor depăși termenul de valabilitate.

Acestea sunt lucruri extrem de grave. În numele unui optimism care nu se baza decât pe dorința de a da un semnal că se intră în normalitate, s-a încetinit procesul de vaccinare ca să se facă pe plac unei părți a populației și firmelor din domeniul HORECA. 

Dacă vine Valul 4 mare minune să nu i se ceară demisia primului ministru! Nu de către opoziție, ci chiar de actuala conducere a PNL.

Opoziția nu va scăpa prilejul de a acuza PNL-ul de iresponsabilitate organizând în timpul campaniei interne ședințe de partid fără respectarea măsurilor de prevenție rămase în vigoare. Opoziția va acuza guvernul că a luat măsurile de relaxare pentru ca PNL să-și poată face campania electorală internă cu întâlniri de sute de persoane.

Valul 4 răstoarnă toate calculele optimiste ale guvernului. Creșterea economică de 7% este greu de atins în condițiile în care lipsește forța de muncă, plecată în străinătate, cu problemele din agricultură generate de vremea neprielnică, dar mai ales datorită întârzierii fondurilor europene revenite României prin PNRR. Nu mai punem la socoteală deficitul comercial în creștere de la o lună la alta.

Şansele şi neşansele partidelor mici

Pare de domeniul fantasticului, dar după cum decurge cumetria dintre PNL şi PSD este posibil să asistăm la o reaşezare a principalilor jucători politici cotaţi peste pragul electoral.

Sigla Informatia Zilei

Compasiune şi revoltă

Asculta acest articol Tragicul accident de la Complexul Energetic Oltenia în care şi-au pierdut viaţa trei muncitori ne readuce aminte