Image 1
Image 2

Vaccinul pentru coronavirus ar putea fi disponibil din acest an

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un medic implicat într-un studiu clinic pentru vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna pentru noul coronavirus a declarat că speră, dar nu este convins că acesta ar putea fi disponibil pentru a fi distribuit în acest an.

Dr. Carlos del Rio, profesor în medicină la Emory University, a declarat pentru CNBC că un vaccin pentru Covid-19 ar putea fi gata să fie distribuit până la sfârşitul anului 2020, dar a avertizat că este un termen fără precedent. ”Sunt de un optimism precaut. Dezvoltăm într-un ritm fără precedent”, a declarat del Rio la emisiunea ”Power Lunch”, în comentarii asemănătoare cu cele făcute vineri de reputatul imunolog dr. Anthony Fauci.

Fauci, care oferă consultanţă echipei de reacţie la coronavirus a Casei Albe, a afirmat vineri, într-un interviu, că termenul său pentru dezvoltarea unui vaccin, de 12-18 luni, rămâne intact şi că este posibil ca acesta să fie gata să fie distribuit în decembrie.

Într-o perioadă de 65 de zile, cercetătorii au izolat şi identificat virusul şi au început să testeze un posibil vaccin pe oameni, a arătat del Rio. ”Asta nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus medicul.

În mod obişnuit, cercetarea şi dezvoltarea unui vaccin pentru uz public durează un deceniu, dar experţii încearcă să răspundă rapid la coronavirusul care a infectat cel puţin 5 milioane de oameni şi a provocat moartea a aproape 336.000 de oameni la nivel mondial, potrivit datelor disponibile vineri seara, ale Johns Hopkins University.

Del Rio a spus că nu este nevoie să fie vaccinată toată populaţia pentru ca viitoarele epidemii să fie sub control. ”Dacă vor fi vaccinaţi 40% dintre oameni şi 20% iau boala, se va ajunge la imunitate de turmă. Acolo trebuie să ajungem. Nu trebuie să vaccinăm toţi oamenii. Ne va ajuta imunitatea de turmă”, a spus medicul.

Primele teste clinice

Compania de biotehnologie Moderna are în testare un potenţial vaccin împotriva coronavirusului, ale cărui efecte le urmăreşte în prezent în 45 de subiecţi, rezultatele din primele etape fiind unele pozitive, conform unui anunţ al companiei.

Fiecare participant a primit doze de câte 25, 100 sau 250 de micrograme – fiecare grup de test fiind format din 15 persoane. Participanţilor li se injectează două doze din potenţialul vaccin prin injecţie intramusculară la circa 28 de zile distanţă.

În ziua 43, adică la două săptămâni după a doua doză, nivelul de anticorpi din grupul care a primit doze de 25 micrograme era similar cu cel întâlnit în sângele oamenilor vindecaţi de Covid-19. În cazul celor care au primit doze de 100 micrograme, nivelul de anticorpi era „semnificativ peste” cel al pacienţilor vindecaţi, în timp ce informaţiile pentru grupul care a primit doze de 250 micrograme nu sunt încă disponibile.

Oamenii de ştiinţă speră ca anticorpii să ofere un anumit grad de protecţie în faţa virusului, însă nu se poate afirma cu certitudine această idee, întrucât efectul unui potenţial vaccin nu a fost analizat încă destul, iar anumiţi pacienţi vindecaţi par să se reinfecteze.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

STATISTICI

Se înmulțesc infecțiile respiratorii în Satu Mare

În săptămâna 25.12.2023-31.12.2023 (S52/2023), județul Satu Mare a înregistrat o creștere semnificativă a numărului total de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS), pneumonii și gripă, ajungând la 742, comparativ cu 608 înregistrate în săptămâna precedentă.