Image 1
Image 2

Un referendum pentru suspendarea unui primar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă Clotilde Armand nu ar fi fost franțuzoaică ne întrebăm dacă ar fi avut șansa de a ajunge primarul celui mai râvnit sector al Capitalei. Odată ajuns primarul sectorului 1 încrederea investită în ea s-a prăbușit. Nu este ceea ce părea să fie.

În primul rând au apărut suspiciuni de fraudare a votului, în al doilea rând, și asta este cel mai important, nu s-a dovedit un bun gospodar. În Franța cu siguranță nu ar fi reușit să câștige vreo primărie. Clotilde Armand este produsul cel mai caracteristic al societății civile reprezentat politic de USR.

Odată cu ea se duce pe apa Dâmboviței speranța că Uniunea Salvați Bucureștiul poate într-adevăr salva cel mai mare oraș din România. Una este să faci gălăgie pe stradă, să arăți spre lucrurile care nu sunt în ordine, și alta este să faci administrație.

Acest lucru este valabil și pentru Nicușor Dan. Odată ajuns în locul celor pe care îi critica atât de dur ca activist civic, iată că nu se ridică deasupra lor.Dar primarul general nu și-a spus încă ultimul cuvânt. El pare să fie în perioada în care își pregătește terenul pentru marea transformare a Capitalei României. Clotilde Armand este într-o situație diferită. Conflictele politice pot fi depășite, dar când vine vorba despre administrație lucrurile stau diferit. Gunoaiele neridicate de pe străzi sunt ceva concret. Aici nu mai este vorba despre politică. Aici este vorba despre o neputință administrativă. PSD, după cum este și normal, profită de situație și aruncă bomba: va demara procesul de suspendare printr-un referendum.

Dacă reușește să adune semnăturile pentru declanșarea refendumului va fi cea mai mare realizare a PSD. Aproape că nu contează dacă primărița își va pierde funcția. Va conta exemplul dat. Dezbaterile politice vor cuprinde toată țara.

Un referendum de suspendare a unui primar dintr-un mare oraș, dintr-o reședință de județ, este o lovitură de imagine cu un impact mai mare decât o moțiune de cenzură. Care este ceva obișnuit. Un referendum pentru suspendarea primarului este un prim semnal de trezire la realitate a PSD, a opoziției în general.

Dacă, în cazul Clotildei Armand, se va suprapune și dosarul de fraudare a elegerilor locale, USR-PLUS primește o lovitură mai grea decât în cazul ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Ziceam că ar fi o victorie a opoziției, dar în cazul unui referendum ar vota pentru demitere și electoratul PNL.

Organizarea unor noi alegeri ar da posibilitatea PNL de a-și încerca puterile. Un primar al Sectorului 1 din București nu este o funcție de refuzat pentru niciun partid. Este chiar posibil ca primarul PSD care a pierdut în fața doamnei Clotilde să aibă prima șansă.

Dacă, în același timp se dovedește că alegerile au fost fraudate, acesta ocupă funcția fără alegeri. Acest lucru cred că oprește PSD să nu demareze adunarea de semnături pentru referendum. Din punct de vedere politic PSD ar avea mai mult de câștigat în urma unui referendum decât să-și pună fostul primar în funcție. Adevărul este că și acesta are probleme de imagine.

Prea ocupat cu introducerea moțiunii împotriva ministrului Ghinea, apoi cu depunerea unei moțiuni de cenzură, PSD pierde din vedere o oportunitate care se ivește extrem de rar. Un referendum pentru suspendarea unui primar, oricare ar fi acela, este cel mai bun exercițiu în vederea alegerilor viitoare. Este, în fond, un sondaj adevărat.

Câteva posibile teme pentru europarlamentare

Campania electorală, pentru comasatele europarlamentare cu localele, va fi ca în ghicitoarea cu lupul capra și varza care trebuie trecute o punte. Cum treci puntea când ai un lup, o capră și o varză?