Image 1
Image 2

Un guvern de criză sau anticipate?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Că liderii politici actuali nu se ridică la înălțimea așteptărilor este deja confirmat de modul în care se desfășoară negocierile pentru formarea guvernului. Fiecare partid deja îl acuză pe celălalt de interese politice.

Florin Cîțu nu vrea să intre în guvern, dar vrea să decidă el cine intră în echipa premierului desemnat Nicolae Ciucă.
PSD pe de o parte spune că vrea doar să susțină guvernul pe perioada de pandemiei, pe de altă parte ar vrea câteva ministere.
USR se comportă și mai bizar, în funcție de cine vorbește. Una spune Dacian Cioloș, alta Anca Dragu sau Dan Barna.
UDMR propune să se introducă în programul de guvernare creșterea natalității.

Nu este asta o dovadă că toate partidele vor un prim ministru marionetă? Toată lumea vorbește, numai primul ministru desemnat a tăcut până acum.

Până și forțele contrarii, în anumite circumstanțe, se atrag și intră în armonie, dar nu și politicienii.

Partidele par sateliții unor planete din constelații diferite. Când unul vrea ceva, celălalt, din automatism, se opune.

Explicația constă în faptul că formațiunile politice au învățat că fără un dușman, fără să arate spre un pericol iminent, nu se pot impune în fața electoratului, nu se pot extinde, nu pot ocupa noi teritorii.

Asemeni animalelor de pradă, partidele politice și-au dezvoltat organe de atac, ghiare, copite, coarne, dinții ascuțiți, otrăvuri fine. Cu aceste arme se apară și atacă în același timp.

După chipul blândeții și compasiunii se ascund, de cele mai multe ori, interese meschine.

În această situație disperată în care se află țara, datorită crizei medicale, partidele își vor putea depăși propria condiție? Vor putea trece liderii acestor partide peste orgolii și înguste interese de partid?

Să ne imaginăm că oamenii aceștia ce ne conduc, sau cum spune Pascal de Sutter “Acești nebuni care ne guvernează“, ar fi puși în situația de a lua decizii cruciale cum au fost cele de la începutul primului război mondial. Ar fi un dezastru. Așa cum este și acum.
Practic și acum țara se află ca într-un război. Luptând împotriva unui dușman fără chip care ucide fără discernământ 400, 500, 600 de morți pe zi, și poate numărul morților va crește, nu este o glumă.

Reprezentanții partidelor ar trebui puși să negocieze într-un spital covid sau de-a dreptul la morgă. Ar trebui trimiși prin țară să numere firmele care și-au închis porțile.

Demagogia, ridicată la rangul de artă politică, îi împiedică să vadă realitatea. Iar dacă nu văd realitatea așa cum este, dacă nu văd dezastrul din jur, nu pot lua măsuri reale. Lucrurile ar fi mult mai simple dacă măcar președintele țării ar avea o privire clară asupra prezentului și o viziune asupra viitorului. Dar intrând în interiorul jocurilor politice are, din păcate, aceeași abordare ca restul liderilor politici. Urmează încă o săptămână de negocieri? Vor fi reduse negocierile la câteva zile? Rezultatul nu poate fi decât unul: formarea unui guvern de criză.

O criză nu poate fi depășită decât de un guvern de criză. Iar un guvern ca să-și poată merita renumele de guvern de criză trebuie să fie condus de o mână fermă. Atâta vreme cât toți vor să conducă și nimeni nu vrea să execute, situația României va fi tot mai tragică, lumea tot mai disperată. Ce se spune dimineața nu mai este valabil la prânz și ce se stabilește noaptea nu mai este valabil a doua zi. Florin Cîțu s-a întors. Auzind că PSD ar dori locuri în guvern, premierul demis nu-l mai susține pe Nicolae Ciucă pentru formarea unui guvern. Înțelegerea a fost ca PSD să susțină un guvern minoritar PNL-UDMR, zice liderul PNL.
Așadar nu reușește nici Nicolae Ciucă să facă un guvern?

În cazul acesta, zice același Florin Cîțu, există o singură soluție> alegerile anticipate. Nu este conștient că PNL ar ieși zdrobit în urma unor alegeri parlamentare?

Nimic nu se mai înțelege din toată tevatura asta. Situația actuală depășește cu mult posibilitățile unui guvern minoritar, dar nici anticipatele nu ar rezolva problemele PNL. Se va autopropune Florin Cîțu pentru formarea unui nou guvern? Așa spune, dar nu va ajunge tot la mâna PSD și USR?

Câteva posibile teme pentru europarlamentare

Campania electorală, pentru comasatele europarlamentare cu localele, va fi ca în ghicitoarea cu lupul capra și varza care trebuie trecute o punte. Cum treci puntea când ai un lup, o capră și o varză?

Un gest politic semnificativ pentru intențiile lui Ciolacu

Câteva acţiuni ale premierului Marcel Ciolacu din ultima vreme ne îndrituiesc să credem că liderul PSD se pregăteşte pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De ce să pleci în Israel printre primii şefi de guvern de la izbucnirea războiului?