Image 1
Image 2

Tanczos Barna: E nevoie de un acord global obligatoriu privind materialele plastice

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Barna Tanczos, ministrul Mediului, consideră că un rezultat important al Adunării ONU de Mediu a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEA) este lansarea unui Comitet de negociere interguvernamental (INC) în vederea unui acord global obligatoriu din punct de vedere juridic privind materialele plastice, care să cuprindă întregul ciclu de viaţă al acestora, inclusiv al micro-plasticelor.

“România consideră că eforturile multilaterale de mediu sunt cheia pentru a cataliza angajamentele ţării faţă de provocarea globală de mediu, în special în cazul poluării cu plastic, care necesită soluţii globale, coordonare, responsabilitate comună şi implicare comună. Sper că unul dintre principalele rezultate ale UNEA 5.2 va fi lansarea unui Comitet de negociere interguvernamental (INC) în vederea unui acord global obligatoriu privind materialele plastice, care să cuprindă întregul ciclu de viaţă al materialelor plastice, inclusiv micro-plasticele”, a declarat Tanczos, la cea de-a cincea sesiune a UNEA 5.2, la Nairobi, în Kenya.

Acesta a adăugat că UNEA trebuie să abordeze probleme critice, inclusiv pierderea biodiversităţii, deşeurile chimice, gestionarea azotului şi o mai bună gestionare a resurselor şi a mineralelor.

Oficialul român a atras atenţia asupra Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României, care defineşte cadrul naţional pentru implementarea Agendei 2030. “Ca parte a eforturilor noastre naţionale, am adoptat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care vizează investiţii şi reforme în diferite sectoare. Pentru a reduce impactul materialelor plastice asupra mediului, România a promovat restricţii legislative pentru anumite produse din plastic, în special a celor de unică folosinţă. De asemenea, au fost stabilite ţinte pentru reducerea consumului pentru alte produse din plastic de unică folosinţă, promovând în acelaşi timp alternative ecologice”.

În cadrul discursului său, Barna Tanczos a prezentat şi sistemul informatic integrat de urmărire a trasabilităţii materialului lemnos – SUMAL 2.0 – care are ca obiectiv protejarea pădurilor din România şi descurajarea tăierilor ilegale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with