Image 1
Image 2

Superstiții în județul Satu Mare la cumpăna dintre ani! Carne de pește, nu pasăre!

Revelionul nu este o sărbătoare religioasă, ea reprezentând trecerea de la un an la altul conform calendarului oficial pe care îl folosesc majoritatea țărilor lumii la ora actuală, dar cumpăna dintre ani este momentul de care se leagă cele mai multe tradiții populare, datini și superstiții. Aproape că nu există om care nu ar dori să cunoască ce îl așteaptă în anul ce vine, ce îi rezervă viitorul, sau cum ar putea influența spre bine evenimentele care vor avea loc.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Revelionul nu este o sărbătoare religioasă, ea reprezentând trecerea de la un an la altul conform calendarului oficial pe care îl folosesc majoritatea țărilor lumii la ora actuală, dar cumpăna dintre ani este momentul de care se leagă cele mai multe tradiții populare, datini și superstiții. Aproape că nu există om care nu ar dori să cunoască ce îl așteaptă în anul ce vine, ce îi rezervă viitorul, sau cum ar putea influența spre bine evenimentele care vor avea loc.

 

 

Carne de pește, nu pasăre!

Fiecare nou început, astfel și noul an este un prilej de speranțe de mai bine și dacă se poate, încercăm să și facem ceva în acest sens. În zona noastră există foarte multe practici moștenite din moși-strămoși, prin care oamenii caută să afle ce le rezervă noul an, sau prin care vor să atragă norocul și bunăstarea de partea lor.

 

 

Una dintre cele mai răspândite superstiții spune că în noaptea de Revelion trebuie să mănânci peşte ca să te poţi strecura printre probleme şi obstacole în noul an, ca peştele în apă. De asemenea, se spune că în prima zi a noului an nu e voie să se consume carne de pasăre, pentru că îți va zbura norocul. Alimente recomandate pentru noaptea dintre ani sunt lintea, fasolea, dovleacul sau semințe de dovleac, boabele multe aducând belșug, precum și mămăliga, care prin culoarea sa aurie atrage bunăstarea în casă. Se mai spune că trebuie să mâncăm struguri sau stafide în noaptea de Anul Nou pentru a avea mulţi bani în anul care vine. Pentru a scăpa de sărăcie, încercați să nu duceți datoriile vechi în noul an, pentru că acestea atrag noi datorii și lipsuri. De asemenea, nu este bine să împrumuţi bani în prima zi din an.

 

 

Bani în buzunar

 

Noul an trebuie să ne prindă, în mod obligatoriu cu bani în buzunar, pentru a ne bucura de câştiguri şi bunăstare tot anul ce vine. Cine pleacă de acasă, pe masă trebuie să lase neapărat bani, apă și o felie de pâine, ca acestea să nu lipsească niciodată din casă. Unele superstiții spun că acestea se lasă pe masă cu scopul ca dacă duhurile anului intră în cămin să găsească tot ce doresc, astfel și ele vor răsplăti tot anul bunătatea gazdelor.

 

 

Se spune că spiritele rele se sperie de lumină şi de zgomotele puternice. De aceea, pe vremuri şi chiar și în prezent, în unele locuri, se pleznește din bici pentru a alunga spiritele malefice din anul care vine. De aici se trage și utilizarea petardelor, pocnitorilor şi artificiilor.

 

 

Pragul casei trebuie trecut prima dată de un bărbat

 

De 1 ianuarie, tradiţia spune că prima persoană care îţi intră în casă trebuie să fie un bărbat, ca să te bucuri de protecţie şi noroc în anul ce începe. Este foarte important și primul gând cu care treci pragul dintre ani, pentru că acesta se îndeplinește. De aceea, e bine să ai pregătită o dorință pentru acest moment și concentrează-te la ea. Făgăduințele la cumpăna dintre ani nu sunt prea ușoare de respectat, dar aduc schimbări pozitive în viața omului.

 

 

În noaptea dintre ani trebuie să purtăm o haină nouă, care simbolizează schimbarea şi prospeţimea, precum și ceva roşu, care aduce bună dispoziție pe tot anul. Culoarea roșie ne apără de spiritele rele şi privirile malefice, aşa cum îi ferește și pe cei mici de deochi. Și pocnitura șampaniei are menirea de a alunga răul din noul an, iar de pe masa de Revelion nu e voie să lipsească nici ceva dulce, care să îndulcească anul ce începe.

 

 

O bucățică de plumb topit la miezul nopții dintre ani și turnat într-un pahar cu apă rece, prin figura pe care o formează ne poate arăta principalul eveniment care va determina schimbările din noul an. Tot din pumb, fetele de măritat pot afla când le vine ursitul. Plumbul se toarnă în fir subțire și câte boabe rotunde se desprind, atâția ani vor mai trece până la nunta lor. Dacă se formează o gaură rotundă, în formă de inel, momentul cel mare este foarte aproape! E foarte important ca plumbul să fie turnat de fata în cauză, nu de altcineva.

 

 

Calendarul de ceapă

 

Calendarul de ceapă pe care îl putem face în prima zi a anului are rol de predicție meteorologică. O ceapă mai mare se taie în două și se desface în foi. Se desprind primele 6 foi de pe ambele jumătăți și se așează pe o tavă în ordine crescătoare. Fiecare cupă astfel formată reprezintă câte o lună a următorului an. Se pune sare în fiecare cupă și se lasă așa într-un loc întunecat. Umiditatea care se adună în ele ne arată cât de ploiasă va fi luna pe care o reprezintă.

2 comentarii

  1. Daca esti din Valea Seaca inseamna ca e seceta cumplita la tine. Umple-ti paharul cu vin sau sampanie si uda-ti gatul pe interior sa nu mai fie atata seceta !. Beau si eu un pahar de sampanie in cinstea ta !. La multi ani cu sanatate ca-i mai buna decat toate !.

Lasă un răspuns

Connect with