Image 1
Image 2

Sunteţi mulţumiţi de funcţionarea sistemului cardului de sănătate?

Sigla Informatia Zilei
Medicii de familie reclamă funcţionarea defectuoasă a sistemului informatic
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Medicii de familie reclamă funcţionarea defectuoasă a sistemului informatic
Medicii de familie reclamă funcţionarea defectuoasă a sistemului informatic

Funcţionarea defectuoasă a sistemului informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate i-a adus în pragul disperării pe medicii de familie sătmăreni şi nu numai.

 

Profesionişti din mai multe judeţe, medici şi farmacişti deopotrivă reclamă hibele din sistem deoarece nu pot să acorde serviciile medicale şi farmaceutice cu promptitudine, cu respectarea deontologiei profesiei şi a drepturilor pacientului. Sistemul informatic funcţionează cu întreruperi ceea ce le dă peste cap munca. În opinia cadrelor medicale, CNAS face economii pe nervii şi răbdarea lor astfel că lansează o propunere casei şi anume de a plăti o mentenanţă care să rezolve odată sistemul cardului de sănătate aşa încât să funcţioneze normal.

Ei spun că nu reuşesc să consulte, nu pot elibera reţete şi de asemenea, consultaţia nu poate fi validată, iar pacienţii îşi pierd răbdarea. Tot ca urmare a deficienţelor din sistem, biletele de trimitere nu pot fi încărcate în Sistemul Informatic Unic Integrat astfel că bolnavul nu poate beneficia de nimic în relaţie contractuală cu casa de asigurări, prin urmare drepturile lui fiind afectate. Uneori se aşteaptă chiar şi 40 de minute pentru a putea valida o reţetă.

Medicii spun că în egală măsură le este afectat şi dreptul lor la muncă, prin faptul că nu îşi pot desfăşura în mod normal şi civilizat activitatea. Ba mai mult, afirmă că introducerea cardului i-a deprofesionalizat.

“Când sistemul funcţionează este sărbătoare. Mulţi colegi se bucură de parcă ar fi câştigat la loto. Dar bucuria e de foarte scurt timp. Nu ne-am opus informatizării, dar nu putem lucra în aceste condiţii. Nu suntem împotriva folosirii cardului, dar nici nu putem fi de acord că din cazua acestui document, relaţia cu bolnavii noştri să fie afectată”, relatează un medic din reţeaua de asistenţă medicală primară sătmăreană.

Profesioniştii din sistemul de medicină de familie explică faptul că softul instalat la cabinet îi ajută în sensul că îi atenţionează asupra multor situaţii existente, însă tot rămân suficiente cazuri în care în loc să profeseze sunt nevoiţi să se ocupe de alte lucruri ce nu au nicio tangenţă cu medicina. Ei trebuie să verifice dacă pacientul are sau nu dreptul la consultaţie, la medicamente, bilete de trimitere sau investigaţii, dacă este asigurat sau nu.

Totodată, medicii sesizează faptul că baza de date nu este actuală şi nici corectă, informaţiile sunt incomplete, conţine foarte multe erori,  iar validarea înscrişilor se face foarte târziu. Corecturile sunt aduse de medici, însă după cum susţin, desfăşoară o muncă de Sisif, pentru că în SIUI nu se mai regăsesc aceste rectificări.

 

Ca urmare, punem cititorilor noştri următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=199]

5 comentarii

  1. E pacat mare strigator la cer ca poporul roman sa sufere pentru dorintele nenorocite ale unor conducatori care nu au ce cauta colo .poporul nu vrea card de sanatate ,nimeni nu vrea card de sanatate in afara de cativa ipocriti care isi bat inca joc de cei care i-au ales. Doamne ajuta sa scapam odata de prostie ,ipocrizie, dictatura si lipsa de credinta ca asta ne-a adus aici. O zi cu pace.

  2. O reteta compensata e de ajutor unui bolnav. Daca nu merge programul, dai bani seriosi pe medicamente. Cine ti-i da inapoi? Sau, cu o infectie in corp poti sta pana se repara tampeniile propuse de nu stiu cine? A cui afacere este treaba cu cardurile, nu stim, dar stim ce trebuie sa induram la medic si la farmacie. Suntem de acord cu noutatile medicale, dar sa functioneze!!!!! Cu ce ajuta sistemul de carduri DEFECT pacientul in stare grava? Il omoara si atunci, intr-adevar castiga statul: ii ramane contributia la sanatate de o viata a acestui om, iar omul pleaca in alta lume. Asa se vede, din banca pacientului, cardul de sanatate. Cei din Bucuresti nu vor sa recunoasca esecul total al folosirii programelor. Pana cand?

Lasă un răspuns

Connect with