Image 1
Image 2

Sunteţi de acord cu comasarea judeţelor pentru a forma regiuni?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Subiectul regionalizării a fost readus în atenţia opiniei publice de fostul premier Emil Boc. Primarul municipiului Cluj Napoca apreciază că prin regionalizare am putea atrage mai uşor fonduri europene şi că în acest fel ar fi eliminate sistemele clientelare vechi de 55 de ani.

Premierul Florin Cîţu apreciază că ideea edilului privind comasarea judeţelor este una interesantă, care arată progres. În schimb ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, consideră că discuţia legată de regionalizare este una pur teoretică, din care nu va ieşi niciun rezultat atâta timp cât în Constituţie regiunile nu sunt definite.

Emil Boc: Cu un pas suntem în UE, cu unul în trecut

Fostul premier Emil Boc vrea să comaseze judeţele pe regiuni istorice. El este de părere că în acest fel România ar putea atrage mai multe fonduri europene şi s-ar distruge şi structurile clientelare vechi de 55 de ani.

Primarul municipiului Cluj Napoca spune că regionalizarea prin Constituţie ar fi greu de realizat. Astfel el cere comasarea judeţelor pe regiuni istorice.

Ca să avem o ţară ca afară trebuie să scăpăm de structurile învechite, clientelare, spune Emil Boc. Primarul Clujului propune din nou regionalizarea, nu prin constituţie, pentru că ar fi mult prea greu, dar prin comasarea judeţelor pe regiuni istorice.

„Să avem judeţe sau regiuni cu minimum 800.000 de locuitori. Astăzi doar Suceava, ca judeţ, îndeplineşte această condiţie, în rest toate judeţele din România nu îndeplinesc o asemenea cerinţă şi în consecinţă nu putem absorbi nici fonduri europene şi nici moderniza cu adevărat ţara. Eliminarea acestor structuri, eu le-am numit structuri clientelare de 55 de ani, ar oferi spaţiului public, ocazia unei mai mari transparenţe şi respiraţie democratică în tot ce înseamnă sistem administrativ din România. Adică administraţia să fie cât mai aproape de cetăţean pentru că acea lege din 1968 este lege din timpul regimului comunist care avea în vedere principiul centralismului democratic. Noi cu un pas suntem în Uniunea Europeană, dar cu un pas suntem în trecut, în comunism prin organizarea administrativ-teritorială a ţării”, a spus Emil Boc.

Edilul recunoaşte că sunt puţine şanse ca acest lucru să se realizeze într-un viitor apropiat.

„Sunt puţine şanse ca un asemenea proiect în perioada următoare să se impună pentru că nu există pe agenda publică şi pe agenda politicienilor din România. Dar el nu trebuie uitat, pentru că va avea o contribuţie majoră la modernizarea acestei ţări”, a adăugat Boc.   Comasarea judeţelor pe regiuni istorice este o idee interesantă şi arată şi progres,  apreciază premierul Florin Cîţu.  “Sunt mai mulţi lideri – primari, preşedinţi de consilii judeţene – în Partidul Naţional Liberal care împărtăşesc această opinie, încă nu a fost ridicată la nivel de coaliţie, dar o vom ridica, dacă este important. Mie mi se pare o idee interesantă. Din punctul meu de vedere, este o idee interesantă şi arată şi progres.” declarat premierul Florin Cîţu.

În schimb, ministrul Dezvoltării spune că atâta timp cât în Constituţie nu sunt definite regiunile, discuţia este una pur teoretică. 

Întrebat, cum vede propunerea fostului prim-ministru şi primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, privind comasarea judeţelor în regiuni, Cseke Attila spune că acest lucru nu se poate face de la un an la altul.

“Un sistem de organizare administrativă nu este făcut pentru un an, pentru doi ani. Oriunde vă uitaţi în lume, chiar şi în zone apropiate sau mai îndepărtate, organizarea administrativă a unei ţări nu se modifică de pe un an pe altul. Asta nu înseamnă că organizarea administrativă din 1968 nu poate fi eficientizată. Dar, avem şi această chestiune legată de Constituţia României. Până când nu avem în Constituţie regiuni definite ca fiind unităţi administrativ-teritoriale, până atunci această discuţie este o discuţie pur teoretică. În care putem să intrăm, dar nu vom ieşi cu niciun rezultat. În momentul în care vom avea o Constituţie cu regiuni prevăzute, se poate discuta despre cu totul altceva. Deci aici avem câteva bariere, dacă vreţi şi de nivel constituţional”, a opinat ministrul.

Cu privire la absorbţia fondurilor europene, ministrul spune că există o oportunitate care de acum încolo va crea premisele unei absorbţii mai bune.  “În mai a apărut un ordin de ministru în Monitorul Oficial prin care s-a reglementat definitiv această descentralizare a POR pentru următorul exerciţiu financiar european, care va fi, de acum încolo, în sarcina ADR-urilor. Discuţia aceasta din acest moment are alte valenţe, în sensul în care există posibilităţi de absorbţie la nivelul judeţelor, respectiv a ADR-urilor pentru viitorul exerciţiu financiar”, a mai spus ministrul.

 

Întrebarea noastră este:

Sorry, there are no polls available at the moment.

4 comentarii

  1. Cita frica cu destramarea si alte timpenii. A fost cindva regiunea Maramures,cu raionul Satu Mare, model sovietic. Toti banii de la centru
    ajungeau la Baia Mare, ca vezi doamne minerit, etc. iar la Satmar, maruntis. Asta vreti ?

  2. Judete au fost si in perioada interbelica . E forma de organizare administrativa traditional romaneasca . Cele sase regiuni de dezvoltare pot fi tot atatea tari . Vedeti tarile din balcani ,si alte zone a Europei . Sunt mici si vulnerabile . Consecintele pot fi nebanuite . Nici nu vreau sa ma gandesc la destramarea U E Am fi desfintati ca stat in caz de regionalizare in eventualitatea ,,Unui cutremur ” in Europa. Altii au murit facand ROMANIA MARE iar altii de acum vor altceva . Si asa se vand terenurile , mari suprafete stainilor . Da doamne mintea romanului de pe urma ! Istoricii au un cuvant greu de spus, iar politicienii responsabili au o mare raspundere . Unde in lume ati mai vazut liderii taii de alte nationalitati ca la noi ? Mai bine mai saraci dar uniti .

  3. Nu pot fi deacord deoarece acest proces ar duce la desträmarea Romäniei. Ar exista destule organizatii externe care ar reusi dezlipirea unei sau altei regiuni din Romäniacum ar fi Banatul sau chiar si Oradea si Cluj Napoca. Ungaria plänge dupä Ardeal de 100 de ani. Inscheneazä Pacea de la Trianon si incearcä sä reanalizeze Hotärirea de acum 100 de ani.
    O intärire a Romäniei ar fi reasezarea Regiunilor dupä cum au fost inainte ca Ceausescu sä facä Judetele. Ceausescu a fäcut judetele cu scopul de a impärtii puterea regiunilor intr-o putere mai micä care nu a putut afecta conducerea tärii in nici un fel. Uniti Satu Mare cu Maramuresul de astäzi si facet un Maramures vechi dar tare si propriu si la figurat.

  4. Da, cu conditia sa fie conform cu harta, adica sa nu existe Regiunea Mures Autonoma Maghiara (infiintata la ordinul lui Stalin). Ceausescu a infiintat judetele tocmai ca sa dispara aceasta regiune si a facut un lucru bun la vremea respectiva.

Lasă un răspuns

Connect with