Image 1
Image 2

Statistica îngrozește, dar viitorul post-pandemie poate fi roz

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În urmă cu o sută de ani, în timpul pandemiei de gripă spaniolă, ziarelor le era interzis să anunțe numărul morților. Corriere della sera, care se încăpățâna să prezinte statistici zilnice despre situația pandemiei, a fost sanționat și i s-a interzis să mai prezinte date care, evident, erau așteptate, dar și erau de natură să sperie populația.

Acum, după o sută de ani, este o competiție acerbă pe date, pe cifrele obținute “pe surse”. Cu cât se anunță cifre mai înspăimântătoare, cu atât mai mult publicația, televiziunea, site-ul respectiv consideră că a informai mai bine publicul.

O agenție de știri, de altfel onorabilă, anunță că gradul de infectare într-un județ a ajuns la 25%. Între 25 la mie și 25 la sută este, totuși, o diferență.

Cifrele “record” sunt la ordinea zilei. Cu o nedisimulată satisfacție presa din lumea întreagă a anunțat că directorul OMS este la izolare. Știrea a fost anunțată chiar de el însuși, de Tedros Ghereyesus. Directorul Organizației Mondiale a Sănătății anunță că se simte bine și nu are simptone. Știrea bună a fost însoțită de sfatul că este important să respectăm cu toții instrucțiunile de sănătate “pentru a sparge lanțurile de transmisie COVID 19 și a suprima virusul”.  Geneva, orașul în care își are sediul OMS a închis toate barurile, restaurantele și magazinele nealimentare.

Mass-media mondială jonglează cu cifrele. Artiști aflați într-un con de umbră, au reușit să reintre în atenția publicului anunțând că s-au infectat. Persoanele publice infectate devin, pentru câteva zile, eroi ai pandemiei.

Datele certe de până acum arată că au fost infectate 46 de milioane de persoane și au murit 1,2 milioane. E mult, dar spaima este și mai mare tocmai datorită cifrelor care se vehiculează, dar și modului agresiv în care guvernele impun restricțiile.

În contrast cu recordurile de îmbolnăviri, știrile despre vaccinuri sunt puține și secretoase. Să existe o legătură între modul în care se propagă informațiile despre infectări și afacerile din jurul pandemiei?

Cu o sumbră satisfacție remarcăm că de data aceasta România este perfect sincronizată cu toate țările din lume. Guvernul de la București ia aceleași măsuri și face exact aceleași greșeli ca guvernele din Germania, Franța, Marea Britanie etc. etc. Am ajuns din urmă Italia, Spania, Statele Unite. Puțintel suntem în urma protestelor de stradă, ceea ce este onorabil pentru amatorii de proteste din România.

Când ne vom reocupa locul codaș? Cănd vor apare pe piață vaccinurile. Atunci vechea ierarhie se va restabili, cu Grupul G7 sau G8 în față.

Lumea, după pandemie, se va schimba, nu însă și ierarhia, topul țărilor. În acest sens spunea președintele Iohannis că pandemia este o oportunitate pentru România. S-a eliminate procentul de 3% a deficitului. Se pot face împrumuturi, se pot face cheltuieli peste capacitatea economică și financiară a țării. 

Cifrele, reale sau umflate, a numărului de infectări impun măsuri de restricție, dar totodată oferă statelor ocazia de a pompa bani în economie.

Competiția electorală trebuie să se axeze și pe această temă, a repornirii economiei prin ajutoare de stat, prin proiecte avantajoase pentru firme.

Statistica într-adevăr îngrozește, dar viitorul post-pandemie poate fi mai roz decât ar fi fost fără pandemie.  Cu condiția ca guvernul în funcțiune să înțeleagă ce oportunitate i se oferă și să fie capabil să direcționeze fondurile spre domenii care în timp vor avea capacitatea să genereze plus-valoare, să plătească taxe și impozite astfel încât să poată fi acoperite cheltuielile sociale, pensii, alocații pentru copii, bugete consistente pentru Educație, Sănătate, Cultură etc. etc.

Va veni vremea când punând în balanță ravagiile provocate de pandemie  acestea vor fi depășite de avantajele de după pandemie? Să sperăm că da.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

De la bileţelul roz la cocaina roz

 Prin anul 2005, la fel de tulbure ca orice an din mandatul prezidenţial a lui Traian Băsescu, a făcut furori aşa-numitul “bileţel roz” prin care premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, îi cerea preşedintelui să intervină pentru Dinu Patriciu într-un dosar de la DNA.
Elena Udrea a făcut public existenţa acelui bileţel, specificând că era roz, fără să spună şi ce anume scria pe el.