Image 1
Image 2

Someșul, poluat cu ape de mină din Maramureș

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După cum am anunțat în ziarul Informația Zilei, în râul Băița din Maramureș au ajuns ape de mină neepurate. Aceste ape au ajuns în râul Someș, la granița României cu Ungaria. Deocamdată nu este semnalată mortalitate piscicolă.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa sunt în alertă și monitorizează unda de poluare. Partea ungară a fost informată cu privire la unda de poluare și este și ea în alertă.

Pe principiul ”poluatorul plătește”, S.C. Explo Mining COAL S.R.L. va suporta toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislației în vigoare.

Sursa de poluare provine din debușarea apelor de mină din perimetrul minier Nistru –Câmpurele. Acestea au ajuns, prin galeria minieră, mai întâi în râul Băița, apoi în râul Lăpuș și în Someș. Acest eveniment a avut loc în urma colectării unei cantități semnificative de apă provenite din precipitațiile înregistrate în județul Maramureș în ultimele luni.

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș au efectuat analize ale probelor de apă prelevate din râurile Băița, Lăpuș și Someș. Rezultatele sunt caracteristice apelor de mină. Acestea indică depășiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate, respectiv la metale (fier, mangan, cupru, zinc). Totodată, în cursul serii de miercuri și a zilei de joi, specialiștii SGA Satu Mare au prelevat probe de apă din râul Someș, în secțiunea Satu Mare.

Încă din cursul zilei de miercuri, Inspecția Bazinală de Apă s-a deplasat la fața locului și a trasat prin procesul verbal de constatare trei măsuri obligatorii pentru poluator: Să ia toate măsurile pentru diminuarea și eliminarea poluării; Depoluarea și igienizarea imediată a malurilor și a albiei majore a cursului de apă Băița; Să monitorizeze calitatea apelor de mină care ajung în cursul de apă. 

În urma centralizării rezultatelor analizelor de apă, instituția va comunica poluatorului tipul de sancțiuni care se vor aplica conform prevederilor legale.

Pentru că acest tip de evenimente este unul cu caracter repetitiv, specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa reiau avertismentele adresate permanent administratorilor de perimetre miniere asupra faptului că sunt direct responsabili cu gestionarea închiderii şi ecologizării acestor zone.

Apele de mină neepurate sau insuficient epurate, precum și iazurile de decantare reprezintă surse de risc major pentru calitatea cursurilor de apă.

În funcție de evoluția fenomenului de poluare, Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa ne asigură că va reveni cu informații suplimentare.

Vlad M.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSSTATISTICI POPULAȚIE

Câte nunți au fost în Satu Mare în luna de vârf august

În luna august 2023, judetul Satu Mare a înregistrat schimbări semnificative în ceea ce privește dinamica populației, cu modificări notabile în natalitate, mortalitate și alți indicatori demografici cheie.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now