Image 1
Image 2

Soluţii pentru reducerea violenţei şcolare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Educaţiei a transmis într-un mesaj publicat pe Facebook, că îşi “uneşte forţele” cu Ministerul Familiei pentru a preveni şi interveni interinstituţional în cazuri de violenţă asupra copiilor, inclusiv în mediul şcolar.  Măsurile pentru care au fost identificate soluţii au pornit de la faptul că „intervenţia în situaţii de violenţă şcolară trebuie să fie imediată şi atentă”.

Ce şi-au propus cele două ministere:
• Actualizarea protocoalelor interministeriale şi crearea cadrului instituţional necesar încurajării colaborării la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti şi local.
• Actualizarea prevederilor şi o mai bună comunicare a mecanismului de intervenţie interinstituţională în situaţii de violenţă şcolară şi nu numai.
• Crearea cadrului necesar pentru derularea unor activităţi de informare, formare şi schimb de experienţă între specialiştii în educaţie şi protecţia copilului pe teme precum: recunoaşterea semnelor şi a simptomelor de abuz, riscurile de amplificare a abuzului emoţional, comunicarea cu părinţii/tutorii legali în situaţii de criză, consilierea victimelor şi a autorilor, strategiile adaptative necesare copiilor implicaţi în situaţii de violenţă.
• Continuarea eforturilor de informare a copiilor, a părinţilor şi a publicului larg cu privire la drepturile şi la responsabilităţile copiilor, respectiv cu privire la mecanismele de semnalare şi de protecţie la care pot apela în situaţii de risc.”
Braşov, Cluj, Dâmboviţa, Ilfov şi Bucureşti ocupă primele cinci locuri în topul judeţelor cu cele mai multe acte de violenţă, arată un document al Ministerului Educaţiei.

Documentul arată că în anul şcolar 2021-2022 au fost raportate de 9.741 acte de violenţă, dintre care 69% (6.744 cazuri) au fost acte de violenţă din categoria Atac la persoană, 14% (1.326 cazuri) au fost acte din categoria Atentat la bunuri, 13% (1289 cazuri) au reprezentat alte fapte de violenţă sau atentate la securitate şi 4% (382 cazuri) au fost acte din categoria Atentat la securitatea unităţii şcolare.

Bilanţul datelor raportate de inspectoratele şcolare judeţene arată că judeţele cu numărul cel mai mare număr de acte de violenţă, în anul şcolar 2021 2022, sunt, în ordine descrescătoare, Braşov (1555), Cluj (746), Dâmboviţa (678), Ilfov (539), Bucureşti (522), iar cele cu cel mai mic număr de acte de violenţă sunt Caraş Severin (27), Mehedinţi (23) şi Covasna (20).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with