Şedinţă tensionată. Ciucă, Ciolacu, Kelemen, faţă în faţă la Palatul Victoria

O şedinţă tensionată a avut loc marţi, la Palatul Victoria, unde liderii coaliţiei au încercat să ajungă la o decizie privind preţul la energie.

O şedinţă în care Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor au stat faţă în faţă pentru prima dată după declaraţiile premierului Ungariei, Viktor Orban, declaraţii făcute la Băile Tuşnad.

Şedinţa coaliţiei a durat 4 ore, iar peste 2 ore şi jumătate s-a discutat pe subiectul energiei. PSD ar vrea o plafonare a preţurilor. Nici de data aceasta nu s-a ajuns la consens.

Ciolacu: Trebuie găsită o soluţie pentru a opri “specula” de pe piaţa energiei

În contextul absenţei sale de la ceremoniile dedicate Zilei Marinei, liderul PSD a infirmat că ar fi tensiuni în coliţia de guvernare.

“Am avut alt program, dar am înţeles că a fost domnul ministru al Apărării”, a spus Marcel Ciolacu.

El a subliniat că în acest moment prioritatea unu este preţul energiei.

„Din punctul meu de vedere, nu e nicio tensiune în interiorul coaliţiei. Cred că prioritatea unu la toată lumea în acest moment este să găsim soluţiile cele mai bune pentru preţurile la energie. Sunt două componente clare, este această perioadă când energia este deja vândută şi să vedem abordarea pentru anul viitor, când încă 75% din energie nu este vândută,” a spus preşedintele PSD.

Ciolacu a adăugat că trebuie găsită o soluţie pentru a opri „specula” de pe piaţa energiei, iar Ministerul Energiei trebuie să vină cu nişte propuneri şi în privinţa energiei verzi, unde statul român emite nişte certificate, în timp ce energia verde produsă în România este exportată.

“Statul român dă certificate verzi pentru energia verde. Statul român, să dai certificate verzi, iar energia verde din România, produsă în România, să o exportăm sunt lucruri bizare, unde Ministerul Energiei neapărat trebuie să vină cu nişte propuneri”, a adăugat Ciolacu.

Ciolacu: Măsurile privind zona de energie trebuie adoptate până pe 1 septembrie

Potrivit liderului PSD, măsurile privind zona de energie trebuie adoptate de guvern p]nă pe 1 septembrie şi să fie aplicate pe o perioadă lungă, până în 2025.

De asemenea, liderul PSD a anunţat pregătirea unui nou pachet de măsuri pentru sprijinirea populaţiei. ”Eu cred că este obligatoriu, după ce vom vedea puterea de cumpărare. Acum s-au cam reglat şi preţurile la combustibil, să vedem (..) componenta de la INS, o să vină tot energia aproape peste 50%, influenţa avută în coeficientul de inflaţie, care aţi văzut că s-a stopat şi chiar a scăzut, deci am intrat pe alt trend. Categoric, vor trebui luate şi alte măsuri”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai spus că se încearcă păstrarea preţului la energie. ”Noi încercăm să menţinem acelaşi preţ, 0.68 şi 0.8”, a menţionat Ciolacu.

Ruperea coaliţiei PNL-UDMR la Satu Mare a fost un alt subiect pe agenda şedinţei liderilor coaliţiei de la Bucureşti.

În legătură cu scandalul generat de declaraţia premierului Ungariei, Viktor Orban de la băile Tuşnad, preşedintele Kelemen Hunor le-ar fi spus liderilor coaliţiei că îşi meţine declaraţiile publice făcute pe acest subiect. După ce preşedintele Rom]niei, Klaus Iohannis a cerut explicaţii, Kelemen Hunor a declarat că nimeni nu-i putea împiedica pe cei prezenţi să aplaude.

Remanierea este un alt subiect care produce neînţelegeri în s]nul coaliţiei de guvernare. Pe surse a apărut informaţia că ar urma să fie remaniaţi trei miniştri, c]te unul de la fiecare partid din coaliţie, însă preşedintele PSD, Marcel Ciolacu susţine că nu s-a discutat despre remaniere.

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 19 august 2022, ora 16:19

  De pe satmareanul.net:
  „Oradea este campioana finanţărilor europene în regiunea Nord-Vest. La polul opus, se află Primăria Satu Mare care a semnat un singur contract prin Programul Operaţional Regional până la finalul anului 2018, scriu cei de la http://www.presshub.ro.”
  „În cadrul Programului Operaţional Regional (Regio) 2014-2020, Oradea a semnat contracte de finanţare europeană în valoare de 582,9 milioane de lei, Cluj-Napoca – 419,9 milioane de lei, Baia Mare – 72,2 milioane de lei, Bistriţa – 57,9 milioane de lei, Zalău – 37,5 milioane de lei, Satu Mare figurează cu un singur contract semnat, cu finanţare europeană de 2,9 milioane de lei, şi valoare totală de 3 milioane de euro.”
  Comparatia se mentine (in linii mari) si in actualul mandat. Aici sint cifrele adevarate, nu gargara incompetenta a lui Bunko Primar si a acolitilor cioflingari.

 2. Dac Bulibas a spus: 19 august 2022, ora 08:02

  Nu vreau sa intru in polemici dar constat ca unii ori nu vad ori sunt rau intentionati !. De facut mai mult nu poti decat in functie de banii pe care-i ai la dispozitie !!!. Primarii maghiari printre care si Gaborul nostru chiar si Gyuszika au facut REALIZARI si pe proiecte transfrontaliere !!!. In Oras multe lucruri s-au facut sau au fost modernizate sub conducerea primarilor maghiari pe care poate constata oricine . ( fostul primar Coica-olteanul nu a facut nimica doar ne-a tinut in povesti si iluzii oltenesti… ) Eu am mai mentionat REALIZARILE primarilor UDMRisti si n-as dori sa ma tot repet pt. unii cam redusi la minte care nu vor sa inteleaga sau sa priceapa… Evident, nu se poate totul realiza dintr-o data asa cum si-ar dori acestia dar si atunci tot nemultumiti ar fi pt. ca asa sunt ei din ” fabricatie „…. adica, niste vesnici nemultumiti !!!. Astia-s la fel ca si cei nesatui. ( boala cronica incurabila)

 3. Babacu a spus: 18 august 2022, ora 15:45

  De pe agerpes.ro:
  „Primarul municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi, consideră că UDMR a fost un partener corect şi loial faţă de PNL în ultimii şase ani de guvernare locală, iar ieşirea liberalilor sătmăreni din coaliţia de guvernare este doar un gest electoral.
  Gabor Kereskenyi a precizat la rândul său că preşedintele PNL Satu Mare doreşte doar să provoace scandaluri şi conflicte interetnice, acesta fiind singurul mod în care poate puncta electoral”.

  Udemeristilor, nu sinteti credibili! Loialitatea trebuie sa o aveti fata de satmareni. Nu vedeti ca n-ati facut nimic cu bani din fonduri proprii sau fonduri europene? Cite fonduri europene ati atras? Ma refer la proiecte facute de Primarie si urmarite de echipe de specialisti ale primariei. Ati pavat Centrul nou si ati inceput la Cubic, ceea ce este mult prea putin pentru 1 mandat si jumatate. Centura si Podul 3 NU sint meritul vostru!
  Cite parcari supraterane ati facut in 6 ani? Nici una! Oradea a facut cel putin 5.
  De ce nu ati amenajat malurile Somesului (inclusiv pasarela) desi contractele s-au semnat in 2020? De ce nu ati rezolvat problema strandului?
  De ce nu ati raspuns la interpelarile care v-au cerut sa publicati sumele platite de Primarie pe chiriile scolilor si destinatarii acestor sume? Ca sa nu se vada ca Primaria plateste lunar sume uriase catre Biserica reformata si Biserica catolica ambele maghiare?
  Din pacate avem un bunko de primar incapabil si fara viziune.
  Da, dorim sa scapam de pacostea incompetenta numita UDMR, trebuia sa scapam inca in 2020 dar ambitiile unor politruci romani de Satu Mare au facut ca voturile sa fie rasfirate. Sa speram ca in 2024 va fi altfel.

 4. Dac Bulibas a spus: 18 august 2022, ora 12:55

  UDMRaiul este pacifist in coalitie , nu a implicat nici o tensiune la aceasta sedinta, a afisat un statut neutru neimplicandu-se in polemici. Este un partener comod, stabil si de incredere !. Nici o coalitie nu s-a destramat din cauza UDMRaiului !!!. Ce hotarare poate lua UDMRaiul cu o reprezentanta de 5,5 % ???… Sa fim seriosi….

 5. Attila a spus: 17 august 2022, ora 15:26

  Tensiune , dezinformare, chaos este specific UDMR ,sunt instruiti de fidesz nu este de mirare ca PNL ieri a Parasit coalitia din S-M.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517