Image 1
Image 2

Şedinţă la Prefectura Satu Mare, pentru primirea refugiaţilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru o pregătire coerentă a gestionării unui eventual val de refugiaţi dinspre Ucraina, prefectul Radu Roca a convocat vineri, 25 februarie, două şedinţe cu instituţiile şi autorităţile responsabile în asemenea situaţii.

Astfel, începând cu ora 9,00 a prezidat şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) alături de vicepreşedinţii Pataki Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare şi col. Nicolae Dima – inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Someş” Satu Mare şi de subprefecţii Altfatter Tamas şi Romeo Pop.

În continuarea şedinţei a convocat o întâlnire de lucru cu autorităţile locale din zona de frontieră cu Ucraina, respectiv cu primarii din Micula, Halmeu, Porumbeşti, Turţ, Bătarci, Tarna-Mare, Cămărzana, Bixad, Târşolţ, Certeze şi Negreşti-Oaş, cu participarea conducerii şi membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Fiecare din instituţiile membre ale Comitetului a prezentat competenţele şi principalele atribuţii în situaţia necesităţii de a gestiona un val de refugiaţi.

 

În judeţ va fi amplasată o tabără mobilă pentru 200 de refugiaţi

ISU ”Someş” Satu Mare are în dotare o tabără mobilă pentru sinistraţi care poate adăposti 200 de persoane şi în acest moment este în plin proces de identificare a celei mai bune locaţii în care poate instala această facilitate. Baza mobilă va avea acces la apă curentă, grupuri sociale, evacuare ape uzate, bucătărie mobilă, asigurarea alimentelor şi asistenţă medicală.

Conform celor prezentate de cms-şef de poliţie Alin Pîrcălab, reprezentantul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, în raza de competenţă a căruia se găseşte Sectorul Poliţiei de Frontieră Satu Mare, în acest moment situaţia operativă în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu este calmă, nu există valori de trafic care să exceadă cele ale unei perioade normale. Cetăţenii ucraineni care intră în România intră legal, nu au statut de refugiaţi şi marea majoritate părăsesc ţara noastră în aceeaşi zi spre Ungaria respectiv vestul Europei. Ieri după masa, ie;irea din ţară pe la Vama Petea se realiza pe 6 benzi, fiind rezervate trei benzi exclusiv pentru cetăţeni ucraineni.

În cea de-a doua întâlnire, după ce reprezentantul ISU a trecut în revistă principalele atribuţii ale Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în situaţia necesităţii gestionării refugiaţilor, fiecare primar a prezentat stadiul în care se află în procesul de evaluare a posibilelor locaţii pentru amplasarea taberelor şi de asigurare a utilităţilor şi asistenţei umanitare. Majoritatea primarilor au deja soluţii pregătite, amplasarea bazelor temporare se va putea face în special pe terenuri libere, terenuri de sport, baze sportive, centre culturale. Toate au asigurate surse de apă şi energie sau reţelele utilitare sunt accesibile la mică distanţă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, în numele instituţiei şi al autorităţilor locale a dat asigurări de implicare maximă şi de sprijinire a primăriilor care vor gestiona situaţia, inclusiv prin apelarea la fondul de rezervă.

Prefectul Radu Roca a solicitat tuturor persoanelor prezente la întâlnirile de lucru responsabilitate, conlucrare şi colaborare dar şi o legătură permanentă pentru ca în situaţia în care vor exista solicitări din partea cetăţenilor ucraineni care se confruntă cu ororile războiului, să avem capacitate de reacţie rapidă şi să le putem oferi condiţii decente pentru traversarea acestei situaţii excepţionale. 

Persoanele care vin din Ucraina, scutite de carantină

Menţionăm că vineri, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea numărul 9 prin care se modifică şi completează Hotărârea CNSU nr. 6 din 31.01.2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, în sensul exceptării de la măsura carantinei a persoanelor care sosesc în România din Ucraina, indiferent dacă sosesc direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Biserica din mijlocul pustietății

Lăcaș de cult

Biserica din mijlocul pustietății

Biserica făcătoare de minuni se află între orașul Carei și localitatea Petrești, în județul Satu Mare. Mai exact, la o distanță de aproximativ 620 de kilometri de București, 170 de kilometri de Cluj și la puțin peste 270 de kilometri de Timișoara.