Image 1
Image 2

Se cer acţiuni concrete pentru combaterea piratării transmisiilor sportive în direct

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deputaţii europeni cer oprirea transmisiilor sportive în direct ilegale, scrie Parlamentul European într-un material publicat săptămâna aceasta pe pagina sa.

Piratarea transmisiilor sportive în direct este în atenţia europarlamentarilor, Comisia pentru afaceri juridice din Parlament cerând acțiuni concrete pentru combaterea pirateriei și protejarea transmisiilor în direct.

“Transmisiile sportive în direct joacă un rol important în economie, fiind o sursă majoră de venit pentru organizatori. Cu toate acestea, ele sunt adesea difuzate ilegal de site-uri dedicate, al căror model de afaceri se bazează pe taxe de abonare sau reclame. 80% din veniturile deținătorilor de drepturi provin din vânzarea drepturilor de difuzare. Acest lucru încalcă drepturile de proprietate intelectuală și poate expune utilizatorii unor riscuri de securitate, cum ar fi programe malware, furturi de date sau fraude de pe cărți de credit”, notează PE.

Chiar dacă evenimentele sportive în sine nu pot fi protejate cu drepturi de autor, deoarece nu constituie o operă așa cum este ea definită de legea dreptului de autor în UE, înregistrarea unui eveniment sportiv este protejată, menţionează Parlamentul European: “Transmisiile sportive în direct au o valoare economică limitată în timp – cât timp durează evenimentul, ceea ce înseamnă că fereastra de acțiune împotriva pirateriei este redusă. Procedurile actuale împotriva piratării transmisiilor în direct sunt lungi și fără aplicare imediată, deci ineficiente. Deputații din comisia de afaceri juridice spun că cel mai bun remediu este întreruperea imediată a transmisiilor neautorizate”.

Eurodeputaţii cer Comisiei Europene propunerea unor măsuri concrete și adaptate evenimentelor sportive transmise în direct, care să permită îndepărtarea imediată sau dezactivarea accesului la conținut ilegal fără a fi blocată transmisia autorizată. Îndepărtarea conținutului ilegal trebuie să aibă loc imediat după primirea notificării, dar nu mai târziu de 30 de minute după începutul evenimentului. Noile reguli trebuie să vizeze difuzorii ilegali profesioniști, nu spectatorii care adesea nu știu că privesc un conținut ilegal, scrie PE.

Raportul urmează să fie votat în sesiunea plenară din luna mai.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with