Image 1
Image 2

Scriitorul Radu Sergiu Ruba deschide sezonul manifestărilor literare de la Poesis

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Prezidiu-Poesis

La sfârşitul acestei săptămâni, între Sfintele Paşti şi 1 Mai, la Centrul Multiculural Poesis au avut loc o serie de evenimente culturale la care au paricipat numeroşi iubitori de cultură.
Lansarea romanului “Semnătura indiană“, semnat de cunoscutul scriitor originar din Satu Mare, actualmente trăind la Bucureşti, Radu Sergiu Ruba, a fost urmat de prezentarea albumului “Domokos Lehel” de Oana Păcurar şi a ultimului număr al revistei “Poesis”. Totodată, evenimentul se înscrie în seria de manifestări dedicate centenarului dr. Vasile Lucaciu. Anul acesta împlinindu-se o sută de ani de la moartea celui mai celebru personaj istoric sătmărean, dr. Vasile Lucaciu a fost declarat “Erou al Naţiunii Române”, iar pe întreg parcursul anului vor avea loc o serie de acţiuni culturale.
Tot la începutul lunii mai se împlinesc 150 de ani de la cea de-a doua reuniune de adunare de fonduri pentru teatru în limba română. Această reuniune a avut loc în 1-2 mai, în casa avocatului Alexandru Ferenţiu, tatăl primului primar român de după Unire, Alexandru Ferenţiu.
Apărut la prestigioasa editură “Trei”, romanul lui Radu Sergiu Ruba tratează o temă inedită în literatura română, drama unui adolescent nevăzător din anii 1970 urmărit de Securitate pentru că a trimis o scrisoare la radio “Europa liberă”.
Prezent la manifestare, scriitorul Ion Cristofor, membru al conducerii Uniunii Scriitorilor din Cluj, un cunoscut al autorului, unul din personajele romanului, a remarcat talentul cu totul ieşit din comun al scriitorului Ruba.

Lume-Poesis

Despre roman au vorbit scriitorii D. Păcuraru, George Vulturescu, Gheorghe Glodeanu, Radu Ulmeanu, Felician Pop, artiştii vizuali Alexandru Crişan şi Cristina Gloria Oprişa etc. Am remarcat prezenţa la manifestare a lui Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Zamfir Danciu, director al Inspectoratului de Cultură, Alexandru Zotta, Loredana Ştirbu, Ioan Moldovan, Georgeta Govor, Claudiu Govor, Gheorghe Cormoş, Vasile Conioşi Mesteşanu, Paula Horotan, Imola Kis, Gheorghe Gheorghiade, Ştefan Mazilu, Adrian Lupescu, Marian Chiorean, Claudia Vulturescu, Vasile Nechita, Manuela Breban şi mulţii alţii. Nu în ultimul rând trebuie remarcată epigrama răsplătită cu aplauze a lui Tipu Sălăjan, foarte gustată de public.
Această manifestare de excepţie va fi urmată de alte manifestări similare, la care vor fi prezenţi scriitori, istorici, artişti plastici locali, din ţară şi străinătate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns