Image 1
Image 2

Satu Mare figurează pe lista judeţelor unde nu există spital de psihiatrie ci doar secţie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Patru spitale de psihiatrie de maximă siguranță, alte 36 de spitale de psihiatrie și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene au făcut obiectul unui control dispus de Ministerul Sănătății prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, după tragedia de la Săpoca.

Verificările au vizat calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie și s-a finalizat de curând. Din datele Ministerului Sănătății inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au depistat o serie de nereguli. Conform raportului de control privind calitatea actului medical și a condițiilor igienico sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aprox. 144 000 lei și 67 de avertismente. În toate unitatile sanitare s-au dat termene de remediere pentru efectuarea izolatorului până la 31.12.2019

Au fost verificate 16.073 paturi de psihiatrie

“Este primul control de acest fel în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară”, a anunțat Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Potrivit Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari au verificat 4 spitale de maximă siguranță cu 1805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene cu 5427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul țării. Verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală, a vizat starea igienicosanitară a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție.

“Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

În timpul controlului, inspectorii sanitari au constatat structura unui Centru de Recuperare neavizată de MS, așa cum cere legislația în vigoare. De asemenea, nerespectarea normelor de amplasare a paturilor în jumătate din unitățile controlate nu respectă ordinul 914/2006. În unele secții și compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața per pat fiind mai mică de 7 metri pătrați sau că numărul de paturi în secție nu este conform structurii. De asemenea, starea de igienă la nivelul saloanelor lasă de dorit fiind catalogată drept ”necorespunzătoare”. Inspectorii au găsit saloane cu pavimentul din parchet deteriorat, cu uși și ferestre cu vopseaua exfoliate, tavanul și pereții cu infiltrații, la fel și clădirile, multe dintre ele cu pereți degradați, cu infiltrații și igrasie, faianță și gresie sparte în unele săli de mese și grupuri sanitare, la fel neigienizate corespunzător. Printre constatările inspectorilor sanitari se numără și faptul că în cadrul acestor spitale/ secții nu se asigură material de igienă personal pentru pacienți, motivul invocat fiind sprecificul secției și nu există camera de izolare a pacienților.

Gradul de ocupare a paturilor este foarte mare

În spitalele de maximă siguranță s-a constatat următoarele: gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora. Cea mai mare aglomerare de pacienți se află la Spitalul de maximă siguranță Grajduri, jud. Iași, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173%. La Spitalul de maximă siguranță Stei, gradul de ocupare este în medie de 115% pe tot parcursul anului 2018 la sectia de bolnavi cronici, iar la spitalul de maximă siguranță Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secția de bolnavi cronici. Practic paturile de la secțiile de bolnavi cronici sunt supraaglomerate în timp ce în aceleași spitale, secțiile de acuți au un grad de ocupare de maximum 60%.
Distribuție inegală

În aceste spitale s-a constatat că distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-județean, existând o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi: București, Ilfov, Iași, Timișoara și Oradea în schimb sunt 14 județe din România în care nu există niciun spital de psihiatrie ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale, printre care se numără și Satu Mare alături de județele Tulcea, Constanța, Dâmbovița, Bacău, Sibiu, Mureș, Gorj,CarașSeverin, Sălaj, Bistrița-Năsăud.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with