Sâmbătă şi duminică are loc comemorarea deportării şvabilor sătmăreni! Program complet

Scris de Ioan Aniţaş, 21 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În acest sfârşit de săptămână, în organizarea Forumului Democrat German – FDG Satu Mare, în reşedinţa de judeţ se organizează activităţi prin care se comemorează 77 de ani de la deportarea şvabilor sătmăreni în Uniunea Sovietică, în 1945.

Sâmbătă de la ora 18, la Casa Şvabilor, în sediul de pe strada dr. Vasile Lucaciu nr. 9, va avea loc o prezentare de carte, intitulată „Monumente şi plăci comemorative pentru germanii din România deportaţi în ianuarie 1945 în Uniunea Sovietică” (Friedrich Philippi, Erwin Josef Ţigla). În aceeaşi locaţie şi cu acelaşi moment comemorativ, se va prezenta şi un film documentar despre deportări.

Duminică, 23 ianuarie, sunt organizate mai multe momente emoţionante, menite a marca scurgerea a 77 de ani de la deportarea şvabilor sătmăreni, în anul 1945, în Uniunea Sovietică. Potrivit organizatorilor, de la ora 10 va fi oficiată Slujba festivă (Biserica Calvaria); de la ora 11.15 Depunere de coroane de flori (Biserica Calvaria), iar de la ora 12, la Casa Şvabilor de pe strada dr. Vasile Lucaciu, nr.9 va fi susţinut programul cultural pregătit pentru aceste momente comemorative.

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 23 ianuarie 2022, ora 20:02

  Maghiarul din Transilvania nu este cu nimic mai presus decit romanul din Transilvania pentru ca si unul si altul au invatat de la austrieci, deci de la nemti. Dar nemtii nu sint interesati sa germanizeze pe nimeni, ei n-au astfel de complexe. Doar cei complexati au crize de identitate.
  Am vorbit cu cineva care a fost recent intr-o cafenea din Berlin, l-a insotit pe un neamt. Spre surprinderea lui toti cei din cafenea (inclusiv ospatarii) vorbeau engleza. Cind l-a intrebat pe neamt acesta a spus ca situatia este frecventa in Berlin, care este un mare centru multicultural. Doar in relatiile oficiale cu institutiile se mai foloseste limba germana. Deci nemtii, dupa ce au renuntat la un simbol national (marca germana) acum treptat renunta la un alt simbol national (limba germana) dar nu se pling si nu fac crize de identitate cum fac ungurii.

 2. Nicolaus Stefan a spus: 23 ianuarie 2022, ora 13:19

  DL.MIKLOS,ARE DREPTATE,TOT RESPECTUL,SA APRINDEM 0 LUMANARE,SI SA NE RUGAM,PENTRU EI, IN VECI POMENIREA LOR. AMIN.

 3. Dac Bulibas a spus: 23 ianuarie 2022, ora 12:16

  @Babacule !, Nici eu nu inteleg un lucru,…, intre maghiari si romani care este civilizatia mai avansata ?,…, E cumva o bila neagra pt. maghiari ???… Romania balcanica a devenit una moderna de pe urma unificarii cu Ardealul („… poporului mai avansat… „) din Regatul Ungar !!!, si atunci cum ar trebui sa fie cu regula poporului mai avansat mentionat de tine ?.

 4. Babacu a spus: 22 ianuarie 2022, ora 20:58

  In Romania de ce sa inveti limba maghiara daca nu esti maghiar? Nu vad rostul, nu-ti foloseste in Europa. Este utila pentru maghiari, face parte din identitatea lor si ei trebuie s-o vorbeasca in familiile lor.
  Dar nu inteleg un lucru: schwabii au o civilizatie mai avansata decit maghiarii. De regula poporul mai avansat isi impune regulile. In loc sa-i „germanizeze” pe unguri s-au lasat ei maghiarizati? E o bila neagra pentru schwabi.

 5. Margitai Miklós a spus: 22 ianuarie 2022, ora 19:00

  Schwabii ( Baden- Würtemberg) emigrati in secolul 17 din regiunea Padurea Neagra-Schwarzwald- au vut mult de suferit de- lungul celor trei secole, ca si Romanii si Maghiarii din tinuturile Satmarului. Au fost muncitori harnici de incredere, din pacate majoritatea lor sau reintors in Germania pentru noi Satmareni o pierdere humana de neinlocuit. Cea mai mare lovitura impotriva Schwabilor a fost maghiarizarea lor, si astazi se vad consecintele : multi dintre ei din zona Satu-Mare. se declara Maghiari, comemorarea deportarii Schwabilor satmareni este un gest respectabil.

 6. Strainul a spus: 22 ianuarie 2022, ora 09:30

  Dle Anitas puteti posta filmul si eventualele filmari de la acest eveniment pe Youtube? Va rog un raspuns

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517