Rusia avertizează că Europa se va confrunta cu costuri de 400 miliarde dolari pentru preţurile mai ridicate la energie

Scris de Cristina Bursuc, 21 iunie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Moscova a promis joi, 16 iunie, să accelereze discuţiile privind majorarea vânzărilor de gaze către China şi a avertizat că Europa va plăti un preţ ridicat pentru embargoul petrolier impus contra Rusiei, transmite Reuters.

Vicepremierul Alexander Novak a declarat la Forumul economic de la Sankt Petersburg că Europa va plăti suplimentar 400 miliarde de dolari pentru preţurile mai ridicate la energie şi s-ar putea confrunta cu o penurie de produse petroliere. El nu a oferit un interval de timp privind aceste evoluţii.

Rusia este puternic dependentă de exporturile sale de energie de miliarde de dolari pentru stabilitatea sa financiară, în condiţiile în care mai mult de jumătate din gazele importate de UE vin din Rusia, lăsând expus blocul comunitar la orice întreruperi în aprovizionare.

Liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului, precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.

Novak a prognozat că planul de reducere a importurilor de petrol din Rusia ar putea duce la o penurie de produse petroliere pe piaţa europeană. De asemenea, el a dat vina pe „planificarea proastă a securităţii energetice” în SUA şi Europa pentru preţul record al combustibilului şi majorarea inflaţiei.

Rusia susţine că-şi poate redirecţiona exporturile de energie dinspre Europa către ţări ca India şi China, pentru a acoperi pierderile provocate de pierderea vânzărilor pe piaţa europeană.

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 23 iunie 2022, ora 10:13

  Da,…, de rau ce o duce, Rubla ruseasca s-a apreciat semnificativ atat fata de Euro cat si fata de Dolarul american !!!. Economia europeana a ajuns la disperare !.

 2. Nicu a spus: 22 iunie 2022, ora 11:10

  Avertizarile Rusiei comuniste, egal praf in ochi, pt. ca nu sunt in stare sa mai inainteze deloc si in curand isi vor face efect tot mai mare, masurile luate de catre cei ce sunt impotriva invaziei . Rusii traiesc in mizere, care va fi tot mai mare in viitorul apropiat chiar daca se va incheia razboiul cu exceptia oligarhilor tip Putyn.

 3. Dac Bulibas a spus: 22 iunie 2022, ora 10:35

  Avertizarea Rusiei eu zic ca merita o hora ca la Chisinau !. Ne vom confrunta cu preturi tot mai mari si datorita inflatiei provocate in mod nesabuit de guvernantii vostri odiosi si iresponsabili !!!.

 4. Szabo K a spus: 21 iunie 2022, ora 23:30

  Intradevar Rusia are resurse energetice imense dar fara cultura si respect pentru propriul popor , 80 la suta din rusi traiesc in mizerie si sunt inapoiati,investitii pentru razboi ucigator ,pentru propaganda si prostirea rusilor au bani fara sfarsit. Industria este inapoiata si fara perspective ,tinerii mai destepti emigreaza ,ramine Rasputin cu hoardele de ucigasi si prietenul Orban .

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517