Image 1
Image 2

Românii care îşi instalează surse de producere a energiei electrice verzi sunt compensaţi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul a adoptat recent o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, că prosumatorii vor avea parte de compensarea cantitativă a energiei generate şi livrate în reţea cu cea consumată, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei. De notat că prosumatori sunt acele persoane care produc energie electrică din surse regenerabile iar surplusul îl livrează în rețeaua națională.

Această OUG era necesară şi pentru transpunerea Directivei 944 a Uniunii Europene privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică.

Astfel, prosumatorii vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW. Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.

Autorităţile publice locale care deţin capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parţial sau total, din fonduri structurale, beneficiază din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare financiară între energia livrată şi energia consumată din reţea.

Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată până în 200 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice< să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferenţa între cantitatea de energie consumată şi cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea> să reporteze în facturile prosumatorilor, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferenţa între cantitatea livrată şi cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 luni de la data facturării.

Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice< să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată conform alin. (1) la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă> să realizeze în factura prosumatorilor regularizarea financiară între energia electrică livrată şi energia electrică consumată din reţea.

Prosumatorii persoane fizice pot desfăşura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unităţile de producere a energiei electrice pe care le deţin, fără înregistrarea şi autorizarea funcţionării acestora.

Operatorii de distribuţie de energie electrică sunt obligaţi să realizeze racordarea prosumatorilor şi a autorităţilor publice în conformitate cu reglementările specifice.

Modificări legate de finanţarea proiectelor de dezvoltare a reţelelor de transport al energiei şi gazelor naturale

Compensarea cantitativă a prosumatorilor cu instalaţii cu o putere de până în 200 kW va fi acordată până la data de 31 decembrie 2030, în contextul măsurilor şi acţiunilor legate de atingerea angajamentelor privind ponderea energiei din surse regenerabile în 2030 precizate în Planul Naţional Energie şi Schimbări Climatice.

“Ne dorim să încurajăm cât mai mulţi români să îşi instaleze surse de producere a energiei electrice verzi şi astfel să fie compensaţi. Totodată, au fost realizate o serie de modificări mult aşteptate legate de finanţarea proiectelor de dezvoltare a reţelelor de transport al energiei şi gazelor naturale, dar şi clarificări cu privire la costurile cu branşarea clienţilor casnici. Adoptarea OUG-ului a fost o prioritate, inclusiv în programul de guvernare”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Printre prevederile importante se numără< concedentul serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale/UAT poate decide extinderea zonei concesionate pentru una sau mai multe localităţi aparţinătoare unităţii administrative teritoriale din cadrul căreia, pentru cel puţin o localitate, serviciul a fost deja concesionat. Extinderea zonei concesionate se realizează prin act adiţional la contractul de concesiune încheiat cu concesionarul din zona respectivă, act adiţional ce se transmite către ANRE în termen de 30 zile calendaristice de la semnare. Finanţarea extinderii reţelelor de gaze naturale se face, în principal, de către concesionar din fondurile proprii, în limita planurilor anuale de investiţii şi prioritizate.

8 comentarii

  1. Și eu am trimis anul trecut în Decenbrie atunci cind da blocat sistemul informatic sau cine știe ce manevre a fost și nu știu mi se mai aproba sau sa aruncat actele la gunoi? Vreau detali și vreau sa știu cine sunt aprobatii?!

  2. Parlamentul a votat numirea lui Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, în funcția de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE. Au fost 233 de voturi „pentru” și 120 de voturi „contra”. Acesta a fost anterior deputat PSD, președinte al Comisiei de Agricultură din 2017 până în 2020. Stănescu a lipsit de la ședința de plen și de la ședința comisiilor de specialitate în care ar fi trebuit audiat. Acesta castiga intre 6000 si 8000 de euro lunar nemeritat !!!. Jo napot kivanok PSD……..la gunoi si cu voi derbedeilor impreuna cu PNL si PlusUSR !!!. Principalii vinovati sunt parlamentarii care fac si voteaza legi proaste dar si mai vinovati sunt alegatorii care se prezinta la vot si care voteaza asemenea partide si parlamentari de joasa speta !!!.

  3. Dupa parerea mea principalii vinovati sint cei de la ANRE, unde troneaza “bulibasul” incompetent Dumitru Chirita, pus acolo de PSD dupa ce a fost 4 mandate parlamentar PSD. Ei ar fi trebuit sa prevada din timp toate aceste porcarii care se fac acum cu facturile de energie.

  4. Avand in vedere ca pretul la producator este de 0,1925, ajungand ca cel de vanzare sa fie de 0,86 sau mai mult ( plafonat la 1 leu… ????)pt. industria autohtona si populatie reprezinta un jaf ordinar in conditiile in care pachetul majoritar de actiuni se afla in mainile acestui stat mafiot !!!!. Unul ca Orban Viktor al Ungariei ( nu ca Orban Lajos al romanicai) cu siguranta ar fi stiut cum sa tempereze LACOMIA marilor companii furnizoare de energie electrica si gaze exact pe modelul Ungariei !. Ceea ce au facut guvernul vostru prin asa-zisa liberalizarea preturilor la energie nu este altceva decat EXPLOATAREA populatiei si economiei autohtone !. LIBERALIZARE ar fi fost daca ne-ar fi asigurat posibilitatea sa contractam energia si de la furnizorii din strainatate la preturile la care acestia le aplica acolo !. Cum este posibil ca un consumator din Belgia posesor al unui apartament cu 2 camere ( aprox. 50 mp ) sa aiba o factura la intretinere de 36 Euro (!!!) iar in Germania unul care are o casa de 110 mp sa platteasca 58 Euro asa cum am vazut pe facturile prezentate de acestia afisata la Romania TV ???? avand in vedere ca aceste tari nu dispun de resursele pe care le avem noi. La noi putem vorbi de EXPLOATAREA nerusinata si legalizata a cetatenilor si putinelor firme autohtone inca mai existente !. Pt. subminarea economiei nationale si deservirea tarii intereselor straine in detrimentul populatiei actualii si fostii guvernanti ar trebui condamnati la puscarie !. Acestia sunt niste tradatori de tara si de neam !!!. Nu cred ca pt. asta i-ati ales ( votat) ca sa va puna in incapacitate de plata cu titlu executoriu adica sa ajungeti sa fiti executati silit si dati afara din casele voastre pt. o datorie pe care hotii neamului v-au impus in mod legal cu scop de jaf neavand acoperire justificativa concludenta !.

  5. Nu sint specialist dar probabil ca exista o explicatie. 0,1925 lei/kwh cam cu atita produce si Hidroelectrica (pret la poarta lor), pana la 0.86 sint tot felul de taxe (transport, distributie, certificate etc). In prezent nu ai cum sa incasezi si taxe pe ce produci, dar sint de acord ca micii producatori sa fie incurajati sa produca. Probabil peste 1 an-doi (cind va veni grosul panourilor fotovoltaice) se va reglementa si asta.

  6. In anul 2019 okt. am comparat si am montat panouri fotovoltice 5.4 kw trei faze, in 2021 am produs 6220KWh.Pentru un KWh au platit 0.1925 ron.Eu am platit la electrica 0.86 ron/ KWh.Eu sint sigur ca acuma nu m-as face prostia asta !!!!!

  7. Parlamentarii lovesc dur miile de mici prosumatori de energie …https://www.economica.net › parlament…

    2021. dec. 15. — Compensarea cantitativă devine o glumă proastă, oamenii vor plăti și pentru dezechilibre … “În cazul prosumatorilor care produc energie electrică în unități … Mai mult, micii proprietari de instalații fotovoltaice vor fi chiar penalizați.

    Tot de pe economica.net : joi, 03 iun. 2021, 13:34

    Ți-ai pus panouri fotovolatice acasă? Statul îți dă în cap – proiect de lege prin care prosumatorii vor fi obligați să plătească dezechilibrele produse rețelei electrice

Lasă un răspuns

Connect with