Image 1
Image 2

Revizuirea Constituției: Traseismul politic rămâne nepedepsit

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia de revizuire a Constituţiei nu a admis niciunul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic în cazul parlamentarilor, reprezentanţii PSD optând să se abţină sau să nu-şi susţină amendamentele pe această temă.

 

Membrii comisiei parlamentare au respins în primă instanţă un amendament al PNL care ar fi instituit acelaşi regim aplicabil primarilor în prezent. Astfel, era introdusă situaţia încetării mandatului de parlamentar “la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică”.

Amendamentul PNL a întrunit 9 voturi “pentru”, 2 “împotrivă” şi 5 abţineri, în cazul celor din urmă numărându-se parlamentarii PSD, scrie Mediafax.

De asemenea, au fost respinse celelalte amendamentele formulate pentru instituirea unui mecanism pentru combaterea traseismului.

 

Totodată, PSD a avut un amendament asumat de grupul parlamentar care nu a mai fost susţinut la nivelul comisiei de revizuire a Constituţiei. Acesta prevedea că “în situaţia în care deputatul sau senatorul părăseşte partidul sau alianţa politică din partea căreia a candidat şi a fost ales, acesta poate fi revocat, prin referendum, în condiţiile stabilite prin lege organică”.

 

 

 

Numărul deputaților limitat la 300

 

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, joi, un amendament susţinut de PNL şi PSD prin care numărul deputaţilor este limitat la 300, la care se adaugă cei din partea minorităţilor naţionale, iar senatorii vor reprezenta regiunile administrativ-teritoriale.

 

Amendamentul susţinut de PSD şi PNL limitează numărul deputaţilor la 300.

Astfel, articolul 62 alineatul 3 din Constituţie va prevedea că “numărul deputaţilor nu poate fi mai mare de 300. La acest număr se adaugă reprezentanţii minorităţilor naţionale. Senatorii vor reprezenta regiunile administrativ- teritoriale”.

În favoarea acestui amendament s-au exprimat parlamentarii PSD, PNL, în timp ce parlamentarii PDL şi PPDD s-au abţinut, fiind întrunite 15 voturi “pentru”, 1 “împotrivă” şi două abţineri.

 

Ulterior, amendamentul PDL care instituia limitarea numărului maxim de parlamentari, atât deputaţi cât şi senatori, la maximum 300 de membri a fost respins.

“Numărul parlamentarilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării şi nu poate depăşi 300 de persoane”, a fost propunerea PDL, care a întrunit două voturi “pentru”, din partea PDL şi PPDD, în timp ce PSD şi PNL s-au împotrivit.

Deputatul PDL Valeria Schelean a susţinut că logica amendamentului ar fi privit sistemul unicameral, însă a solicitat să fie supus votului membrilor comisiei de revizuire.

Comisia de revizuire a Constituţiei a respins, joi, amendamentul formulat de PDL pentru introducerea noţiunii de Parlament unicameral în Legea fundamentală, majoritatea membrilor acestui for exprimându-se pentru menţinerea sistemului bicameral.

 

 

 

Introducerea votului prin corespondenţă, respinsă

 

 

 

Comisia de revizuire a Constituţiei a respins, joi, varianta introducerii noţiunii votului prin corespondenţă în legea fundamentală, propusă de către deputatul PNL Alina Gorghiu, sub considerentul că această măsură poate fi luată şi pe actuala formulă constituţională.

 

Amendamentul lui Gorghiu, care completa articolul 62, alineatul 1 din Constituţie, prin adăugarea frazei “Dreptul de a alege poate fi exprimat şi prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă, potrivit legii electorale”, a fost respins, înregistrându-se 5 voturi “pentru”, 12 voturi “împotrivă” şi o abţinere.

În prezent, în Constituţie se menţionează: “Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale”.

 

 

 

Nu se pot constitui grupuri parlamentare noi pe parcursul legislaturii

 

 

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat joi un amendament potrivit căruia pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi.
“Deputaţii şi senatorii se pot organiza în grupuri parlamentare, potrivit Regulamentului fiecărei Camere. La începutul legislaturii se constituie grupurile parlamentare ale partidelor politice sau formaţiunilor politice care au participat la alegeri. Pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi”, se arată în amendamentul PNL, relateaz[ Agerpres.

Comisia de revizuire a Constituţiei a mai adoptat joi un alt amendament în care se precizează că: “Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primite din partea acesteia”.

Totodată, parlamentarii au respins un amendament al liberalilor care prevedea că în ceea ce priveşte calitatea de deputat sau de senator aceasta încetează “la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with