Image 1
Image 2

Reconstrucția Ucrainei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Distrugerile provocate de armata rusă în Ucraina depășesc capacitatea ucrainenilor de a-și reconstrui singuri țara.
Congresul SUA a alocat 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Uniunea Europeană a virat deja 600 de milioane de euro pentru un program de asistență financiară și mai pregătește pachete de ajutor financiar. Grupul țărilor dezvoltate, G-7 se vor mobiliza și vor susține bugetul Ucrainei cu 19,8 miliarde de dolari.
Practic fiecare țară va ajuta Ucraina cu cât își va putea permite. După terminarea războiului țara lui Zelensky va deveni un uriaș șantier. Toate guvernele care s-au ridicat împotriva regimului dictatorial a lui Vladimir Putin, împotriva Federației Ruse, vor participa la reconstucția orașelor distruse.
Armata rusă a deschis practic un șantier unde vor lucra zeci de mii, poate sute de mii de muncittori. Fiind aproape, va fi o uriașă oportunitate și pentru firmele românești să găsească front de lucru.
Sumele vehiculate pentru reconstrucția Ucrainei depășesc cu mult PNRR-ul nostru care este de aproximativ 30 de miliarde de euro. O parte din această sumă o reprezintă creditelele. După cât de bine a gestionat criza, președintele Zelensky ar putea fi la fel de priceput și la refacerea țării, mai ales că primește ajutoare nerambursabile. Așa cum a cucerit lumea prin dimplomație, liderul de la Kiev poate cuceri lumea prin modul în care va ști reconstrui infrastrucura, orașele și satele distruse de ruși în mod barbar.
Când armele vor tăcea, va începe bătălia pentru resurse, nu doar în teatrul de război, ci în toată lumea. În contextul crizei alimentare care se întrevede la orizont, fiind una dintre marile producătoare de produse agricole, Ucraina devine foarte atractivă pentru țările dezvoltate. România deja i-a venit în ajutor oferind portul de la Marea Neagră pentru produsele ucrainene, mai ales pentru cereale. Dezavantajele din timpul războiului pot fi compensate de România prin avantajele pe care le are prin vecinătatea cu Ucraina.
După modul în care guvernul Ciucă a abordat criza ucraineană, după fermitatea cu care s-a aliniat politicilor NATO, a strategiei Statelor Unite, România a câștigat un imens prestigiu în fața comunității internaționale și se bucură de o apreciere unanimă din partea guvernelor din țările democratice.
Decizia președintelui Iohannis de a-l desemna prim ministru pe generalul Nicolae Ciucă a fost inspirată. De asemenea, în contextul crizei mondiale, alianța PNL-PSD demonstrează că este binevenită.
Actuala formulă de guvernare PNL-PSD-UDMR este singura coaliție de guvernare din ultimul sfert de secol în care partidele nu se ceartă ca la ușa cortului, după o expresie consacrată.
Liderii celor trei partide, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor sunt oameni așezați, neconflictuali. Toți trei conștienți că au pe umeri o imensă responsabilitate, până acum au avut o poziție comună pe problemele de politică externă.
Pe plan intern, așa cum este normal, partidele și liderii lor au poziții contrare, dar nu merg atât de departe încât să provoace o criză guvernamentală.
Una dintre temele ce promit să fie fierbinți este impozitarea progresivă. PSD susține că în practică nu mai funcțioanează “cota unică”. Marcel Ciolacu este de părerea că pensiile speciale și salariile mari nu pot fi diminuate decât prin introducerea impozitării în funcție de nivelul salariului și pensiei.
Cei ce au salarii mari este normal să plătească un procent mai mare. Așa se întâmplă în toate țările cu sisteme economice așezate. Cote unice se practică în Ucraina (18%), Belarus ( 13%), Republica Moldova ( 12%), Georgia ( 20%), Armenia ( 23%), Bulgaria ( 10%). Până și Federația Rusă a renunțat în anul 2021 la cota unică. Este cazul ca România să se desprindă de aceste țări și prin sistemul de impozitare practicat în Europa.
Privind modul de impozitare din majoritatea țărilor, inclusv din SUA, nu se poate să nu-i dăm dreptate președintelui PSD, Marcel Ciolacu. De ce se opune PNL? Poate din oportunism.
Dacă România va participa la reconstrucția Ucrainei, dacă se aliniază politicilor UE și Statelor Unite, guvernul PNL-PSD-UDMR cu siguranță trebuie să facă modificări structurale, profunde, în toate domeniile economico-financiare și constituționale.

Bătălia alianțelor

Ca o noutate absolută, se pare că la europarlamentarele din 2024, în mare parte și la locale, se pare se vor confrunta doar alianțe, nu și partide.