Image 1
Image 2

PSD nu are încredere în PNL, iar PNL nu are încredere în PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Până nu demult PSD nu părea foarte interesat de rotaţia la funcţia de prim ministru. Marcel Ciolacu spunea că se va vedea, se va analiza, că nu se ştie care va fi propunerea PSD. Pe măsură ce se apropie luna mai, când este programată rotirea, liderul PSD pare tot mai interesat de funcţia de prim ministru. Zilele trecute a spus-o direct: dacă preşedintele Iohannis nu desemnează un prim ministru de la PSD se merge la alegeri anticipate.
Cum se poate ajunge la alegeri parlamentare anticipate? PSD se retrage de la guvernare, PNL nu poate realiza o majoritate parlamentară şi astfel guvernul cade. Figura se repetă de trei ori. PNL nu reuşeşte să formeze guvernul şi astfel se dizolvă parlamentul şi se organizează alegeri parlamentare anticipate.
Nu s-a mai întâmplat aşa ceva în istoria postdecembristă a României. Se va întâmpla anul acesta? PNL nu este în poziţia să-şi poată permite să nu respecte înţelegerea de la formarea coaliţiei PNL-PSD-UDMR. De ce a simţit Marcel Ciolacu să facă aceste precizări acum? Ce l-a determinat pe liderul PSD să ameninţe PNL cu alegerile anticipate? Răspunsul este simplu: jocurile politice din interiorul PNL.
Lupta pentru putere în PNL continuă încă înainte de fuziunea cu PDL. Partidul lui Brătianu s-a confruntat cu probleme interne imediat după reluarea activităţii după căderea regimului comunist.
Alegerile din anul 2000, după zece ani de la reînfiinţare, au prins PNL fără un lider capabil să candideze la prezidenţiale. Valeriu Stoica i-a oferit pe tavă preşedinţia partidului lui Theodor Stolojan. La rândul lui, T. Stolojan a făcut un pas în spate lăsându-l pe Traian Băsescu să candideze la preşedinţia României. După spargerea alianţei Dreptate şi Adevăr, PNL şi PD s-au aflat pe baricade diferite. PNL a realizat o alianţă, USL, cu PSD pentru ca mai târziu să fuzioneze exact cu partidul împotriva căruia s-a aliat cu PDL. După ce preşedintele Iohannis a câştigat funcţia de preşedinte al ţării din poziţia de candidat PNL, atât partidul cât şi PNL au declarat PSD-ul ca duşman de moarte.
După câteva lupte interne, după răsturnarea lui Ludovic Orban de la conducerea partidului de către echipa lui Florin Cîţu, apoi după mazilirea lui Florin Cîţu, PNL a ajuns să se alieze cu PSD pentru formarea unui nou guvern, Nicolae Ciucă. După cum se vede, aceste trei partide – PNL, PSD şi PDL – s-au împerecheat şi s-au desperecheat în funcţie de interesele de moment ale liderilor.
Din aceste încrucişări până la urmă va fi rezultat un anume soi de om politic. Sunt politicienii care conduc în această perioadă dificilă România. Nu toţi sunt persoane publice foarte vizibile. De altfel, în această perioadă nu au apărut figuri politice emblematice, personalităţi puternice. Până să ocupe funcţiile de preşedinte PSD, respectiv de preşedinte PNL, şi Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu erau iluştri necunoscuţi, politicieni obscuri, din liniile trei-patru.
Practic atât în PNL cât şi în PSD s-au schimbat gărzile. Liderii marcanţi s-au retras sau au fost înlăturaţi, iar schimbările de la vârf atrag după ele schimbări majore la vârful organizaţiilor judeţene. Ceea ce se poate spune acum cu toată siguranţa este că social-democraţii nu au încredere în liberali, iar liberalii nu au încredere în social-democraţi. Lipsa de încredere este egal împărtăşită între ambele partide.
PNL are o problemă suplimentară: fuziunea PNL-PDL s-a făcut doar la suprafaţă. Frăţia este doar de suprafaţă. Foştii PDL-işti sunt mai activi, mai agresivi, în timp ce rândurile vechilor membri ai vechiului PNL sunt tot mai rarefiate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Între Moscova și Bruxelles

La prima vedere Viktor Orban lansează un atac necruțător la adresa UE, în realitate premierul Ungariei exprimă un punct de vedere împărtășit de foarte multă lume.