Image 1
Image 2

Promovabilitatea redusă la BAC nu poate fi atribuită în totalitate elevilor şi cadrelor didactice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Abia s-au anunţat rezultatele Examenului de Bacalaureat sesiunea iunie 2022, că o serie de comentatori care se consideră cunocători, au început să facă o serie de analize referitoare la rezultatele în context naţional, dar şi local. Noroiul este aruncat în toate direcţiile. Dacă la nivelul municipiul Satu Mare, rata de promovabilitate este de peste 71%, consider că este foarte bună, spunea I. B., cititor au ziarului nostru. Vreau să vă spun că am absolvit un liceu cu renume din Satu Mare în urmă cu 49 de ani, căruia i-a fost schimbat  numele în timp.

La vremea respectivă se dădea admitere în liceu. Nu era o competiţie de “dosare”  şi de rezultate anterioare. Cei admişi, în primul an de liceu erau selectaţi, fiind lăsaţi corigenţi sau chiar repetenţi. Pe parcursul anilor era o anume exigenţă şi ajungeau la examenul de Bacalaureat elevi care şi-au însuşit în bună măsură cunoştinţele predate în cei patru ani de liceu. Promovabilitatea în anii 1972 – 1973, era de peste 90%. Această promovabilitate era rodul trierii absolvenţilor de 8 clase, a muncii elevilor şi a implicării cadrelor didactice. După 8 clase cei foarte buni mergeau la admintere la licee, cei cu capacitate medie urmau cursurile unor şcoli profesionale, iar cei ce aveau aptitudini în anumite meserii, fără o atracţie deosebită faţă de şcoală, urmau ucenicia. Cu siguranţă, la momentul respectiv, a existat o altă abordare faţă de anumite meserii, în vreme ce acum nu sunt suficienţi meseriaşi, iar unii părinţi sunt de părerea că indiferent de condiţii şi medii, absolvirea unui liceu deschide porţile spre competiţia de dosare la unele instituţii de învăţământ privat. Aşa este, numai că demersurile sunt în defavoarea calităţii. Mă întreb dacă actualii părinţi realizează faptul că şcoala trebuie să fie şcoală, iar nu toate posturile sunt alocate celor cu studii superioare, fiind nevoie acută de meseriaşi. În egală măsură s-a dovedit faptul că nu se poate pune semn de egalitate între toţi copiii în ceea ce priveşte capacitatea lor de asimilare a anumitor cunoştinţe. În aceste condiţii îmi permit a afirma faptul că o parte din părinţi sunt responsabili de rezultatele modeste la BAC, cărora li se alătură şi unii profesori din generaţia mai tânără. Am convingerea că extinderea învăţământului profesional, în mod expres cel dual, şi iniţierea unor clase de ucenicie care pot aduce pe piaţa muncii meseriaşi cu mâini de aur, ar putea reprezenta un nou start în învăţământ şi o creştere a promovabilităţii la BAC, pe seama unor criterii obiective de calitate şi de neocolit.”

3 comentarii

  1. @SoGolane !, Eu urmaresc continutul si nu ambalajul !!!. Despre ambalaj, ma dore-n cot deoarece nu sunt roman !. Cand o sa scrii tu in lb. mea asa cum scriu eu in lb. ta atunci poti sa ma critici altfel NU !!!. Da, am trecut un ” i ” in plus sa ai ce manca ! Ha,ha,ha….La lb. romana am fost un elev de nota 5 spre incantarea mea. Dupa cum vezi ma si laud cu ea !. A fost buna doar pt. a-mi strica media generala !!!. Propun ca pt. aceasta greseala a mea sa nu-i dati pensie o luna fostului meu profesor la lb. romana deoarece nu m-a invatat cum trebe. Ha,ha,ha…. Daca cumva a murit atunci retineti pensia pe lumea cealalta !. HA,HA,HA….Invatatul costa bani , eu nu dau doi bani pe lb. romana !. Lb. voastra invatati-l voi ca mie nu-mi trebe, ma descurc si fara ea. Din faina neagra poti face paine alba daca-l vopsesti. Si painea neagra in majoritatea covarsitoare a cazurilor tot din faina alba se face prin adaugare de colorant ( un E….) !. Intelegi ???….

  2. Ioooai, mai bine nu !!! Dacă “i-asi plati eu pe profesori”… Poate cauți unul să te învețe să scrii! Poate “țiese” și ție ceva! Ce bine că nu-s plătiți după cum performezi tu la ortografie!
    Din făină neagră nu faci pâine albă.

  3. Oooo da, promovabilitatea redusa poate fi atribuita in cea mai mare parte lui Putyn nicidecum elevilor si ” cadavrelor” didactice care in mare parte produc tampiti !!!. Eu i-asi plati pe profesori si invatatori in functie de PERFORMANTA profesionala ceea ce se oglindeste in procentul de promovabilitate a elevilor pregatite de acestia la examen si NU dupa gradele acestora !!!. Degeaba au grade cadrele didactice daca nu au PERFORMANTA !!!. Inseamna ca nu au stiut sa-si pregateasca elevii asa cum ar fi trebuit /( in asa fel ) ca sa faca fata examenului ( lipsa profesionalim si performanta !!!). Pt. faptul ca produc rebuturi cadrele didactice nu raspund ?….

Lasă un răspuns