Image 1
Image 2

Prin redistribuirea cotei de zahăr fermierii sătmăreni riscă să piardă 270 mii de euro

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Productia de sfecla de zahar este estimata la 45 de tone la hectar
Productia de sfecla de zahar este estimata la 45 de tone la hectar


    Uniunea Europeană impune o serie de regului ale activităţilor de producţie din agricultura românească şi unională, inclusiv cote pentru anumite produse alimentare. Pe lista aşa numitelor cote se află şi zahărul. Cota României pentru anul 2013 este de 104.000 tone. Recenta redistribuire a acestei cote de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) dezavantajează cultivatorii de sfeclă de zahăr din judeţ. Despre efectele acestei redistribuiri am vorbit recent cu Lukacs Alexandru, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr arondaţi procesatorului din Oradea. Pentru acest demers fermierii vor să dea în judecată ministerul de resort. Pierderea fermierilor sătmăreni ar putea fi de 270 mii de euro.

Suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr sunt în scădere

Interlocutorul nostru a ţinut să sublinieze faptul că la nivelul judeţului nostru, dar nu numai, scade interesul fermierilor pentru cultivarea sfeclei de zahăr. În prezent, la noi în judeţ se află în cultură 1.950 de hectare. Seceta din anul 2012 a afectat considerabil producţia, fapt ce s-a resimţit inclusiv în buzunarele fermierilor.

Cultivatorii sunt dezamăgiţi. Volum de muncă de peste an este mare, iar lipsa precipitaţiilor afectează negativ producţia. Şi în condiţiile anului 2013, când au fost probleme cu semănatul acestei culturi, căldura excesivă nu dă mari speranţe fermierilor. Într-o situaţie favorabilă, cu precipitaţii în perioada următoare, cultivatorii speră să obţină o producţie de aproximativ 45 de tone la hectar.

Nu este suficient, susţin cunoscătorii, în condiţiile în care la această cultură strategică pragul de rentabilitate este undeva la 50-55 de tone la hectar. Cum acest neajuns ar  fi insuficient pentru a-i pune pe gânduri pe fermieri, iată că a avut loc şi redistribuirea cotei de zahăr, cu efecte şi asupra cultivatorilor sătmăreni.

Cultivatorii n-au fost consultaţi

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns