Image 1
Image 2

Prin Hotărâre a Consiliului local, o stradă din municipiul Satu Mare va purta numele Ilie Sălceanu

Joi, 27 august a avut loc o nouă ședință ordinară a Consiliului local Satu Mare, desfășurată în Sala mare a Consiliului Județean, cu respectarea distanțării sociale. Trei consilieri au lipsit de la ședința condusă de Vasile Hornar. Proiectul de la punctul 5, votat în unanimitate, s-a referit la atribuirea de denumiri unor noi străzi din municipiul Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Joi, 27 august a avut loc o nouă ședință ordinară a Consiliului local Satu Mare, desfășurată în Sala mare a Consiliului Județean, cu respectarea distanțării sociale. Trei consilieri au lipsit de la ședința condusă de Vasile Hornar.

 

 

Pe ordinea de zi au fost inițial 24 de puncte plus diverse, dar Executivul a retras trei dintre proiecte (11, 19, 21), deoarece nu au avut toată documentația necesară.

 

 

7 străzi noi

 

 

 Este vorba despre următoarele 7 străzi: Ilie Sălceanu, deschisă conform PUZ în zona străzii Căprioarei în 2018; Hermán Mihály, deschise în zona străzii Petre Ispirescu în 2008; Ștefan Benea, deschisă  în zona străzii Alecu Russo în 2013; Fodor Kálmán, deschisă conform PUZ în zona străzilor Dara- Kaffka Margit în 2012; Octavian Ardelean, deschisă în zona B-dul Lucian Blaga în 2011; Eugen Seleș  – drumul de exploatare DE1016 aflat în zona B-dul Lucian Blaga; Litteczky Endre, deschisă în zona străzii Ion Popdan în 2013. Inscripționarea denumirilor se face în limba română și maghiară, astfel: Strada Ilie Sălceanu – Ilie Sălceanu utca; Strada Hermán Mihály – Hermán Mihály utca; Strada Ștefan Benea – Ștefan Benea utca; Strada Fodor Kálmán – Fodor Kálmán utca; Strada Octavian Ardelean – Octavian Ardelean utca; Strada Eugen Seleș – Eugen Seleș utca; Strada Litteczky Endre – Litteczky Endre utca.

 

 

În 16 februarie 2020 s-au împlinit șase ani de la trecerea la cele veșnice a lui Ilie Sălceanu – jurnalist, romancier, profesor, arheolog, fost director al Liceului Unio, al Muzeului Județean și al publicațiilor Solstițiu și Informația Zilei.

 

 

Este autorul a 5 romane: “Umbra slugerului Theodor” (1988), “Cămaşa morţii. Theodor Vladimirescu” (1999), “Ada Kaleh. Roman de dragoste” (2008), “Gelin. Mireasa din Ada Kaleh” (2010), “Apocalipsa după Mahomed” (apărut postum în 2014), al unei monografii istorice despre satul Svinița, locul copilăriei sale (Fenomenul Svinița – Istoria, volumul I), dar și al unei complexe lucrări de arheologie (Sălcuța IV – Herculane II-III), lucrare de doctorat, o monografie arheologică asupra unui fenomen care se desfăşoară din Troia până în Germania centrală. Sâmbătă, 29 august, el ar fi împlinit 74 de ani. :i pe această cale, “Informația Zilei” și familia Sălceanu mulțumesc consilierilor și Executivului pentru propunerea aprobată.

 

 

Scriem câteva cuvinte și despre celălalte 6 personalități care vor rămâne în istoria orașului și printr-un nume de stradă.

 

 

Astfel, Hermán Mihály (1847 – 1902) a fost avocat și primar în perioada 1895 – 1901. Dr. Octavian Ardelean (1899-1974) a făcut parte din conducerea mai multor instituţii sociale şi culturale și a fost prefect al județului în perioada 20 aprilie 1935 – 29 decembrie 1937.

 

 

Dr. Eugen Seleş (1882-1953) a fost profesor şi director la Liceul Mihail Eminescu din Satu Mare, „delegat de drept” la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, a patronat apariţia revistelor şcolare Micul matematician şi Nos Essais (Încercările noastre). 

 

 

Ştefan Benea (1889-1961) a fost prim juristconsult al Băncii Româneşti-Sucursala Satu Mare, decan al Baroului avocaţilor, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Satu Mare, director al Băncii Creditul Agricol Sătmărean, preşedinte al organizaţiei liberale a municipiului Satu Mare iar mai apoi, secretarul general al PNL organizaţia judeţului Satu Mare, primar al orașului Satu Mare.

 

 

Fodor Kálmán (1929-1980) a fost artist plastic, pictor. A realizat numeroase lucrări de artă monumentală, lucrări ce decorează şi azi clădirile oraşului Satu Mare: Mozaic (Mondiala, 1971); Compoziţie decorativă (fostul sediul CEC, 1970); decor lemn (fostul Club Tineret, 1974).

 

 

Litteczky Endre (1880-1953) a fost tot artist plastic și pictor. Atelierul său din Grădina Romei a fost un focar al vieţii culturale şi artistice sătmărene, un loc de ucenicie pentru o serie de pictori sătmăreni.

 

 

3 comentarii

  1. @doina !, nu stiu de unde dracu provii tu dar cumva nu ti se rupe
    sufletul atunci cand umblii prin SM si vezi cladirile impozante construite in perioada Regatului Ungar, adevarate monumente istorice si care sunt lasate de izbeliste ( multe au magazine la parter in care umblii si tu ), sau cand beneficiezi de bunurile construite in perioada Regatului Ungar ca si Gara CFR respectiv, marea parte a cailor ferate existente in Ardealul nostru pe care voi romanii nu ati fost capabili nici macar sa-i intretineti ??…..Nu cumva ti-ar trebui sa-ti fie rusine ca neamul tau nu a fost capabil sa intretina nici macar ceea ce maghiarii v-au construit si pe care ati primit la cheie ???…..Te lasi si esti calcat in picioare chiar de neamul tau romanesc care nu te respecta ca nu da 2 bani pe tine, care te fura si te minte cu nerusinare si te trateaza ca pe o sluga ce esti !!!. Este rusinos ca maghiarii contribuabili in romanica sa fie nevoiti sa ceara ajutoare/fonduri de la Budapesta daca vor sa realizeze ceva pt. ei de care va bucuratii si voi romanii( ex. : baze sportive, stadioane, agricultura, etc,etc…) !!!.

Lasă un răspuns