Primăria Satu Mare şi Consiliul Judeţean le interzic copiilor să intre cu colinda în Palatul Administrativ

Scris de I. Z., 22 noiembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Pataki Csaba si Kereskenyi Gabor

Pataki Csaba si Kereskenyi Gabor

Ce părere aveţi despre această decizie care-l va supăra şi pe Moş Crăciun?

În cadrul unei conferinţe de presă comună, primarul Kereskenyi Gabor şi preşedintele Consiliului Judeţean, au anunţat că începând din acest an cetele de colindători nu vor mai fi primite în incinta Palatului Administrativ. Potrivit noii conduceri a Primăriei Satu Mare şi Consiliului Judeţean, copiii care merg a colinda vor fi întâmpinaţi la “groapa lui Gyusi”, între orele 16 şi 18.

Această restricţie nu credem că este pe placul lui Moş Crăciun. Nici măcar în timpul regimului comunist nu s-a ajuns la o restricţie atât de dură împotriva tradiţiilor şi obiceiurilor. Palatul Administrativ este un simbol al autorităţii locale, la fel ca Palatul Victoria, Palatul Parlamentului sau Palatul Cotroceni.

Primul ministru, conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor, preşedintele României primeşte cetele de colindători în incinta instituţiilor respective. Regele Mihai şi-a făcut un obicei din a primi colindătorii la Săvârşin. Cum şi de ce au ajuns conducerile celor două instituţii să-i interzică lui Moş Crăciun accesul în aceste instituţii care sunt, până la urmă, ale întregului popor?

   Puşi în faţa acestei situaţii, ne facem o datorie de onoare faţă de cetăţenii din judeţul satu Mare, din municipiul Satu Mare, cerându-le celor doi, preşedintelui CJ şi primarului Kereskenyi să revină asupra acestei decizii aberante, anticreştine, care atentează la integritatea sufletească a copiilor.

În primul rând, tocmai autorităţile locale ar trebui să încurajeze tradiţiile şi obiceiurile tuturor cetăţenilor, fără deosebire de religie, etnie, orientare politică. Suntem atât de dezamăgiţi încât le cerem cetăţenilor să-şi spună punctul de vedere şi în funcţie de ce vor decide ei să se ia o deciziile.

Vă rugăm să răspundeţi cu toată sinceritatea la următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=253]

Abonează-te acum Online!
 1. ardeleanul a spus: 14 decembrie 2016, ora 21:32

  Ba Bulibas prost!! In Romania sunt traditii de mii de ani!!! Pai cum sa i primeasca U D M R ul ca ei au fost „PAGANI”.Abia in anii 1000-1100 au fost crestinati de Sfantul Stefan …tot roman!!!Treziti va !!!

 2. Ioan a spus: 24 noiembrie 2016, ora 19:18

  Daca nu primesc copii cu colinda atunci sa mearga DNAul pe care nu-l pot refuza.

 3. Dac Bulibas a spus: 24 noiembrie 2016, ora 13:18

  Impunerea de primire era doar in dictatura proletara, ce faceti ?, va intoarceti la dictatura proletara sau vreti sa faceti anarhie ?…Rusine voua !

 4. nicu a spus: 24 noiembrie 2016, ora 11:10

  primaria si consiliul local nu este al vostru sa primiti pe cine vreti voi,sinteti niste profitori mincinos de cind vau votat prosti de Satmareni nu mai aveti nevoie de ei sinteti niste tradatori al poporului ROMIN.

 5. Dac Bulibas a spus: 24 noiembrie 2016, ora 10:59

  Ce sunteti, neam de cersetori lipsiti de bun simt ?. Afisati si comentariul meu (ce nu l-ati afisat) cu privire la acest lucru poate majoritatea vor intelege mai bine.

 6. Dac Bulibas a spus: 24 noiembrie 2016, ora 10:53

  Sincer sa fiu, numai cersetorii merg asa, neinvitati !. Sper ca nu sunteti un neam de cersetori drept urmare ar trebui sa intelegeti acest lucru. Locul de munca este loc de munca si nu loc de balci sau alte activitati traditionale sau culturale care nu au nimic in comun cu specificul activitatii care se desfasoara la acel loc de munca !. La locul de munca conducerea hatareste si raspunde pt. buna desfasurare a activitatilor iar in afara lui fiecare face ce vrea si ce doreste !. Trebe respectat atat locul de munca cat si omul in felul lui. De la terorizare /impunere pana la bunul simt vad ca la unii cale lunga este. Sarbatorile trebe facute in mod responsabil si civilizat ca sa ne bucuram cu totii de ele !.

 7. satmarean a spus: 24 noiembrie 2016, ora 10:05

  Primăria şi consiliul judeţean sînt instituţii publice nu proprietatea personală a vreunui şef. Conducătorii trebuie să conducă aceste instituţii publice, pentru asta sunt plătiţi din banii noştri, nu să interzică intrarea în ele! Colindătorii vestesc naşterea Domnului Isus Hristos, numai nişte păgâni pot interzice asta! Ruşinos şi prostesc!

 8. OM supărat a spus: 23 noiembrie 2016, ora 21:57

  dacă nu cântă copiii kis karacsony, nagy karacsony atunci primarul de carton zice kus la voi mămăligari toleranţi ce sunteţi!

 9. Laurentiu Gheorghe Dan a spus: 23 noiembrie 2016, ora 21:56

  Miótátol anyira gáz karácsony előt kántálni az ovodás gyerekeknek a város házán?
  Csak tán nem a magyar lett sovinista, mert nem magyarul kántálnak a român városházábban?
  Szégyejétek magatokat !!!

 10. Istvan a spus: 23 noiembrie 2016, ora 21:26

  să vedem după această conferinţă de presă câţi vor merge să colinde?
  Primarul Gabor are toate şansele săaibă foarte mulţi colindători, iar cei care vor merge să-l colinde nu-mi vine să cred că n-o să-i primească.
  Deci, dragi colindători pregătiţi-vă şi mergeţi şi colindaţi atât pe primarul nostru Gabor cât şi pe preşedintele Consiliului judeţean Satu Mare Csaba Pataki.

 11. Un roman de departe a spus: 23 noiembrie 2016, ora 19:42

  Ce paradox – saptamana asta un avion plin cu satmareni la 10000de metri inaltime canta cu acompaniament, colinzi, in drum spre Londra. Acasa insa in Institutia care ar trebui sa se promoveze valorile si traditiile nationale, nu e voie, e interzis. Parca nu suntem normali. Voi ce de acasa nu va lasati, colindati chiar daca e interzis asa faceam si pe vremea comunismului, fiti aproape unii de altii.

 12. alinaalinuta566@yahoo.com a spus: 23 noiembrie 2016, ora 18:15

  asta e o minciuna,oricine poate colinda poarta palatului,ca anul trecut(de parca anii anteriori,coica statea la poarta sa astepte colindatorii)doar ca ,sa gandit ca ar fi mai frumos ca copii,sa colinde pe mos craciun,intr un loc frumos amenajat in special pentru ei,si nu portarul,sau femeia de servici( cu tot respect pentru ei) de la asa zisul palat administrativ, de prost gust altfel,scopul este ca copii sa primeasca cadoul de la mos craciun,si nu de la mos primarie,sau mos consiliul judetean,mai ales ca este campanie,asa ca felicitari pentru idee,de altfel ,colindatul nu este un obicei romanesc,si alte natiuni crestine practica acest obicei frumos,printre ei si maghiarii,cu tot respectul pentru toti.

 13. Ardelean Anamaria a spus: 23 noiembrie 2016, ora 18:14

  Domnule Primar,în calitate de cetăţean al oraşului Satu Mare şi mama unui copil care an de an a aşteptat privilegiul de a putea merge la ,,colindat ,, în instituţii, nu pentru acel cadou nesemnificativ, ci pur şi simplu ideea de a cunoaşte ,de a arata educaţia şi sârguinta lor.Îmi pare rău că educaţia şi calitatea dvs.de ,,primar ,,este total opusul aşteptărilor noastre,adică încercaţi sa ne pedepsiţi copii ,dar pe dumneavoastră cine va pedepseşte ?La ce sa ne mai aşteptăm? Ce urmează? Noi adulţii înţelegem egoismul şi nesimţirea dvs.dar copiilor cum putem sa le explicam situaţia ?

 14. florin a spus: 23 noiembrie 2016, ora 15:15

  Asa se intampla cand il avem primar pe Horti, urmeaza concedierea functionarilor de nationalitate romana

 15. Sincera a spus: 23 noiembrie 2016, ora 13:53

  La colindat nu se merge invitat, niciodata! colindul este vestea Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, cine vrea o poate primi cine nu, nu. Acuma ca s-au aflat cei doi domni, din toata cladirea Palatului Administrativ, sa nu primeasca colinda, asta nu inseamna ca restul, de cine stie cate zeci de persoane, angajati ai aceleiasi institutii, nu vor sa o asculte. Si din respect (daca exista respect) pentru colegii domniilor lor, ar trebui sa reformuleze fraza, si sa faca o invitatie mare si frumoasa pusa pe prima pagina din ziarul Informatia zilei, cel mai vandut ziar din judetul Satu Mare.

 16. topu a spus: 23 noiembrie 2016, ora 12:30

  sa colinde fiecare acasa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. topu a spus: 23 noiembrie 2016, ora 12:29

  sa colinde fiecare acasa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. DNA a spus: 23 noiembrie 2016, ora 11:30

  Mitica s-a oprit robinetul cu bani publici ? Daca Targul de Craciun ar fi avut loc la Poesis si sa primesti vreo doua miliarde de la CJ si CL, atunci ar fi fost perfect!!!! Rusine Mitica!

 19. mipudeco a spus: 23 noiembrie 2016, ora 11:09

  L-am gasit!

 20. mipudeco a spus: 23 noiembrie 2016, ora 11:08

  Unde este comentariul meu?

 21. mipudeco a spus: 23 noiembrie 2016, ora 10:32

  Consiliul şi primăria
  Au idee handicapă
  Colinda să o primească
  Nu în casă, ci …în groapă!

  Mergeţi, dragi elevi cu toţii,
  Mergeţi să îi colindaţi,
  Iar apoi, pe-aceste gazde
  În groapă să le lăsaţi.

  PS
  Sper că cei de la ziare
  Nu vor fi prea ocupaţi
  Să nu paţ, ca altădată…
  Deci, mesajul-mi publicaţi?

 22. Babacu a spus: 23 noiembrie 2016, ora 10:07

  Voi ii vorbiti Gaborului de Mircea Eliade? Ce stie el de Mircea Eliade? Se vede pe mecla lui ca inteligenta nu este punctul lui forte.
  Nu UDMR-ul este de vina, aceasta formatiune obscura n-ar trebui sa conteze in viata politica, vinovati sint romanii pentru ca nu sint uniti.
  Mai Gaborule, n-ai vrea sa faci rocada cu Gyuszi de la Vetis? Adica sa mergi tu primar la Vetis si sa vina Gyuszi primar la Satu Mare? Vorbesc serios, ar trebui macar pe 2-3 ani, s-ar putea rezolva intre udemeristi, nu ca Gyuszi ar fi mult mai bun, dar macar ne-ar lasa sa colindam.

 23. Dac Bulibas a spus: 23 noiembrie 2016, ora 10:05

  In primul rand, nu trebe confundat Palatul Administrativ cu Palatul Copiilor !. In al doilea rand, nu mergi sa colinzi la cineva neinvitat sau fara sa ii ceri voia ca poate-l deranjezi !. In al treilea rand nu trebe confundat administratia cu traditia pt. ca sunt doua lucruri separate. Administratia se ocupa cu probleme administrative si nu traditionaliste !. Daca vreti sa colindati faceti-o acasa, in biserica, pe strazi dar nu antrenati in asta si institutii ca sa-i deranjati !. Pataki si Kereskenyi au procedat corect si civilizat. Cei care va opuneti invatati sa fiti mai civilizati si sa-i intelegeti si pe altii. Tine si de bunul simt !….Inca bine ca colindul nu este obligatoriu !.

 24. Hans a spus: 23 noiembrie 2016, ora 09:45

  iată ce zice Mircea Eliade despre această tradiţie veche românească.
  „Ritualul se desfăşoară de obicei începând din Ajunul Crăciunului (24 decembrie), până dimineaţa zilei următoare. Grupul de şase până la treizeci de tineri (colindători) aleg un vătaf, care cunoaşte obiceiurile tradiţionale şi vreme de patruzeci sau optsprezece zile ei se adună de patru, cinci ori pe săptămână, într-o casă anumită, ca să primească instrucţia necesară. În seara zilei de 24 decembrie, îmbrăcaţi în straie noi ţi împodobiţi cu flori şi zurgălăi, colindătorii fac urări mai întâi la casa gazdei, apoi trec pe la toate casele din sat. Chiuie pe străzi, cântă din trompete şi bat darabana, pentru ca larma făcută să alunge duhurile rele şi să-i vestească pe gospodari de sosirea lor. Ei cântă prima colindă la fereastră şi după ce au primit învoirea celor ai casei, intră în casă şi îşi continuă repertoriul, dansează cu fetele tinere şi rostesc urările tradiţionale. Colindătorii aduc sănătate şi bogăţie, reprezentate de o rămurică de brad pusă într-un vas plin cu mere şi pere mici. Exceptând familiile cele mai sărace, de la celelalte primesc daruri: colaci, plăcinte, fructe, carne, băutură etc. După ce au străbătut întreg satul, grupul colindătorilor organizează o serbare la care iau parte toţi tinerii.”

 25. D-REX a spus: 23 noiembrie 2016, ora 09:24

  Este o traditie romaneasca si vor sa o sfideze dar nu vor putea.
  Nu vor sa sarbatoresca nici 1 DECEMBRIE dar sarbatorec PARTIUM.
  Ce au romanii cu PARTIUM? Sunt niste sovini trogloditi.

 26. Roman a spus: 23 noiembrie 2016, ora 08:45

  De ce sa nu interzicem si Partium in Grădina Romei , sa se ţină in Pădurea Noroieni aşa pentru a deschide USA vorba lui Gabor plagiata de la ministrul educaţiei

 27. petru a spus: 23 noiembrie 2016, ora 07:47

  Obiceiul de a colinda reprezentantii administratiei publice,are origini comuniste.Tovarasii eru colindati de pionieri si de soimii patriei.Era bucurie mare ,tovarasii ii pupau pe obrajiori,pe varful capului(care unde apuca),era veselie se faceau poze care apareau in cotidienele tarii ,judetene pe panourile scolare,etc.etc.Moda populismului era foarte la moda in perioada comunismului si se pare ca din comentarii si atitudinea unor publicatii judetene a ramas un obicei care nu se va stinge prea curand.

 28. Popescu a spus: 23 noiembrie 2016, ora 07:14

  O astfel de decizie trebuie discutata in Consiliul municipal, respectiv
  in Consiliul judetean. Nu face fiecare ce vrea, ca nu mai traim
  in dictatura. Numai oamenii rai nu primesc colindatori!

 29. nonius a spus: 23 noiembrie 2016, ora 07:10

  ma-ntreb daca vor fi primiti preotii la Boboteaza
  in acest palat sa-i sfinteasca pe acei care…

 30. florin a spus: 23 noiembrie 2016, ora 07:05

  Satul mare va ajunge al treilea judet cu probleme interetnice daca cei doi unguri merg cum si-au inceput mandatul. stiti ca vine in campanie la Satu Mare Orban Victor? ce cauta aici?

 31. Dan a spus: 23 noiembrie 2016, ora 06:41

  Ar fi interesant sa-i colinde Curtea de Conturi cu un audit sau vreun DNA!!!

 32. DBD a spus: 23 noiembrie 2016, ora 06:40

  Îmi place cum număraţi: 2 1 3… :)))

 33. Bratianu a spus: 23 noiembrie 2016, ora 06:32

  Tendenţios articol. Dacă ar fi spus respectivii că aşteaptă colindătorii la Poesis totul era minunat. Acest articol îmi confirmă faptul că nu se mai finanţează din bani publici publicaţii private. Cât despre cei revoltaţi de decizia celor doi, vedeţi că mai sunt şi alte tradiţii româneşti pe care ungurii ăştia doi s-ar putea să le distrugă : furtul din văii publici, statul degeaba la birou, etc.

 34. Ion Vasile Gheorghe si alti romani a spus: 22 noiembrie 2016, ora 22:22

  Gabor a facut deja pe el si posteaza ca de fapt a deschis usa , nu a inchis-o ca sa vina toti, nu stie ungurul, ca un colind se primeste in CASA nu la marginea gropii de la 18 la 20. La Debrecen cu el ca acolo s-a scolit , il donam gratis.

 35. Ioan a spus: 22 noiembrie 2016, ora 20:59

  Masura este buna. Dece? Cei din palat nu merita sa fie colindati ,merita sa fie injurati.
  Ce ziceti ?

 36. romanca din satu mare a spus: 22 noiembrie 2016, ora 20:28

  Eu nu înţeleg de ce vreţi ca nişte fiinţe nevinovate precum copiii să colinde nişte persoane care nu vor să fie colidate sau să colinde pereţii Palatului Administrativ. Să răsune colindele copiilor în şcoli, pe stradă ,să răsune oraşul de colindele tuturor pt.că este un prilej de bucurie ,se naşte Messia. Să luăm partea bună a lucrurilor ,bine că nu s a interzis colindatul de tot. Colindaţi bisericile ,casa domnului şi nu în ultimul timp bucuraţi vă. Să aveţi parte de un Crăcin plin de bucurii şi de cadouri. Nu lăsaţi pe nimeni şi nimic să l strice. Crăciun Fericit dragi sătmăreni.

 37. Un profesor a spus: 22 noiembrie 2016, ora 20:20

  confruntare REFORMATI- ORTODOCSI, ROMANO SI GRECO CATOLICI. este mina lui Tokes aici.

 38. Un profesor a spus: 22 noiembrie 2016, ora 19:54

  Propun sa adunam toti copiii si sa protestam cintind colinzi in fata
  acestui Palat al rusinii. Nu-mi pot opri revolta. Simt ca explodez
  de nervi. Sunt profesor care predau si muzica. Ma simt umilit si jignit

 39. Dalila a spus: 22 noiembrie 2016, ora 19:50

  Postacii au inceput sa combata. Nu va lasati fratilor
  COLINDA SI DOMNUL CRISTOS NU POT FI SCOSI IN STRADA.
  Maica Sfanta a nascut in ielsle. Iara ajungem acolo.
  O sa va bata dumnezeu!!!

 40. Ion Vasile Gheorghe si alti romani a spus: 22 noiembrie 2016, ora 19:47

  De ce sa interzici colindele la Primarie si CJ ? Simplu pentru ca nu venea nici un grup de copii unguri. Toti erau romani. O felicit pe D-na Papici singura romanca adevarata din CL. Rusine celor doi viceprimari romani marioneta. Doza de sovinism ascuns o simtim, dar vorba romanului- incet, incet li se umple carul!

 41. colindator de ocazie a spus: 22 noiembrie 2016, ora 19:41

  Domnul primar Gabor Kereskeri poate primi colidatorii la crisma Ciocirlia unde isi petrece timpul in fiecare zi in loc sa fie la serviciu. deci dragi colidatori
  cautati pe domnul primar la crisma din colt, linga cazarma. Rusine, de trei ori rusine!

 42. Raluca a spus: 22 noiembrie 2016, ora 19:12

  Primarul GRINCH care a furat Crăciunul. Ruşine!

 43. Adela a spus: 22 noiembrie 2016, ora 18:51

  Mi se pare aberantă această decizie… Postul Crăciunului este singura perioadă din an când se pot promova colindele noastre strămoşeşti,tradiţiile si obiceiurile autentice..Este o perioada a anului care îndeamnă la pace,bunătate, post, rugăciune, iubire faţă de oameni…Dar de ce sa promovăm colindele „zestrea strămoşeasca” dacă trăim într_o lume de non_valori??

 44. Viorel a spus: 22 noiembrie 2016, ora 18:48

  Ce sa ne tot invartim atata in jurul cozii. Primarul si presedintele sunt reformati si nu au colinde.

 45. Maria a spus: 22 noiembrie 2016, ora 18:19

  Este cea mai urata lovitura pe care o primesc obiceiurile si traditiile noastre stramosesti. Colindatorii merg numai la oamenii buni.

 46. un bun crestin a spus: 22 noiembrie 2016, ora 18:17

  Lasati copiii sa vina la mine! Chiar si in acest palat in care sunt interzise colindele.

 47. Mos Craciun a spus: 22 noiembrie 2016, ora 18:16

  Are acest palat horn? Daca are voi intra pe horn si le voi aduce tuturor copiilor cadouri. Sper ca domnul primar si domnul presedinte nu le vor opri pentru dansii?

 48. v.pop@yahoo.co.uk a spus: 22 noiembrie 2016, ora 17:43

  Aţi omis anumite chestii:

  1. Se va putea colinda în Palatul Administrativ, însă doar începând cu 1 ianuarie 2017 şi până pe 5 noiembrie 2017.

  2. Colindele în alte limbi sunt acceptate în continuare.

  3. Ştefan Hruşcă este cel care de fapt a aprins spiritele. A vrut să vină în colind la Palatul Administrativ. Dar nu ştiau cum să-l refuze, pentru că era deja pe listă Nótár Mary.

 49. Ioan a spus: 22 noiembrie 2016, ora 15:17

  Asta e, dar daca vor banii colindători maghiari vor fi primiti????????

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517

 • Telefoane utile

  • Apel unic de urgenţă112
  • Ambulanţa0261-741111
  • Pompieri0261-711212
  • Agenţia CFR0261-711002
  • Distrigaz0261-710928
  • Informaţii CFR0261-768704
  • Deranjamente Electrica0261-929
  • Poliţia0261-807777
  • Informaţia Zilei0261-767300
  • Apaserv (apel gratuit, non stop)0800-827-776
  • Urgenţe E.ON Gaz (tel verde)0800-800-928
  • Jandarmeria0261-769-760
  • Poliţia Locală0261-727020
  • CMJ0261-717123, 716513
  • Intervenţii microcentrale0742.708.708
  • Depanare ACR0744792297
  • Depanare auto NON-STOP0733-507026, 0744-507026
  • Spitalul Judeţean I0261-727050
  • Spitalul Judeţean II0261-715696
  • Stomatologie, Urgente0771.049.416
  • Refugiu de noapte0261-750135
  • Agenţia TAROM0261-712795
  • Autogara0261-768439
  • R.A. Transurban0261-721971
  • Prefectura0261-716309
  • Primăria Satu Mare0261-807569, 807553
  • SC RDS SA0361-400.401
  • Pompe funebre0261-716590
  • Agenţie de turism0261-737915
  • Protecţia Consumatorilor (tel verde)0800-080-999
  • Locaterm (non-stop)0261-733693
  • Birou teritorial anticorupţie0261.759.780
  • Anticorupţie MAI0261-710.690
 • Curs Valutar

 • Arhivă articole Informaţia Zilei

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517