Preţurile mondiale la alimente se menţin la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Scris de Cristina Bursuc, 14 februarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare s-a redresat în ianuarie şi rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în urma majorării preţului uleiurilor vegetale, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.

Preţul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 4,2% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nivel record, din cauza deficitului de forţă de muncă şi a vremii nefavorabile. Preţurile la lactate au urcat cu 2,4% în ianuarie, a cincea lună de creştere consecutivă, cel mai ridicat avans fiind la unt şi lapte praf degresat.

Potrivit FAO, preţurile la cereale s-au majorat cu doar 0,1% luna precedentă, deşi preţul porumbului a crescut cu 3,8%, din cauza temerilor privind efectele secetei din America de Sud. În schimb, preţul grâului a scăzut cu 3,1%, în urma recoltelor ridicate din Australia şi Argentina.

De asemenea, preţurile la carne au urcat luna precedentă, în timp ce preţurile mondiale la zahăr au scăzut cu 3,1% în ianuarie, parţial ca urmare a perspectivelor favorabile de producţie ale marilor exportatori India şi Thailanda.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517