Image 1
Image 2

Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din mai 2014

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în aprilie pentru a 11-a lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2014, pe fondul avansului preţurilor la zahăr, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Noile estimări indică în acest sezon o creştere a producţiei de grâu şi de porumb.

În aprilie, preţurile la cereale au înregistrat o creştere cu 1,2% faţă de luna precedentă, şi de 26% faţă de perioada similară din 2020. Îngrijorările privind situaţia culturilor din Argentina, Brazilia şi Statele Unite au dus la creşterea preţului porumbului cu 5,7% luna trecută, preţul grâului s-a menţinut în mare parte stabil, în timp ce a scăzut preţul orezului.

În aprilie, preţul zahărului a crescut cu 3,9% faţă de luna precedentă, şi cu 60% faţă de perioada similară din 2020, din cauza temerilor privind recolta slabă din Brazilia, în timp ce preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,8%.

Preţurile la lactate s-au majorat cu 1,2% în aprilie, iar preţul cărnii cu 1,7%, pe fondul majorării cererii din estul Asiei.

Preţurile la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimul deceniu pe fondul valului de achiziţii al Chinei şi al livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflaţia. Această îngrijorare este una pronunţată în special în rândul ţărilor sărace care sunt dependente de importuri şi au plase de siguranţă şi o putere de cumpărare limitate şi care în prezent se confruntă şi cu efectele pandemiei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with