Preţurile gazelor în Europa continuă să crească pe măsură ce Rusia amplifică criza energetică

Scris de Cristina Bursuc, 24 iunie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preţul gazelor pentru europeni cre;te semnificativ pe măsura ce Rusia încearcă să amplifice criza energetică a continentului şi să-i pună pe marii lideri europeni faţă în faţă cu scenariul unei Europe care este forţată se funcţioneze fără gaz rusesc, scrie Bloomberg.

Contractele futures au crescut cu 46% la mijlocul lunii iunie. Închiderea roblinetului rusesc de gaze este resimţită prin marile companii energetice ale Europei, printre care se numără Engie, Uniper sau OMV, care au raportat livrări tot mai reduse. Germania consideră că această măsură este „motivată politic”, contrazicând declaraţiile Gazprom conform cărora problema se datorează unor defecţiuni apărute pe Nord Stream 1.

Europa se confruntă cu posibilitatea tăierii gazului rusesc de la începutul războiului şi implementarea sancţiunilor împotriva Moscovei. Dacă criza gazului rusesc se acutizează, ea ar putea lovi industria chimică şi metalurgia, ceea ce s-ar traduce într-o lovitură grea pentru Europa.

În cazul unei astfel de situaţii, raţionalizarea gazului ar deveni un scenariu real.

Singurii care par că s-au pus la adăpost sunt germanii. Berlinul a iniţiat prima fază a planului său privind eliminarea dependenţei de gazul rusesc şi accesarea altor surse de energie. Oficialii germani sunt de părere că pot rezista în faţa unei astfel de provocări pentru că ţara şi-a asigurat surse alternative.

Pentru restul Europei, problema dependenţei de gazul rusesc rămâne o ecuaţie complicată.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 25 iunie 2022, ora 19:48

    Foarte bine !!!… Toti cei care sprijina Ucraina nu merita gazul rusesc !!!. Sa cumpere gaze din Ucraina sau de la teroristul mondial SUA.

  2. Alex a spus: 24 iunie 2022, ora 12:17

    Nu Rusia amplifica criza energetica ci UE.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517