Preoţii ortodocşi nu mai au voie să ceară taxă de înmormântare

O nouă decizie aduce o schimbare importantă în viaţa credincioşilor de religie ortodoxă din România. Taxa de înmormântare nu mai poate fi cerută de preoţi.

În unele situaţii, taxa pentru înmormântare ajungea să fie şi de 1000 de lei.

Aceasta era separată de toate celelalte lucruri care trebuiau achitate de familia care se ocupă de întreaga procesiune.

Biserica Ortodoxă România (BOR) subliniază din nou că „Sfântul Sinod a reiterat interdicţia condiţionării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace”.

Acest lucru este valabil de la sfârşitul anului 2017, însă mai multe parohii cereau sau sugerau o donaţie benevolă din partea familiei celui decedat pentru a realiza slujba de înmormântare.

Purtătorul de cuvânt al BOR arată că sancţiunile se înăspresc pentru preoţii care nu oficializează slujba de înmormântare fără costuri ascunse.

“Sunt sancţiuni care merg de la simplă mustrare, apoi verificări periodice, şi se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv, sau, în cazurile extreme, care presupun multe greşeli şi în timp acumulate – caterisirea”, a explicat Vasile Banescu.

Acesta a menţionat hotărârea Sinodului şi a arătat că BOR nu va mai tolera ca familiile îndoliate să fie nevoite să scoată sute sau mii de lei din buzunar pentru a-şi înhuma un membru trecut în nefiinţă.

Cu toate astea, E-Juridic a primit în mai multe situaţii cereri de lămurire de la cititori cu privire la necesitatea achitării unei astfel de taxe sau donaţii. Observăm, aşadar, că acestea nu sunt în conformitate cu politica BOR şi nu trebuie achitate. În caz contrar, se pot sesiza organele de anchetă interne ale BOR sau chiar autorităţile statului român.

Abonează-te acum Online!
  1. Liviu a spus: 11 iulie 2021, ora 09:56

    Preotii puturosi si borfasi se inbogatesc pe cale ilegala ca intodeauna- pe vremea lui Ceusescu au incasat salarii si de la Securitatea. La toate evenimentele familiare, nunta, botez etc. intinde mana la cersit.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517