Image 1
Image 2

Pregătiri cu elicopterul SMURD pentru salvamontiştii sătmăreni

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

26 octombrie a fost o zi frumoasă de toamnă, cu miros de păpușoi ars în câmp, cu cer albastru de Blidari, cu liniștea orașelor de provincie, o zi perfectă pentru însușirea de noi cunoștințe și experiențe privind complexitatea activităților de salvare din portofoliul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), despre interconectarea departamentelor de intervenție în funcție de complexitatea cazurilor, rolul recunoscut și apreciat al Salvamontului în domeniul salvării montane.

Mentorul care a ghidat pregătirea în acea zi de sâmbătă a fost inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, Chichișan Adrian, care a conceput alături de staff-ul profesionist o zi tematică plină de conținut. Pe scurt, prima vizită a avut loc la sediul ISU Sălaj, unde au fost prezentate tehnica din dotare și modul de intervenție pe tipuri de dezastre (incendii, cutremure sau inundații).

Posibilitate de familiarizare cu tehnica de ultima generație

Legat de acestea participanții de la Serviciul Public Salvamont Satu Mare au avut posibilitatea de a se familiariza și cu tehnica de ultimă generație aflată în dotarea ISU Sălaj, și anume drona performantă cu termoviziune, extrem de utilă în diverse activități de recunoaștere la înălțime, dar mai ales în căutarea persoanelor rătăcite sau accidentate, precum și sistemul de dispecerizare audio-video în timp real al acțiunilor de intervenție.

Pregătirea a continuat la Punctul de operare aeromedicală de la Jibou, unde comanda pregătirii le-a fost încredințată piloților de elicopter Mureșan Mihai și Dragne Alexandru, iar partea de prim ajutor medicului de elicopter SMURD Trancă Sebastian.

Exercițiile au vizat măsurile de siguranță la sol, modul de semnalizare la sol a elicopterului, îmbarcarea și debarcarea cu toate operațiunile aferente, acordarea de prim ajutor unei persoane accidentate, dispunerea accidentatului în targă și îmbarcarea acestuia în elicopter.

Mai mult decât atât, cursanții au avut parte de două ridicări de la sol ale echipajului, solicitat pentru misiuni medicale, timp în care au putut pune în aplicare cele învățate și de a se acomoda la curentul puternic de aer, generat de rotorul elicopterului.

“A fost o zi frumoasă, o zi trăită din plin – relatează salvamontistul sătmărean Alex Costin. Dar, paradoxal, intensitatea momentelor nu a venit din ineditul tehnicii, ci s-a datorat celor care l-au creat. Nu pot să nu amintesc un dialog scurt, dar plin de conținut, în care domnul inspector șef Chichișan m-a întrebat de unde vin.
– Salvamont Satu Mare, i-am răspuns.
– Aaa!… de la Nicu Dima… mi-e prieten! Acest ,,mi-e prieten!” venit de la un militar de carieră înseamnă și spune multe.
De zburat am mai zburat și în Alpi și în Carpați… nu asta mi-a indus starea de bucurie, ci faptul că în această zi am întâlnit oameni dedicați, adevărați profesioniști, prieteni adevărați… oameni care mi-au arătat că se poate” – relatează salvatorul.

Salvamont aduce mulțumiri tuturor factorilor implicați pentru posibilitatea deschiderii unei noi etape de pregătire a salvamontiștilor sătmăreni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with