Image 1
Image 2

Polițiștii au stat cu ochii pe tinerii prezenți la Festivalul La Dâmburi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Festival La Damburi

La data de 26 august a.c., în municipiul Satu Mare, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare împreună cu reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare au participat la întâlnirea cu tinerii sătmăreni în cadrul festivalului ,,LA DÂMBURI”, festival care se desfășoară în perioada 26-28 august.

Voluntarii Samstudia au pregătit o nouă ediție a mult îndrăgitului festival sătmărean care a unit mii de tineri de-a lungul anilor . Prin prisma tematicii unice în istoria sa, festivalul a luat o formă inedită. Zeci de artiști stradali, de toate tipurile au reușit să transmită secretele a ceea ce tinerii numesc ,,cultura urbană”.

Festivalul a creat oportunitatea desfășurării unor noi activități informativ preventive în cadrul campaniei ,,Dincolo de aparențe”. Scopul organizării unor astfel de activități vizează creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate consumului și traficului de substanțe interzise.

Principalele direcții de acțiune vizează atât minorii, cât și adulții, care vor fi informați cu privire la legislație, consecințe și riscuri asociate consumului de substanțe interzise, precum și instituțiile cărora le pot solicita sprijin și consiliere.

În acest context, polițiștii sătmăreni, alături de reprezentanți ai Centrului Antidrog Satu Mare au fost alături de comunitatea sătmăreană pe parcursul derulării festivalului, la standul informativ poposind în jur de 200 de beneficiari, adulți și tineri care au stat de vorbă cu cei prezenți, exprimându-și îngrijorările lor legate de fenomenul drogurilor.

Cu ajutorul ochelarilor speciali, doritorii au experimentat realitatea prin ,,lentila drogurilor” având ocazia să conștientizeze cu mintea limpede efectele consumului de substanțe psihoactive, modul în care realitatea este percepută diferit, la nivel de distorsionare a formei, distanței, mărimii.

Totodată, micile simulări ale realității consumului de substanțe interzise au oferit ocazia participanților de a împărtăși experiențe trăite pe propria piele sau experiențele prietenilor, cunoscuților, captând atenția și aducând în prim plan cauzele care au determinat consumul, dar și consecințele nefaste ale fenomenului, cu implicații nefaste în sfera dezvoltării, culminând cu generarea unor comportamente de abuz până la implicații care abordează chiar domeniul traficului de persoane.

Astfel, pe lângă influența anturajului, presiunea resimțită din partea prietenilor, s-a vorbit și despre tentație, curiozitate, realizarea unor alegeri greșite, toate având ca finalitate consumul de substanțe interzise și, de cele mai multe ori, instaurarea dependenței.

Certitudinea că în această luptă poți să nu fi singur, poți să alegi ajutorul, susținerea, consilierea din partea unor instituții, ONG-uri, specialiști din diferite domenii sau chiar cadre didactice, membri ai familiei lărgite au fost concluziile la care au ajuns participanții, după întâlnirea cu polițiștii și reprezentanții Centrului Antidrog.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with