Image 1
Image 2

Paşi spre intensificarea războiului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Statele Unite, Franţa şi Germania trimit în Ucraina tehnică de luptă terestră, întâi vehicule blindate, apoi tancuri. Câmpiile ucrainene se vor înroşi de sângele ruşilor. Dacă Rusia va accepta provocarea, războiul din Ucraina va semăna cu luptele din Afganistan. Poate chiar cu luptele din cel de-al Doilea Război Mondial.
De precizat că tehnica de luptă trimisă de marile puteri în Ucraina nu este de ultimă oră. Sunt ceva mai vechi, sau chiar vechituri.
Abia când pe front vor ajunge Leopardul german, M1 Abrams american, Leclerc-ul francez se va putea vorbi despre o confruntare pe viaţă şi pe moarte.
Deocamdată marile puteri se joacă de-a războiul cu Rusia. Preşedintele Zelenski cere în continuare arme, dar economia Ucrainei a scăzut anul trecut cu 30%. Cum şi când îşi va reveni? Va ajunge o colonie a marilor puteri? Probabil. Cealaltă variantă este să ajungă o gubernie a Rusiei.
În aceste condiţii este greu de crezut că economia îşi va reveni în acest an. Resursele vor fi dirijate spre industria de război. Restul problemelor se vor rezolva în pauzele dintre discuţiile secrete dintre marile puteri.
China se confruntă cu un număr uriaş de infectaţi cu Covid. România are epidemie de gripă. Sunt acestea probleme minore?
Se pare că da, în raport cu inflaţia la nivel mondial, cu controlul total pierdut al preţurilor, creşterea dobânzilor, şi Dumnezu mai ştie câte alte boli financiare vor lovi economia.
Sunt şi o serie de probleme punctuale, mai uşor de urmărit. În primele zile ale noului an România s-a împrumutat cu 3,5 miliarde de dolari de pe pieţele externe, iar ministerul de Finanţe pregăteşte actele pentru un împrumut de 9 miliarde de dolari pentru acest an.
Vom supravieţui, aşadar, din împrumuturi. Nu o duc mai bine nici Ungaria şi Polonia, care aşteaptă un val de falimente al firmelor care sunt la limita supravieţuirii. Giganţii economici, Samsung, Amazon, Electrolux, fac concedieri pentru a reduce costurile. În toată lumea este o luptă teribilă pentru reducerea costurilor, numai statul român, guvernul Ciucă, nu se hotărăsc să economisească.
Până şi industria cinematografică va avea un an 2023 greu. Cultura măcar nu-şi face iluzii că o va duce mai bine decât în anii precedeţi. Cartea a fost un lux şi până acum dar de aici înainte va fi un supralux.
România mai are o problemă restantă: aderarea la spaţiul Schengen. Un nou Consiliu JAI va avea loc în perioada următoare. Ce pregătiri fac autorităţile române, ce tratative secrete se duc, ce promite Austriei, Olandei? Deocamdată nu se aude nimic.
Suntem doar în primele luni din ianuarie şi deja se fac planuri pentru rotativa din luna mai. PSD se pregăteşte să guverneze având primul ministru. Cum va arăta viitorul guvern? Va administra mai bine ţara? Adepţi ai pomenilor electorale, din principiu social-democraţii sunt nişte risipitori. Împart ce s-a adunat în timpul guvernărilor de dreapta. Ce a adunat guvernul PNL, de dreapta? Împrumuturi.
Nicolae Ciucă îi lasă lui Marcel Ciolacu o moştenire grea. Multe probleme sociale nerezolvate. :i mai multe economice. Lupta pentru resurse dintre primarii PSD şi primarii PNL, având în vedere că este un an pre-electoral, este abia la început. Primarii celui de-al treilea partid de la guvernare, îşi cer şi ei o susţinere financiară din partea conducerii centrale a UDMR.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with