Image 1
Image 2

UPDATE: Partidul lui Maia Sandu, câştigător în Republica Moldova cu 52%

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

UPDATE: Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, principalul partid proeuropean din Republica Moldova, a câştigat clar alegerile parlamentare anticipate de duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile de votare.

În urma numărării voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat, scrie Agerpres.

 

 

 

Peste 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot au fost aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi desemna reprezentanţii în viitorul parlament de la Chişinău. La închiderea urnelor, prezenţa estimată a fost de 48%.

Din nou, lupta în alegeri s-a dat între pro-europeni şi pro-ruşi. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupţie, sărăcia şi ameninţările cu dezintegrarea statului au fost leitmotivele dezbaterilor, alegătorii de peste Prut au trebuit să decidă direcţia în care va merge Republica Moldova. Cele două direcţii sunt antagonice şi au fost un motiv în plus de divizare a societăţii, care nu reuşeşte să-şi găsească liantul pentru a construi împreună viitorul celui mai sărac stat din Europa.

Comunitatea WatchDog.MD şi Institutul de Politici Publice au anunţat duminică „Prezentarea rezultatelor sondajului AFTER POLL 2021”, care este un sondaj telefonic la ieşirea de la urne (exit poll telefonic). Potrivit acestui sondaj, PAS a obţinut 55% din voturi, PSRM – 24%, Sor – 8%.

În cursa electorală s-au înscris 23 de concurenţi, doar câţiva fiind cu adevărat relevanţi. Adevărata luptă se duce între partidele preşedinţilor: Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), fondat de actualul preşedinte, Maia Sandu, care încearcă să capitalizeze încrederea obţinută de aceasta la alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut şi Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de foştii preşedinţi, Igor Dodon şi Vladimir Voronin.

PAS şi-a construit discursul politic în jurul temelor care preocupă moldovenii, preluând ideile folosite şi de Maia Sandu în campania prezidenţială, care a promis şi dizolvarea parlamentului pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Partidul, care are sloganul „Pornim vremurile bune” a încercat să convingă alegătorii că acest lucru se poate face doar după ce corupţii ajung la puşcărie. Nu s-a implicat în disputele geopolitice şi a mizat pe ideea construirii unui stat funcţional şi capabil să garanteze cetăţenilor un trai decent.

Alegerile anticipate din R.Moldova au adus şi o surpriză pe scena politică, unirea celor doi foşti preşedinţi, certaţi după plecarea din Partidul Comuniştilor a lui Igor Dodon, care şi-a creat propria formaţiune, Partidul Socialiştilor. Experţii de la Chişinău consideră că acest mariaj nu ar fi fost posibil fără implicarea directă a Moscovei. Crearea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor este o dovadă a ameninţării pe care o simte Moscova în raport cu prezenţa influenţei sale în viaţa politică moldovenească.

Uniţi sub umbrela cu steluţa socialistă şi nu mai puţin cunoscutele simboluri, secera şi ciocanul, cei doi şi-au construit un program electoral menit să reanime nostalgia sovietică. Programul se bazează pe promisiuni legate de investiţiile în agricultură, industrializare şi echitate socială. Cu toate acestea, în dorinţa de a mobiliza electoratul pro-rus radicalizat, discursul lor a gravitat în jurul marotelor folosite pe post de sperietori, de la ameninţarea cu dispariţia Republicii Moldova, dacă pro-europenii reuşesc să obţină majoritatea, până la venirea antihristului.

1 comentariu

  1. Apreciez din optica romaneasca articolul de azi semnat de Dl. Dumitru Pacularu de la rubrica Editorial in legatura cu alegerile din R. Moldova insa din cate stiu , si stiu foarte bine, majoritatea cetatenilor din R. Moldova ( in optica lor ) se considera cetateni Moldoveni iar limba lor este cea moldoveneasca ( nu romaneasca !!!…)!!!. Asa spun dumnealor !….Alta mentalitate,…, fara suparare !. Nu m-ar mira daca in urmatorii 20 de ani R. Moldova ar intrece romania !. Inainte de Mica Unire si sunt documente in acest sens, Moldova era mai dezvoltata decat Tara Romaneasca ! ( si acum unde a ajuns de pe urma Unirii ?….)

Lasă un răspuns

Connect with