Image 1
Image 2

Părintele Spiridon a fost ridicat la rangul de arhimandrit și stareț al Mănăstirii Scărișoara Nouă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Zi de mare praznic la Mănăstirea Scărișoara Nouă din Satu Mare, care și-a sărbătorit luni, 24 iunie, ocrotitorul, pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul.

A devenit o tradiție ca în ziua nașterii celui mai mare sfânt credincioși din tot județul, cu mic cu mare, să ia drumul spre frumoasa așezare monahală din cel mai vestic loc al județului – Mănăstirea Scărișoara Nouă. Și de această dată numărul pelerinilor a fost impresionant, cu toții fiind dornici să se unească în rugăciune. O zi atât de aleasă a avut și oaspeți pe măsură.

Preasfințitul părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, alături de Preasfințitul părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Maramureșului și Sătmarului, au liturghisit alături de un sobor de preoți și diaconi și obștea monahală, fiind prezenți cei trei protopopi de Satu Mare, Oaș și Carei, respectiv pr. Ioan Socolan, pr. Marcel Malanca și pr. Florian Mocanu, și prof. univ. dr. preot Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. preot Stelian Tofană a expus un frumos cuvânt despre personalitatea și misiunea Sfântului Ioan Botezătorul, a “celui mai mare om născut din femeie” așa cum l-a caracterizat Mântuitorul Iisus Hristos.

“Un om cu totul aparte a intrat în istorie, în istoria lumii și a acestui univers și a fost într-adevăr un om aparte prin misiunea pe care a avut-o. Un om care a mers și a pregătit calea Evangheliei lui Iisus, dar nu oricum, ci cu demnitate, cu curaj, fără frică de nimeni și de nimic”, a spus prof. univ. dr. Stelian Tofană în deschiderea cuvântului său cu referire la Sf. Ioan Botezătorul. Apoi a fost conturat portretul sfântului proroc din perspectiva misiunii pe care a avut-o, care constituie un imbold de a-i urma exemplu de către Biserică și slujitorii ei, dar și de către fiecare credincios in parte.

De altfel Preasfințitul părinte Iustin a remarcat valoarea academică și teologică a cuvântului prof. univ. dr. Stelian Tofană și totodată bucuria de a fi în același duh al evangheliei lui Hristos și alături de preoții slujitori și credincioși.

Muncă apreciată

Referitor la Mănăstirea Scărișoara Nouă a fost apreciată munca susținută, faptul că acest sfânt lăcaș devine de o importanță istorică, supranumită fiind “o catedrală a vestului” din acest colț de țară. “Binecuvântate să fie mâinile care au pus cărămidă cu cărămidă la zidirea acestei biserici”, a spus episcopul Iustin.

În tot acest timp, ochii Preasfințitului părinte Timotei Sătmăreanul lăcrimau de emoție, mai ales că este mănăstirea de metanie a domniei sale, a ctitorit-o și de-a lungul vremii în calitatea sa de stareț s-a îngrijit de bunul mers al lucrărilor care încet-încet se apropie de final. Mănăstirea Scărișoara Nouă a devenit un colț de Rai, un reper monahal de excepție. Ziua praznicului a rânduit un alt moment special, și anume ridicarea la rangul de arhimandrit (cea mai înaltă treaptă în slujirea monahală) și stareț a preacuviosului părinte protosinghel Spiridon Mihai Belei, pe seama Mănăstirii Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei. Cu acest prilej a fost citit documentul de numire, aprobat și semnat de Preafericitul Patriarh Daniel, la propunerea episcopului Iustin. Părintele Spiridon Belei își are rădăcinile în localitatea Scărișoara din Munții Apuseni, are vârsta de 44 de ani, din care 22 de ani în viață monahală și 12 în slujire clericală. Numirea în treapta de arhimandrit și stareț al mănăstirii reprezintă o încununare a evlaviei, statorniciei și râvnei în planul activității monahale pe care a avut-o părintele de-a lungul timpului.

La finalul slujbei, PS Episcop Iustin a fost felicitat de episcopul Timotei Sătmăreanul cu ocazia zilei de naștere (23 iunie), primind din partea tuturor părinților slujitori un frumos coș cu flori și o icoană mare a praznicului.
Nu în ultimul rând a fost conferită Crucea Maramureșană unor buni creștini care se implică activ în susținerea lucrărilor acestui așezământ monahal. Ziua praznicului s-a încheiat cu o fotografie, cu iconițe dăruite cu drag de episcopul Iustin și o agapă în curtea mănăstirii.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with