Image 1
Image 2
Pâine nefrământată
Inspirat de arta antică și descoperiri arheologice din Pompei, am recreat Panis Quadratus, pâinea romană tradițională, folosind făina de grâu KAMUT Khorasan și metode inspirate de vechile tehnici romane de panificație, aducând la viață o rețetă veche de 2.000 de ani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Această pâine unică, cu un profil gustativ bogat în arome de cereale integrale și o crustă aurie, folosește făina de grâu KAMUT Khorasan. Interesul meu a fost stârnit de o expoziție la Muzeul Britanic, unde, printre alte artefacte din Pompei, a fost prezentată o pâine carbonizată, martoră a erupției din 79 d.Hr. ce a conservat aceste relicve culinare.

 

 

Din cercetările mele, am aflat că în vechiul Imperiu Roman se utilizau ingrediente precum făina de grâu KAMUT Khorasan, grâul integral și spelta. Vizitând RömerWelt din Rheinbrohl, am văzut reconstrucții ale moarelor de făină și cuptoarelor de pâine, evocând metodele de panificație romană.

 

 

 

 

Am adaptat rețeta antică cu ingrediente accesibile astăzi pentru a recrea Panis Quadratus:

 

 

 

Pregătirea Aluatului (Poolish): Amestecați 1 cană de făină cu 1 cană de apă și 1/4 linguriță de drojdie uscată, lăsați amestecul să fermenteze o zi.

 

Ingrediente Aluat:200 g făină de grâu (aprox. 1.5 căni)
200 g făină integrală de grâu (aprox. 1.5 căni)
1 1/3 linguri sare
1/4 linguriță drojdie uscată
225 ml apă călduță
Sfoară de bucătărie pentru legare
Condimente pentru decorat: susan, mac, chia sau anason

 

 

Pâine nefrământată
Pâine nefrământată

 

 

Mod de preparare:

Peste faina se adauga sarea, drojdia si apa si se amesteca cu mana pana se omogenizeaza dupa care se acopera cu o folie si se pune in frigider la dospit cam 1 ora jumatate.Dupa ce a dospit scoateti din frigider,pregatiti o tava cu hartie de copt si incingeti cuptorul la 180 de grade ,puneti painea si o lasati sa se coaca o ora.

 

 

Această metodă redă pâinea romană cu o formă autentică, potrivită pentru transport. Utilizarea unui tel danez, disponibil online, simplifică procesul de amestecare, evitând frământarea tradițională.

 

 

Rețeta veche de 2.000 de ani readusă la viață demonstrează că pâinea romană poate fi recreată și astăzi, folosind tehnici și unelte simple, pentru a savura o bucată de istorie culinară.

 

 

 

Citește și:

 

 

Se revine la reţelete tradiţionale de pâine

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

REȚETE ROMÂNEȘTI

Sarmale bătrâneşti cu carne de porc

Sarmalele, un clasic culinar est-european, combină carnea tocată cu orez, ceapă, și condimente, înfășurate în frunze de varză acră, coapte lent cu slănină afumată și bulion de roșii, reflectând o tradiție gastronomică bogată și istorică.

Snitel vienez

Şniţel vienez cu caşcaval

Snitelul vienez, o emblemă a bucătăriei austriece cu rădăcini istorice ce datează din secolul al XV-lea în Italia, se reinventează printr-o variantă modernă ce îmbogățește carnea panată tradițională cu cașcaval matur, reflectând evoluția gusturilor culinare fără a-și pierde esența clasică.