Image 1
Image 2

Octavian Bud a fost onorat prin festivalul care-i poartă numele

Grupul folk ”Eu cred” din Piatra Neamț
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Grupul folk ”Eu cred” din Piatra Neamţ
Grupul folk ”Eu cred” din Piatra Neamţ

Sătmăreanul Adrian Lupescu a câştigat trofeul concursului încheiat prin gala de sâmbătă

A treia ediţie a festivalului-concurs de folk “Octavian Bud” organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare s-a încheiat sâmbătă după-amiază cu un concert de gală şi cu premierea laureaţilor întrecerii propriu-zise.

Sala Filarmonicii s-a umplut cu invitaţi şi sătmăreni dornici să se reîntâlnească cu poezia aşternută pe strune de chitară. Iar seria de recitaluri oferite de cântăreţi consacraţi din judeţ, din ţară şi din străinătate a oferit multe bucurii şi maniere de evoluţie scenică dintre cele mai diverse.

Spectacolul a fost deschis de George Negrea şi Diu Oşan, iar cei doi au dat tonul celebrării creaţiei lui Tavi Bud prin interpretarea unui cântec care l-a făcut celebru: “Luminaţi-vă la faţă“. Diu Oşan a fost un acompaniator de lux pentru mai mulţi dintre cei care au evoluat mai târziu, atât la chitară cât şi la muzicuţă. Au urmat un poliţist (Marius Coşerariu) şi două doamne preotese (Cristina Marin şi Elena Ropotoaia), adică grupul folk “Eu cred” din Piatra Neamţ, oaspete la fiecare ediţie a festivalului.

A urmat apoi reprezentanta diasporei, îndrăgita Claudia Şerdan, care revine de fiecare dată cu bucurie în oraşul său natal, iar acum a avut ocazia să dedice un cântec tatălui ei, care tocmai sâmbătă a împlinit o vârstă impunătoare. Ea a ţinut să-i înveţe pe sătmăreni şi o piesă de pe viitorul său album, compusă pe versurile actorului Radu Botar.

I-a urmat în scenă carismaticul băimărean Valentin Moldovan, care a cucerit publicul atât prin amplitudine vocală cât şi prin comunicarea permanentă cu sala, stârnind hohote de râs când a trecut poezia “Căţeluş cu părul creţ” prin vreo 10 stiluri muzicale diferite şi admiraţie în celebrul său cântec “Rău mă dor ochii, mă dor”.

Un recital mai lung a oferit celebrul Mircea Baniciu, început cu “Tristeţi provinciale” şi continuat cu căntece mai vechi şi mai noi, în stilul unui Bucureşti liric, apoi cu clasicul folk “Andrii Popa” fredonat cu antren de toată sala şi încheind cu o reverenţă poetică.

Juriul alcătuit din Mircea Florian – preşedinte, Felician Pop, Claudia  Şerdan şi Georgeta Govor a acordat Marele Premiu lui Adrian Lupescu din Satu Mare, a cărui voce ne-a amintit de regretatul Emilian Onciu şi care a dedicat un poem lui Tavi Bud. Alte premii s-au dat pe categorii:

Grupuri: Premiul I – “Tur” din  Chişinău, Premiul II – ”Pro Music” din Negreşti-Oaş, Premiul III – Cherecheş Romina şi Aiben Arnold din Tăşnad;

Interpreţi sub 16 ani: Premiul I – Giulia Gheorghiu  din Suceava, Premiul II – Cristian Tompea din Gheorgheni, Premiul III – Claudiu Benga din Râşnov;

Interpreţi peste 16 ani: Premiul I – Daniela Raţiu din Satu Mare, Premiul II – Claudia Botaş din Bârlad, Premiul III – Ionuţ Coşerariu din Piatra Neamţ.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with