Image 1
Image 2

Oaspeţi din cinci ţări la Şcoala Gimnazială Halmeu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În octombrie, Şcoala Gimnazială Halmeu a desfăşurat a patra activitate în cadrul proiectului Erasmus European Schools for Sustainable Development. Activităţile Erasmus au loc cu sprijin şi finanţare europeană pentru a pune în legătură şcoli din statele Uniunii Europene, elevii fiind reuniţi prin activităţi comune. Au fost invitaţi elevi şi profesori din Croaţia, Italia, Lituania, Turcia şi Ungaria pentru a dezbate strategia de dezvoltare europeană SDG 15 – Viaţa pe Pământ.

Pe parcursul celor cinci zile au avut loc activităţi intense de asimilare a cunoştinţelor ştiinţifice din domeniul dezvoltării ecologice. În prima zi, cei 25 de elevi străini au prezentat câte o rezervaţie natural reprezentativă fiecărei ţări şi impactul activităţilor umane asupra vieţuitoarelor, după care cei 12 elevi halmeeni au însoţit oaspeţii lor la câteva ferme locale din Halmeu – Vii, din domeniul viticol a familiei Năstase, care surprinzător, rodeşte pe un sol preponderent de rocă vulcanică. De asemenea, au vizitat ferma familiei Ulrich, la care elevii au degustat o varietate de produse apicole ecologice cât şi plantaţia de castani comestibili, care de altfel este cea mai nordică din România. Un alt model de interacţiune a localnicilor cu mediul înconjurător l-a constituit ferma de animale a familiei Codrea din Drăguşeni, unde elevii au avut ocazia să observe îmbinarea rusticului cu modernitatea.

 

Conlucrare fructuoasă

 

Colaborarea socială a fost de asemenea un obiectiv important pe agenda întânirii, care s-a concretizat prin munca în echipe mixte pe durata derulări mobilităţii. Elevii străini au avut ocazia să cunoască România încă din familiile care i-au găzduit cu bucurie şi interes de o relaţionare reciprocă fructuoasă. Această stare s-a extins odată cu vizitarea unor obiective ecologice naţionale, precum: Salina de la Turda, Parcul Naţional Munţii Apuseni şi Lacul cu Nuferi din Băile Felix. Comunicarea a fost una excelentă şi mai mult decât atât, legarea unor relaţii de prietenie care se va consolida şi în următoarele sesiuni de întâlniri inclusiv prin colaborarea în cadrul Eco-Parlamentului elevilor.

 

Vizită la Colegiul Naţional Ioan Slavici

 

Nu doar elevii, ci şi profesorii au fost angrenaţi în toate activităţile în care au colaborat extraordinar cu colegii români. Un moment excepţional l-a constituit vizita invitaţilor străini la Colegiul Naţional Ioan Slavici. Acolo au avut prilejul de a participa şi interacţiona atât cu elevii în cadrul unei ore de curs, cât şi cu profesorii şi cu conducerea acestei instituţii, care i-au primit cu multă căldură sufletească. Discuţiile constructive avute la Colegiul Naţional Ioan Slavici au conturat o imagine de ansamblu asupra întregului spectru educaţional din România în general şi din judeţul nostru în particular. Cadrele didactice au rămas impresionate de cunoştinţele şi abilităţile elevilor de a comunica cu dezinvoltură şi deschidere.

Mobilităţile din cadrul acestui program vor continua în Ungaria şi Italia pe parcursul acestui an şcolar. Toate aceste activităţi au fost posibile cu eforturile asiduue a cadrelor didactice din Şcoala Gimnazială Halmeu, coordonate de doamna profesoară Copelia Oros.

 

Opinia unui oaspete croat

 

Doamna Jadranka Šošić, directoarea Şcolii Elementare Bijaći, Kaštel Novi, Croaţia, participantă la proiect, califică la modul ”superlativ”  experienţa sa personală prin proiectul de mobilitate Erasmus+ în România. ”Sunt copleşită de toate frumuseţile naturale şi culturale ale ţării dumneavoastră, pe care am putut să le vedem în cadrul diferitelor activităţi din program. (…)

A fost o săptămână frumoasă pe care am petrecut-o în ţara dumneavoastră şi pe care cu siguranţă o voi ţine minte mult timp”.

În final, musafira a conchis:”Proiectele europene Erasmus+ permit participanţilor din diferite ţări să înveţe unii de la alţii pentru a fi mai buni şi pentru a contribui la bunăstarea tuturor ţărilor, membre ale Uniunii Europene, în speranţa că contribuţia noastră va crea un viitor mai bun, mai frumos şi mai paşnic pentru generaţiile viitoare”.

Informaţiile ne-au fost furnizate de profesorii Jadranka Šošić, Petru Istrate şi Daniel Ferne.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with