Image 1
Image 2

O lună gratuită de acces la o platformă muzicală – cadou guvernamental pentru estonieni

Kristel Uksvarav
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Kristel Uksvarav
Kristel Uksvarav

Moş Nicolae le-a adus estonienilor (în număr de 1.300.000) un cadou pe măsura dragostei pe care o au pentru muzică, în special pentru cea corală.

De la 1 decembrie, vreme de o lună, fiecare esteonian poate accesa gratuit Meludia,o platformă de educaţie muzicală, de sensibilizare a celor care caută să deprindă primele noţiuni. Acest demers încoronează anul 2015 pe care estonienii l-au dedicat integral muzicii. Iar programul este în totalitate subvenţionat de guvern.

“Estonia a celebrat muzica pe parcursul acestui an, însă parteneriatul nostru cu Meludia reprezintă apoteoza. Meludia este un instrument amuzant şi novator care ajută la ameliorarea înţelegerii muzicii precum şi la aprofundarea cunoştinţelor, principiilor şi ipostazelor creaţiei muzicale. Cred că se va dovedi util estonienilor, indiferent de vârsta sau cunoştinţele lor anterioare în muzică”, a comentat Indrek Saar, Ministrul Culturii, semnarea parteneriatului cu Meludia.

Ţară model în materie de muzică, având o bogată tradiţie corală, Estonia este printre cele mai avansate în domeniul aplicaţiilor noilor tehnologii în sfera publică: estonienii votează, semnează contracte sau îşi declară impozitele online. Platformele inovatoare sunt susţinute de guvern în cadrul educaţiei de mai bine de zece ani, însă este pentru prima dată când este vorba de acces la o platformă educativă – în speţă muzicală – pusă la dispoziţia unei întregi naţiuni. Bastien Sannac, PDG Meludia, se declară onorat de această colaborare: “Este o mare plăcere să semnez acest parteneriat cu o ţară ca Estonia, care a pus muzica în centrul identităţii naţionale, educaţia muzicală este un subiect de primă importanţă”.

Printre altele, “Anul Muzicii” a fost decis în2015 şi pentru a celebra două personalităţi majore ale muzicii estoniene: compozitoriiArvo Pärt şi Veljo Tormis, care au împlinit 80 respectiv 85 de ani.Pe tot parcursul anului, festivaluri, concerte şi evenimente speciale au celebrat pe cei doi compozitori, dar şi toate genurile muzicale. Printre cele mai aşteptate momente s-au numărat montarea operei « Adam’s Passion », o colaborare între Arvo Pärt şi Robert Wilson la Tallinn sau «Baby Symphony», operă “colectivă” online compusă din înregistrările unor bebeluşi născuţi în 2015.

Televiziunea naţională ETV a consacrat de la începutul anului o emisiune săptămânală (duminica seara, ora 22,00) pentru evenimentele din cadrul “Anului Muzicii”.

Kristel Üksvärav, coordonatoarea proiectului “Anul Muzicii” a explicat că obiectivul a fost, în principal,dezvoltarea conştiinţei estonienilor asupra muzicii şi asupra rolului pe care muzica o poate avea în viaţa lor de zi cu zi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

TIMIŞOARA

Turiştii nostalgici se pot plimba cu tramvaiul Timiş 2

Capitala Europeană a Culturii TM2023 a oferit timişorenilor şi turiştilor experienţe de neuitat. Timp de trei luni, aceştia au putut admira, în principalele pieţe din municipiul Timişoara, expoziţia de tramvaie istorice şi de patrimoniu a Societăţii de Transport Public Timişoara (STPT).