Image 1
Image 2

O lege iniţiată de sătmăreanul Romeo Nicoară a trecut de Camera Deputaţilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Romeo Nicoara
Romeo Nicoara

Persoanele condamnate definitiv pentru corupţie  nu vor mai putea beneficia de pensie de serviciu („speciale”, cum li se spune în mod obişnuit)!

Proiectul meu de lege iniţiat împreună cu Florin Roman, liderul deputaţilor PNL, a trecut şi de Camera Deputaţilor şi merge la promulgare. Este o luptă uriaşă pe care au dus-o şi o duc toţi colegii mei faţă de aceste pensii „speciale” şi iată că am reuşit să obţinem o majoritate la vot.

Se mai face un pic dreptate. Este un nou pas pentru a restabili echilibrul şi respectul faţă de pensionarii care contribuie o viaţă întreagă şi au o pensie normală.

Bine de ştiut: Această prevedere adoptată marţi, 30 iunie, pentru toate pensiile de serviciu exista doar în cazul magistraţilor şi parlamentarilor, iar acum este literă de lege pentru toate categoriile de pensionari speciali.

Romeo Nicoară, deputat PNL

 

 

EXPUNERE DE MOTIVE

privind

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la instituirea interdicţiei beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru infracţiuni de corupţie

Societatea românească, atât prin reprezentanţii săi din Parlament, dar şi prin intermediul formatorilor de opinie din mass-media şi din societatea civilă, în ultima vreme a tras mai multe semnale de alarmă cu privire la faptul că, în materia  pensiilor de serviciu acordate persoanelor care sunt remunerate din fonduri publice, este nevoie de existenţa unei interdicţii, astfel încât să nu poată beneficia de acest tip de pensie cei care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie, precum luarea şi darea de mită traficul şi cumpărarea de influenţă. Prin această măsură s-ar descuraja comiterea unor astfel de fapte de către anumite categorii profesionale, precum personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari,  membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cei ai Curţii Constituţionale sau ai Curţii de Conturi etc.

Trebuie precizat faptul că Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prevede la art.50 că „Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă, prevăzută la art. 49, deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru infracţiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările şi completările ulterioare.”

De asemenea, conform Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, la art. 832, alin.(1), se prevede că „Nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 şi 831 şi de indemnizaţia prevăzută la art. 81 judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea, precum şi una din infracţiunile cuprinse în titlul IV din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, «Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei» săvârşite înainte de eliberarea din funcţie. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii.

Chiar şi în OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, la Art. 210, care reglementează Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, există o interdicţie la alin.(15) care prevede că „De indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută la alin. (1) nu beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene, a unei infracţiuni de corupţie.”

Aşadar, pentru alte categorii profesionale, precum şi pentru aleşii locali sau pentru parlamentari, există interdicţia acordării unei pensii de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice care au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie.

Prin adoptarea acestei iniţiative legislative nu va mai exista o inechitate între beneficiarii pensiilor de serviciu sau aşa-numitele pensii speciale pentru diferite categorii profesionale; condiţiile de acordare a acestor pensiei de serviciu trebuie să fie la fel. Apreciem că impunerea unei astfel de rigori va reprezenta o responsabilizare în plus a celor care îşi desfăşoară activitatea în domenii remunerate din fonduri publice.

1 comentariu

  1. Mai Nicoara !. Poate nu intelegi dar pensii speciale nu ar trebui sa existe deloc, sub nici o forma !!!!. Ar trebui sa existe doar pensii pe baza de contributivitate si nimic altceva !. Ca urmare din punctul meu de vedere n-ai facut nimica, esti un zero barat !. Lasa-ne cu abureala ta ca nu tine !!!. Eliminati pensiile speciale deoarece sunt discriminative si
    nemeritate !.

Lasă un răspuns

Connect with