Image 1
Image 2

Muzică în vremea pandemiei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Eu aștept toată săptămâna concertele. Simt că trăiesc acolo”, spunea cineva din publicul prezent la concert săptămâna trecută. Şi nu a fost unul ci două. Două concerte care în aceste vremuri au devenit o raritate. Suntem extrem de norocoși să avem o Filarmonică care încă mai poate, cu respectarea tuturor normelor de prevenire și cobatere a virusului Sars-Cov-2, să ne ofere pe viu concerte atât de deosebite ca cele de săptămâna trecută.

Joi, 29 octombrie, am fost cu toţii martorii unui concert inedit. Dirijor invitat a fost Alexandru Ilie. Este dirijor permanent al Operei Comice pentru Copii și al Teatrului de Operetă și Musical “Ion Dacian” din București. Un dirijor tânăr, elegant, ce transmite prin prezenţa sa emoţii care s-au contopit cu emoţiile orchestrei.

Solistul serii a fost Alexandru Anastasiu, unul dintre cei mai apreciaţi instrumentiști din România. A absolvit Universitatea de Muzică din București precum și Internationale Sommerakademie Universitat Mozarteum din Salzburg.

Câștigător a numeroase premii naţionale și international a adus pe scena sătmăreană acest instrument unic, vibrafonul. Este un instrument de percuţie cu o sonoritate extreme de frumoasă, delicată, ce pătrunde în toată fiinţa celor ce ascultă. Joe Porter “ The Traveling Carnival” și două bisuri superbe (“Neverending Story”, compusă de însuși Alexandru Anastasiu și “Spain”) au adus serii de joi rafinamentul și nemărginita bucurie de a fi pe scenă în aceste vremuri atât de dificile.
Simfonicul sătmărean a încheiat seara de joi cu celebra Simfonie a lui Haydn, “Despărţirea”. Într-o atmosferă intima, cu luminile stinse, doar cu lămpile de pupitru licărind, artiștii s-au despărţit rând pe rând, aplauzele furtunoase aducându-i la final din nou împreună.

Sâmbătă, 31 octombrie, Filarmonica a primit din nou vizita Cvartetului Arcadia. Același cvartet impresionant care prin “forţa lui expresivă lasă o adâncă impresie asupra ascultătorului.

De data aceasta artiștii au venit însoţiţi de clarinetistul Răzvan Cosmin Poptean. Acesta a absolvit în anul 2000 Liceul de Artă “ Aurel Popp” din Satu Mare. Şi-a continuat apoi studiile la Academia de Muzică “ Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Are în palmaresul său numeroase premii naţionale și internationale.

Cei cinci tineri interpreţi au ales să prezinte publicului două lucrări spectaculoase. Prima lucrare a fost Cvartetul de coarde nr. 10 în Mi bemol Major op. 74 “ Al harpelor” compus de Ludwig van Beethoven, urmând apoi Cvintetul cu clarinet KV 581 al lui W. A. Mozart.

Sperăm ca aceste evenimente atât de necesare pentru minte și suflet să rămână cât mai mult timp accesibile publicului.

Este nevoie de locuri deosebite ca lăcașurile de cultură pentru a ne curăţa de tot ceea ce ne înconjoară și pentru a căpăta curaj să mergem înainte și să înfruntăm toate provocările pe care cu precădere ni le-a adus acest an atât de dificil.

Alina M.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns