Muzeul Judeţean Satu Mare a marcat Ziua Culturii printr-o expoziţie inedită

Scris de Mirela Filimon, 15 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Muzeul Judeţean Satu Mare în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău au marcat Ziua Culturii Naţionale prin vernisarea a două expoziţii, şi anume „Muzeul în era digitală” şi „Dacica 3D”, respectiv prin dezbaterea publică „Patrimoniul cultural în era digitală”.

Prima dintre expoziţiile deschise a prezentat publicului noile tehnici de expunere care vor fi utilizate de către instituţia de cultură începând cu anul 2023, prin intermediul proiectului Easydoor.

Cei prezenţi au avut posibilitatea să participe chiar şi la un tur virtual cu trăsura prin Zalăul secolului XX, chiar după încheierea discursurilor reprezentanţilor celor două instituţii.

Alte manifestări de Ziua Culturii Naţionale vor avea loc azi la Ardud şi Satu Mare.

„Epoziţia noastră este practic un prolog, un preambul la ceea ce va fi expoziţia permanentă la noul Muzeu pe care încercăm să-l construim, acest nou muzeu, care trebuie să fie o instituţie sustenabilă, pornind de la clădire şi până la instituţia în sine”, a declarat dr. Liviu Marta, managerul Muzeului Judeţean Satu Mare.

După discursul oficialităţilor, a luat cuvântul şi directoarea Muzeului din Zalău, Corina Bejinaru, pentru că instituţia pe care o reprezintă are o vechime şi experienţă în testarea noilor tehnologii pentru prezentarea patrimoniului.

Practic, obiectele expuse în sălile Muzeului au putut fi vizualizate tridimensional prin intermediul codului QR pus la dispoziţie, ori s-au oferit informaţii complete despre istoricul lor, provenienţă sau modalităţi de realizare şi restaurare.

Vernisajul a fost urmat de dezbaterea publică „Patrimoniul cultural în Era Digitală”, în cadrul căreia muzeografii prezenţi au vorbit despre mijloacele digitale moderne şi noile tehnici de prezentare a patrimoniului la expoziţiile muzeale din nord-vestul României. Este vorba despre instituţiile de cultură din Satu Mare, Zalău şi Oradea, care deja îşi prezintă patrimoniul într-un mod cu totul inedit pentru public, sau urmează a face acest lucru, având în acest sens proiecte în derulare.

Detalii despre expoziţia “Muzeul în era digitală“ puteţi afla urmărind duminică, de la orele 13.00 şi 20.00, emisiunea Info Studio de la ITV

Abonează-te acum Online!
  1. Salaj a spus: 15 ianuarie 2022, ora 12:50

    De fapt Muzeul din Zalau a facut expozitia. La vernisaj au participat angajatii de la Muzeul Satu Mare şi jurnalistii. Nu interesează pe niciun satmaream ce se întâmplă la muzeu. Trist dar adevarat!

  2. oare a spus: 15 ianuarie 2022, ora 12:14

    oare de ce de zilele culturale partium tin o săptămână în satu mare iar ziua culturii are atat de putine activitati?

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517