Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O armată, rămasă prea multă vreme înafara războiului anti-covid este, în sfârşit, mobilizată. 3.300 de medici de familie, împreună cu alte mii de asistente şi personal sanitar, vor participa la vasta acţiune de vaccinare. 

Dar a fost până acum vaccinarea o acţiune vastă? În comparaţie cu Germania, de exemplu, România pare să stea mai bine. Nu şi cu Israelul, care este prima ţară din lume care este cea mai apropiată de intrarea în normalitate din cauza modului în care a demarat acţiunea de vaccinare.

Din cauza lentorii cu care a pornit vaccinarea cel mai mare festival popular din Europa, Oktoberfest, o întreagă industrie de 1,2 miliarde de euro, a fost amânat şi anul acesta.

Anul trecut nu a comentat nimeni. Să vedem cum va primi comunitatea băutorilor de bere din Germania decizia de amânare, luată de primăria Munchen şi autorităţile landului Bavaria. Amânarea Oktoberfest este un semn că lumea este încă departe de a intra în normalitate.

Probabil bazându-se pe intrarea în luptă a medicilor de familie, încrezător în binefacerile vaccinului anti-covid, primarul Emil Boc anunţă că la Cluj va avea loc festivalul Untold, dar vor putea participa numai persoanele vaccinate. De fapt, Emil Boc a dat semnalul de alarmă pentru guvern. Nici nu au trecut zilele de Paşti că guvernul Cîţu anunţă că vor fi restaurante deschise exclusiv pentru vaccinaţi. Protestatarii vor striga “discriminare” şi vor avea un nou motiv de a ieşi în stradă.

Este prima şi cea mai radicală breşă făcută între vaccinaţi şi nevaccinaţi. Astfel este de înţeles că printre cei care nu vor avea acces la acest mare festival despre care Primăria Cluj spunea că aduce la buget 150 de milioane de euro, nu va putea participa este şi senatoarea anti-vaccin Diana Şoşoacă.

Cele două festivaluri, păstrând dimensiunile, pot fi socotite exemple pentru modul în care autorităţile locale se implică în respectarea măsurilor de restricţie.

Diferenţele de infectări dintre localităţi cu populaţii relativ egale sunt datorate în bună parte autorităţilor locale. În special prefecţii sunt elementele-cheie, dar şi primarii au rolul lor. Unii au luat în serios pandemia, alţii şi-au spus că nu este treaba lor.  Probabil la următoarele alegeri unora li se va reproşa că nu s-au implicat în susţinerea şi apărarea populaţiei în faţa acestui nenorocit de virus.

Guvernele îşi pun mari speranţe în eficienţa vaccinului. Alte soluţii decât izolarea şi vaccinarea nu s-au inventat. Curios este că există persoane care cred în existenţa pandemiei, dar nu cred în vaccinare. Judecata lor este mai dificil de înţeles decât a celor care nu au crezut şi nu cred în existenţa pandemiei. Evident, campania pro-vaccinare se adresează şi acestora, însă nu în mod special.

Din punct de vedere politic este interesant de observat atitudinea partidelor de opoziţie. Germania, de pildă, are anul acesta alegeri.

Faptul că este mult rămasă în urmă la vaccinare s-ar putea să afecteze partidul doamnei Angela Merker. Pe de altă parte, guvernul creştin-democrat a sprijinit mediul de afaceri mai mult decât a făcut-o orice altă ţară din Uniunea Europeană. 

Alegeri regionale urmează să aibă loc şi în Franţa. Deocamdată  au fost amânate din aprilie pentru luna iunie. Rezultatele de la alegerile regionale vor influenţa în mare măsură decisivele alegeri prezidenţiale din 2022? Radicala Marine Le Pen, principala contra-candidată a preşedintelui Macron, a demisionat de la conducerea formaţiuni sale extremiste Frontul Naţional, pentru a păcăli lumea şi a se da independentă.

  Într-un fel, PSD doreşte să adopte aceeaşi strategie la alegerile prezidenţiale din 2024. Dar până atunci mai multe ţări vor intra în alegeri şi se vor putea trage concluzii asupra modului în care pandemia a schimbat opţiunile alegătorilor.

Un experiment se pare că se va produce şi în România. Se vorbeşte tot mai insistent despre organizarea unui referendum pentru demiterea primarului sectorului 1 Bucureşti. Franţuzoaica Clotilde Armand nu s-a putut bucura de mandatul obţinut la alegerile de anul trecut. Au fost acuzaţii de fraudare, o parte din voturi s-au renumărat, dar au apărut şi probleme de ordin personal, privitoare la firma doamnei Armand care încasează milioane de euro de la stat pentru supravegherea unor lucrări la autostrada Transilvania care nu s-au efectuat.

Viaţa politică rămâne interesantă şi fără pandemie. Dar decisiv va rămâne la viitoarele alegeri modul în care s-a acţionat în timpul crizei. Dacă implicarea medicilor de familie în acţiunea de vaccinare va da rezultate bune, guvernul de coaliţie va scăpa cu faţa curată şi poate trece la reforme reale.

Sindromul Piedone

Piedone este un altfel de șoșocar. Condamnat după incendiul de la Colectiv, găsit nevinovat după ce a făcut un an de pușcărie, Cristian Popescu, primarul revenit la sectorul 6, râvnește la funcția de primar general al Capitalei.

Sigla Informatia Zilei

Există baroni locali?

Asculta acest articol Supra-optimistul Nicolae Ciucă nu se dezminte: “România are resursele energetice de care are nevoie pentru prezent şi

Infuzie de personalități în AUR

În loc să tot repete că partidul său va câștiga cu peste 50% alegerile parlamentare, și astfel AUR va conduce România, George Simion ar avea mai multă credibilitate dacă ar spune ceva simplu: că AUR este hotărât să schimbe raportul de putere din România.