Image 1
Image 2

Ministerul Sănătății: Asistența religioasă și vizita familiei, permise pentru pacienții COVID-19 în stare gravă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat în 9 aprilie, ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar și accesul în spitale a clericilor și aparținătorilor.

Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/ incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele legale.
Spitalul Municipal Carei, unitate Covid-19, a emis un comunicat prin care aduce la cunoștința pacienților și a aparținătorilor acestora măsurile stabilite în Ordinul Ministerul Sănătății nr. 487 din 09.04.2021 pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul CORONAVIRUS. Potrivit documentului, au fost stabilite măsuri care privesc bolnavul infectat cu SARS-CoV-2 în cazul în care prezintă simptome severe de boală.

În privința pacienților infectați care prezintă simptome severe de boală, pe perioada internării în unitatea sanitară, pot beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, și cu acordul medicului curant.

În vederea asigurării protecției clericului și a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiții:
– un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată
– timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute
– clericul poartă echipament complet individual de protecție asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare
– clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun
– se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte și după utilizare, cu acordul medicului curant
– nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie

Totodată, protocolul prevede că pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/ reprezentantului legal, cu acordul medicului curant în aceleași condiții privind asigurarea protecțiie ca în cazul clericilor, cu mențiunea că în cazul acestuia nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19.

Astfel, vizita poate avea loc în următoarele condiții:
• O singură persoană poate intra la pacient, o singură dată
• Timpul alocat vizitei este de maxim 15 minute
• Vizitatorul poartă echipament complet individual de protecție asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare
• Vizitatorul respectă toate măsurile sanitare care se impun

De asemenea, conform ordinului MS, Spitalul Municipal Carei face mențiunea că nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu Covid-19.

Reamintim că în 9 aprilie 2021, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar și accesul în spitale a clericilor și aparținătorilor. Acest demers a avut loc în urma evenimentelor intens dezbătute în ultima perioadă la nivel național, dar și ca urmare a petiției semnată de mai bine de 10.000 de cetățeni prin care se solicită ca persoanele decedate de COVID-19 să poată avea parte de o înmormântare creștinească.

Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ASIGURAREA DE SĂNĂTATE ÎN GERMANIA

Germania introduce CT-ul cardiac în beneficiile asigurărilor de sănătate

Germania introduce acoperirea tomografiei computerizate (CT) cardiace în beneficiile asigurărilor de sănătate, o măsură importantă care ar putea inspira implementarea similară în România pentru îmbunătățirea diagnosticului bolilor de inimă. Cât de importantă credeți că este introducerea tehnologiei CT cardiac în beneficiile asigurărilor de sănătate și ar trebui să fie această măsură implementată și în România pentru a îmbunătăți diagnosticul și tratamentul bolilor de inimă?